Sosse
S-bloggar
RSS 1.0
RSS 2.0
Atomflöde
Prenumerera med Bloglines
Nyligen
Intressant
Pinga Frisim
Blogarama - The Blog Directory
Bloggtoppen.se
Spam Poison
Stoppa spammarna!
Creeper
Bloggparaden
Bloggportalen

Powered by Blogger

eXTReMe Tracker

Här bloggar Jonas Morian om politik, medier och samhällsfrågor. Publicering på bloggen sker med journalistiskt ändamål i enlighet med SFS 1998:204.

  Anonyma kommentarer accepteras inte. Stå för dina åsikter med ditt eget namn. Läs mer!

  www.flickr.com
  This is a Flickr badge showing public photos from PromeMorian. Make your own badge here.

  måndag, december 18, 2006

  Sådana som jag finns inte

  I helgen publicerade Dagens Nyheter en genomgång av hur privatekonomin för olika slags hushåll påverkas nästa år när den borgerliga regeringens politik börjar ge genomslag. Bland annat spåddes pensionärer och egna företagare bli förlorare.

  Förlorare sägs också vara svårt sjuka långtidssjukskrivna som sannolikt får ökade utgifter form av höjd avgift till a-kassan och i vissa fall sänkt ersättning.

  Inget av detta är dock egentligen några nyheter utan har framförts från flera håll tidigare. Bra jobbat, alla ni som röstade borgerligt...

  Det som däremot förvånade mig en smula när jag läste DN-artiklarna var de exempel på hushåll som tidningen hade låtit Swedbanks institut för privatekonomi räkna på. De typiska exemplen var tvåbarnsfamiljen i lägenhet, tvåbarnsfamiljen i radhus, enpersonshushållet, ensamstående mamman, ensamstående underhållsföräldern (en pappa, får vi väl anta), garantipensionären samt pensionärsparet. Okej, saknas inte något här? Vad hände med alla dinkysar?

  DINKY är en förkortning som slog igenom på 1980-talet och står för dual (eller double) income, no kids yet. I USA används fortfarande förkortningen DINK, alltså utan y:et på slutet, och refererar ofta till homosexuella par med relativt hög inkomst och utbildning, som ofta och gärna åker utomlands på semester och som konsumerar mycket.

  Inte minst i storstäder, världen över, blir homo- och heterosexuella DINK-relationer allt vanligare. Enligt SCB är det inte känt hur stor andel av befolkningen som på olika grunder valt att inte skaffa barn. Klart är dock att såväl kvinnor som män i dag skjuter allt längre på barnafödandet. År 2004 var den genomsnittliga förstagångsmamman 29 år. För 30 år sedan var hon c:a 5 år yngre, 23,5 år. I SCB:s senaste befolkningsprognos antar man att andelen barnlösa kvinnor i framtiden kommer att vara omkring 16 procent. Någon prognos för andelen barnlösa män har jag inte hittat.

  För en tid sedan diskuterades det i SVT-programmet Argument att det i regeringen inte fanns någon som bevakar singlarnas intressen, och frågan ställdes om vi kanske behöver en singelminister. Själv tror jag inte att nya ministerposter är nödvändiga för att tillgodose intressena hos alla tänkbara familjekonstellationer. Däremot vore det förstås önskvärt att begreppet familj slutade vara liktydigt med en mamma, en pappa och ett ospecificerat antal barn.

  Andra skriver intressant om , , .


  Kommentarer om "Sådana som jag finns inte"

   

  Blogger Gudmundson skrev... (18 december, 2006 16:27) : 

  Swinging Lars Leijonborg är singel. Ta honom!

   

  Blogger Jonas Morian skrev... (18 december, 2006 16:34) : 

  Eh, jag var kanske otydlig: jag är inte singel. Jag är lyckligt gift, men barnlös. Och min poäng var att det finns rätt gott om barnlösa par som det inte är det minsta synd om. Men vi vill gärna ha erkännandet av att vara familjer.

   

  Blogger Monica skrev... (18 december, 2006 16:44) : 

  Överallt där man ska beställa biljetter är det två som gäller. Minst. Det finns familjerabatter, familjepack, familjeresor men aldrig att en ensamresande, som behöver rabatten bättre, får någon... Singelrum kostar MER!

  På Stadsteatern: SKA DU BARA HA EN BILJETT???

  Allt är uppbyggt på familjen trots att vi har så himla många ensamhushåll i Sverige. Det är mysko och omodernt!

   

  Blogger Gudmundson skrev... (18 december, 2006 17:35) : 

  Som minister, menar jag, dummer. Singelminister. Låter som en klockren reträttpost för Leijonkungen.

   

  Blogger Jonas Morian skrev... (18 december, 2006 17:52) : 

  Aha. That made more sense...

   

  Blogger Per Hagwall skrev... (18 december, 2006 23:39) : 

  När vi ändå pratar politiska poster; har du hamnat i stadsdelsnämnden nu?

   

  Blogger Jonas Morian skrev... (19 december, 2006 08:46) : 

  Per, från årsskiftet. Och enbart som ersättare.

   

  Blogger Per Hagwall skrev... (19 december, 2006 08:52) : 

  Grattis ändå antar jag? Jag tillträder från årsskiftet också, ledamot i Bromma, liksom Anders Löwdin.

   

  Blogger Jonas Morian skrev... (19 december, 2006 09:16) : 

  Tack! Och grattis själv!

   

  kommentera