Sosse
S-bloggar
RSS 1.0
RSS 2.0
Atomflöde
Prenumerera med Bloglines
Nyligen
Intressant
Pinga Frisim
Blogarama - The Blog Directory
Bloggtoppen.se
Spam Poison
Stoppa spammarna!
Creeper
Bloggparaden
Bloggportalen

Powered by Blogger

eXTReMe Tracker

Här bloggar Jonas Morian om politik, medier och samhällsfrågor. Publicering på bloggen sker med journalistiskt ändamål i enlighet med SFS 1998:204.

  Anonyma kommentarer accepteras inte. Stå för dina åsikter med ditt eget namn. Läs mer!

  www.flickr.com
  This is a Flickr badge showing public photos from PromeMorian. Make your own badge here.

  torsdag, januari 11, 2007

  Game over, Bildt

  Game Over”Carl Bildt är en skrupelfri affärsman som aldrig borde ha blivit utrikesminister.”

  Det är inte den socialdemokratiska oppositionen som uttrycker sig på det här sättet, utan Expressens ledarskribent PM Nilsson. Det tyder på att Bildts situation börjar bli ohållbar och i allt högre grad en belastning för statsminister Reinfeldt.

  Jag har flera gånger tidigare (bland annat här, här och här) uppmärksammat Carl Bildts inblandning i tvivelaktiga affärer och ifrågasatt hur han kunnat behålla sin integritet och trovärdighet.

  Uppenbarligen är jag inte ensam om att känna så. PM Nilsson skriver i Expressen att man inte kan begära ”fel- och fläckfria ministrar, men man kan begära att utrikesministern är ren från lojaliteter med rysk gasindustri, att han inte har folkmordspengar på banken och att han kan nämna vår tids stora frågor vid sina rätta namn”. Därför, menar Nilsson, behöver Sverige en bättre utrikesminister.

  * * *

  Tack till bloggen Granska borgarna för ”lånet” av bilden på den gamla SSU-knapp som användes i en kampanj mot den dåvarande statsminister Carl Bildt och hans regerings politik.

  Andra skriver intressant om , , .


  Kommentarer om "Game over, Bildt"

   

  Blogger Johan Folin skrev... (11 januari, 2007 12:51) : 

  Jag såg delar av en diskussion i nån morgonsoffa (svt tror jag) häromdagen med bland annat Maria Abrahamsson och PM Nilsson. PM Nilsson var otydlig, inkonsekvent och dåligt påläst. Han imponerade inte kan man säga.
  I den här frågan har Maria Abrahamsson gjort ett betydligt mer trovärdigt intryck tycker jag.

   

  Anonymous Mats skrev... (11 januari, 2007 13:11) : 

  Nog tycker jag att Expressens huvudledare ganska effektivt och sakligt smular sönder Bildts argument.

   

  Blogger Magnus Andersson skrev... (11 januari, 2007 14:31) : 

  PM:s kritik grundar sig helt på att Bildt gjorde sig pengar på att vara styrelseproffs i bland annat energibolag, där ett av dessa inte alltid ansetts som rumsrent (Lundin).

  Har ni eller PM reflektarat över frågan om Bildt hade planerat en utrikesministerpost i sin fortsatta karriär och vad den rimliga konsekvensen är om svaret är nej.

  Har inte Bildt då agerat alldeles naturligt? Skulle Bildt ha siktat på utrikesministerpost hade han förmodligen varit lite mindre engagerad i styrelsearbete och lite mera i politiskt engagemang.

  Sist kan man fråga sig om en som inte siktar på ministerpost bör ha en? I Bildts fall är svaret naturligtvis ja. Det ansåg nästan 10 av 10 svenskar när han blev utsedd. Det som nu hänt är en kampanj som drivits med lögner samt, nu, det jag nämner här ovan.

  Fortfarande har de flesta svenskar förtroende för Bildt och vet ändå allt det PM tjurar om.

