Sosse
S-bloggar
RSS 1.0
RSS 2.0
Atomflöde
Prenumerera med Bloglines
Nyligen
Intressant
Pinga Frisim
Blogarama - The Blog Directory
Bloggtoppen.se
Spam Poison
Stoppa spammarna!
Creeper
Bloggparaden
Bloggportalen

Powered by Blogger

eXTReMe Tracker

Här bloggar Jonas Morian om politik, medier och samhällsfrågor. Publicering på bloggen sker med journalistiskt ändamål i enlighet med SFS 1998:204.

    Anonyma kommentarer accepteras inte. Stå för dina åsikter med ditt eget namn. Läs mer!

    www.flickr.com
    This is a Flickr badge showing public photos from PromeMorian. Make your own badge here.

    onsdag, december 20, 2006

    Den danska tryggheten

    Jag har tidigare skrivit om den danska arbetsmarknadsmodellen flexicurity, en modell som såväl fackliga representanter som socialdemokrater i Sverige argumenterat för att även vi borde pröva. I det senaste numret av SSU:s tidning Frihet (ej på nätet) ägnas frågan en intressant artikel.

    Reportaget i sig är hyfsat balanserat och belyser såväl systemets fördelar som nackdelar. Man tar också upp invändningarna som handlar om att den låga danska ungdomsarbetslösheten kanske inte alls beror på flexicuritymodellen, utan att landet under lång tid haft en väldigt god ekonomi.

    Det som drar ned betyget när det gäller objektivitet är valet av personer som i anslutning till artikeln får uttala sig. Först är det Ingemar Göransson, utredare på LO, som säger att med flexicurity blir det ”som på 1800-talet” och att ”alla kommer att gå runt att vara rädda”. Och rimligtvis väger hans ord tungt i sammanhanget, givet tidningens läsekrets.

    I synnerhet jämfört med den andre som valts ut att kommentera flexicurity: Timbros programansvarige Johnny Munkhammar. Nu är dock inte Munkhammar helt positiv till det danska systemet. Det bygger nämligen på en kombination av flexibilitet och trygghet; med satsningar på utbildning, utbyggd a-kassa samt minskad anställningstrygghet. Munkhammar vill inte ha några höga ersättningar. Han menar att i länder med hög ersättning till arbetslösa ”finns ingen drivkraft att jobba”.

    Själv tror jag att både Ingemar Göransson och Johnny Munkhammar har fel. Även Göranssons egen chef, Wanja Lundby-Wedin, har sagt att flexicurity är bra (vilket också nämns i Frihet-artikeln). Modellen får även stöd från TCO:s Sture Nordh. Därmed inte sagt att det danska systemet är perfekt i alla led, men vi borde åtminstone vara beredda att diskutera det seriöst och kanske hitta en svensk variant som ger positiva effekter i form av jobb åt fler – och som accepteras av såväl arbetsgivare som löntagarkollektivet.

    Andra skriver intressant om , , .


    Kommentarer om "Den danska tryggheten"

     

    Anonymous Anonym skrev... (20 december, 2006 11:21) : 

    "Man tar också upp invändningarna som handlar om att den låga danska ungdomsarbetslösheten kanske inte alls beror på flexicuritymodellen, utan att landet under lång tid haft en väldigt god ekonomi."

    Nu har jag inte läst senaste Frihet. Men detta är ett resonemang som tyvärr har fått stå lite i skuggan. Det är synd, och jag tror att det främst beror på att debatten om "ett flexicurity i Sverige" har kommit att handla om att visa ideologiska ståndpunkter istället för att vara ett seriöst realpolitiskt/ekonomiskt intresse.

     

    Blogger Wille skrev... (20 december, 2006 12:29) : 

    Man tar också upp invändningarna som handlar om att den låga danska ungdomsarbetslösheten kanske inte alls beror på flexicuritymodellen, utan att landet under lång tid haft en väldigt god ekonomi.

    ..gräver man ett steg djupare kan man ju fråga sig varför Danmark haft stark ekonomi under lång tid, kan det vara tack vare flexicurity och den avreglerade arbetsmarknaden?..

    Är det något som kväver en ekonomi än mer än skatter, så är det allt för hårda regleringar.

     

    Anonymous Anonym skrev... (20 december, 2006 14:09) : 

    "Munkhammar vill inte ha några höga ersättningar. Han menar att i länder med hög ersättning till arbetslösa ”finns ingen drivkraft att jobba”."

    Herr Munkhammar har uttalat att akasseersättningen "lika gärna kan vara 10%" för hans del, att den mannen kan torgföra sina arbetarfientliga åsikter i Sverige förvånar, att han hänvisas till som inte helt positiv är en överdrift av Guds nåde.

    Bloggaren KAS

     

    Anonymous Anonym skrev... (20 december, 2006 19:09) : 

    Länder i östra,centrala och södra Europa har lägre skatter och lägre a-kasseersätting än Sverige!
    Och högre arbetslöshet!
    Och sämre välfärd!
    Än så länge innan högeralliansen säljt ut vår välfärd till krämarna!

    Bengt Nilsson,röd gråsosse

     

    Anonymous Anonym skrev... (20 december, 2006 20:43) : 

    Johnny Munkhammar är borgerlighetens motsvarighet till Jan Myrdal - han är kul att läsa,men det är få som tar honom på allvar.

     

    Blogger Hansa skrev... (22 december, 2006 20:14) : 

    Mats: Försök inte få Johnny Munkhammar till en pajas. Han är INTE oseriös och det är många som tar honom på allvar. Till skillnad från Jan Myrdal har Munkhammar aldrig förespråkat diktatur som lösning på samhällsproblem.

     

    kommentera