Sosse
S-bloggar
RSS 1.0
RSS 2.0
Atomflöde
Prenumerera med Bloglines
Nyligen
Intressant
Pinga Frisim
Blogarama - The Blog Directory
Bloggtoppen.se
Spam Poison
Stoppa spammarna!
Creeper
Bloggparaden
Bloggportalen

Powered by Blogger

eXTReMe Tracker

Här bloggar Jonas Morian om politik, medier och samhällsfrågor. Publicering på bloggen sker med journalistiskt ändamål i enlighet med SFS 1998:204.

  Anonyma kommentarer accepteras inte. Stå för dina åsikter med ditt eget namn. Läs mer!

  www.flickr.com
  This is a Flickr badge showing public photos from PromeMorian. Make your own badge here.

  söndag, december 17, 2006

  Att välja döden

  Det känns lite märkligt att posta det här inlägget direkt efter ett som kanske inte var så himla seriöst. Samtidigt är ju livet så; en fantastisk blandning av humor och allvar, skratt och tårar.

  Jag läste ett otroligt bra och gripande reportage i Svenska Dagbladet i dag. Det finns att läsa på nätet också, där man även kan se fler bilder och höra reportern berätta. Reportaget handlar om Laholmsprofilen Mats Persson, även känd som Krysset, eller X:et. 1988 fick Mats Persson diagnosen MS. Han valde att inte låta sjukdomen ta ifrån honom det sista av hans värdighet, utan reste till den så kallade självmordskliniken Dignitas i Schweiz.

  Med sig på resan hade han SvD-reportern Fredric Karén och fotografen Björn Larsson Rosvall. Mats ”Krysset” Persson och Fredric Karén hade varit barndomskamrater, och Krysset ville ha med sig honom för att dokumentera sin sista resa. Krysset såg det som ett inlägg i den hetare debatten om aktiv dödshjälp: ”Det är för jävligt att svårt sjuka människor ska behöva åka utomlands för att få dö”, som han själv uttryckte det.

  Jag ska inte ens försöka återge mer av berättelsen än så – läs den själva i stället. Det är verkligen en otroligt gripande historia.

  För mig personligen förändrade inte reportaget min uppfattning i sakfrågan, utan bara förstärkte den. För mig är det självklart att svårt sjuka människor som är klara nog i huvudet att fatta egna beslut måste få ha rätten att avgöra om de vill fortsätta leva eller ej, och jag tycker att sjukvården bör finnas till för att kunna assistera människor som fattat beslutet att dö.

  Läs mer om argumenten för detta hos föreningen Rätten till vår död.

  Andra skriver intressant om , , .


  Kommentarer om "Att välja döden"

   

  Anonymous C. L. K. Aqurette skrev... (17 december, 2006 19:28) : 

  Jonas:
  Fu har helt rätt inställning, även om kravet på "klara nog i huvudet" kan landa i lite felaktiga ställningstaganden. Det är viktigt att erkänna även den vilja som de mentalt handikappade och svårt deprimerade uttrycker. I Nederländerna förde man en öppen debatt om detta i många år, vilken resulterade i en legalisering av aktiv dödshjälp utan krav på sjukdom. Det var ett bra beslut. Sedan dessa har många barn, vuxna och gamla fått hjälp att dö och sluppit genomlida tristess och smärta. Att det är just Nederländerna och Schweiz som går i bräschen för denna hänsyn till individens intressen är ingen slump. Det finns en lång tradition av liberalism i dessa länder. I Sverige är utsikterna dock minimala för en liknande utveckling eftersom vår tradition påbjuder socialism i lutheransk anda. Sverige är hopplöst moralkonservativt i frågor som dessa. Se bara hur vi behandlar HIV-positiva, narkomaner och prostituerade utan minsta hänsyn till individerna.

   

  Blogger Daniel Andersson skrev... (17 december, 2006 20:16) : 

  ”Den dag skall och måste komma, då rätten att dö blir erkänd som en långt viktigare och mera oförytterlig människorätt än den att lägga en sedel i valurnan. Och när den tiden är mogen, skall varje obotligt sjuk äga rätt till läkarens hjälp, om han vill befrielsen.”
  Hjalmar Söderberg i Doktor Glas från 1905.

   

  kommentera