   

  Blogger Marcus Friberg skrev... (11 januari, 2007 14:45) : 

  Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   

  Anonymous Marcus Friberg skrev... (11 januari, 2007 14:46) : 

  Magnus Andersson, det är den ersättning på närmare fem miljoner kronor som är problemet. Att han snarast möjligt hoppat av styrelser kritiseras inte.

  PM Nilsson visar, genom SvD-referens, på att hans argument om ersättningen inte håller. Optionsprogram för styrelseledamöter är inte vanligt, hans ersättning är alldelles för hög i sammanhanget och frågan är också om han över huvud taget ska ha ersättning, vilket Vostok Naftas egna dokument tillbakavisar.

   

  Blogger Tobias Struck skrev... (11 januari, 2007 15:08) : 

  Marcus Friberg. Bla, bla. Du får gärna ange källa för de där Vostok Nafta-dokumenten. Vad spelar det för roll vad ersättningen ligger på, när den ändå kontrakterades innan Carl Bildt blev minister? En option betyder att du har rätt att köpa en aktie för en viss kurs, oberoende av vad kursen är på marknaden för tillfället. Bildts fasta kurs för sina 15000 optioner var 141 kronor/aktie. När han kunde sälja aktierna i december, så låg de på 360 kronor. Han skrapade ihop över 4 miljoner. Men varken han eller företaget hade kunnat gissa ersättningens omfattning. Visst, det var nog ingen slump att Bildt satsade på att ingå i en styrelse för ett gasföretag med ett sådant ersättningsprogram just i denna tid. Han hade säkert gjort en klockren analys av aktiens förutsättningar. Men vad är nu problemet med att ersättningen blev så stor? Vad innebär det för förpliktelser mot Vostok Nafta i detta läge? Inga. Det är inte maffian vi snackar om här. Bildts affärer med Vostok Nafta är över nu. Tänk för sjutton på Sverige någon gång och släpp er unkna, partipolitiska avundsjuka. Regeringen behöver lugn nu. Den skall regera Sverige. Ni vet, vårt land. Men det tänkte ni inte på, va - era dåliga, dåliga förlorare.

   

  Anonymous tjelvar skrev... (11 januari, 2007 15:41) : 

  Så Expressens ledarsida är "dåliga förlorare"? Det speciella med kritiken mot Bildts trovärdighet är ju att den nu framförs från allt annat än socialdemokratiskt håll.

   

  Blogger rommedahl skrev... (11 januari, 2007 16:02) : 

  Det som är det mest intressanta med det här fallet är de som har avslöjat sig vara aktiva politiska spelare.

  JK, Åsgard.

  Andnor gick ifrån KU's normala förfarande enbart för att spela med i smutskastningen.
  Pagrotsky gör sedan det mest pinsamma, han omformulerar definitionen av diskretionär förvaltare och beskyller Bildt för att gömma sig bakom svåra ord.

  Vad det gäller optionerna så finns det inte ett skvatt som är felaktigt eller som svärtar ner bildt.

  Vad det gäller bolagens verksamhet och moral kan det kanske vara en annan fråga, men det har inte varit det som varit frågan i det "drev" vi har fått bevittna.

   

  Blogger Tobias Struck skrev... (11 januari, 2007 16:23) : 

  Tjelvar. Så du tror att PM Nilsson ville ha Bildt till utrikesminister? Dålig förlorare? Ja.

  Vad är fel med Bildts affärer? Att han blev rik på dem? Suck.

   

  Anonymous Kalle E skrev... (11 januari, 2007 17:36) : 

  Tja, det hela är väl lätt naturligt.

  Eftersom socialdemokratin har suttit så länge på makten har de lyckats avla fram statsrådsmaterial under många år, och har på så sätt en samling människor, klara och indoktrinerade, att sätta i regeringar likt Göran Perssons tidigare samlingar.

  Eftersom borgarna inte har haft samma möjligheter rekryterar de från näringslivet, och får då in personer med extrem erfarenhet inom de områden som de ska sitta som ministrar för. De är dock inte socialdemokrater, därför gillar inte socialdemokraterna dem.

  Hur då skjuta sönder regeringen?

  Jo, genom att kritisera just det som ministrarna omöjligt kan ändra på: Deras bakgrund.

  Detta ger då: en person är inte lämplig att vara minister på grund av att denna har tjänat pengar i sitt arbetsliv.

  En otroligt tråkig inställning.

  Själv är jag av åsikten att Sverige skulle må mycket bättre av att ledas av personer som har "varit ute i verkligheten"; tjänat sitt levebröd inom privat eller offentlig sektor, som anställd eller företagare. Det ger erfarenheter som är svårslagna i politiken.

  För att citera Göran P själv:

  "Nu när jag har själv blivit bruksägare och sett reglementet så har jag lättare att förstå LF:s krav."

  Bonus.

   

  Anonymous Martin Ö skrev... (11 januari, 2007 18:50) : 

  Har de här "tvivelaktiga" bolagen blivit mindre etiska under Bildts tid i deras styrelsen?

  "Ska man påverka måste man vara med vi bordet" var ju en av Bildts egna mantran under EU-omröstningen.

  Kan mycket väl tänka mig att Bildt påverkat dem till det bättre och borde hedras för sitt engagemang istället för att ifrågasättas som minister.

   

  Anonymous Attila skrev... (11 januari, 2007 19:05) : 

  Lundin oil´s dåliga rykte är överdrivet. Vostok naftas styrelse tillåter options-utbetalningar på det sätt som förekommit i fallet Bildt (det kan man läsa om på deras hemsida). Att en minister skulle vara jävig är inget konstigt, det finns utarbetade rutiner i regerings-arbetet för dessa situationer.

  Morian - du är värre än Expressen. Du kollar inte ens upp fakta.

   

  Blogger Magnus Andersson skrev... (11 januari, 2007 19:34) : 

  Marcus Friberg: Det är inte ovanligt i vissa typer av bolag, tillväxtbolag, med den typen av ersättningar. Men okej, det är ovanligt i _samtliga_ bolag. Dock var det standard i just Vostok Nafta. Inga konstigheter med det. Optioner är normal ersättning i diverse sammanhang. Har en slags inbyggd bonus - eller kan bli nästan ingen lön alls! Att PM eller SvD-journalister nu tjurar och surar förändrar inte att det förekommer.

  Vostok Naftas "egna dokument", vad i dessa visar att "hans argument om ersättning inte håller"? Vilka argument och vilka dokument? Överåklagare ska granska Naftas avtal med Bildt; alla dokument. Inga oegentligheter förväntas framkomma, så vad vet nu du om oegentligheter?

  Samtliga som tidigare slutat hastigt i bolagsstyrelser i Vostok Nafta eller andra bolag som ersatt med optioner gjort exakt det Bildt gjorde utan att det av jurister har betraktats som muta, och det som vissa (inte explicit PM här faktiskt(!), _det_ råkar _han_ vara för intelligent för att inte göra) tjatat om, att Bildt tar emot ersättning när han avyttrar optionerna, det är inte en tolkning som använts någonsin ever och alltså en felaktig tolking.

  Att Bildt just nu fick 4,7 millar beror på att mediedrevet tvingade Bildt att avyttra optionerna, vilket du nog minns. Men likväl kan det inte betraktas som något annat än lön. Bildt låter vidare en diskretär förvaltare, vars handlingar han inte har insyn i, förvalta hans papper och om han inte lytt mediadrevet om att avyttra optionerna hade inte just denna IQ-fiskmås-affär uppstått.

   

  Blogger Jonas Morian skrev... (11 januari, 2007 19:41) : 

  Hörru Attila, du får gärna förklara ditt resonemang nu. Vad jag gjorde var att citera Expressen och instämma i skribentens slutsatser. Hur får du detta till att jag är värre än Expressen?

   

  Blogger Lennart Regebro skrev... (11 januari, 2007 19:53) : 

  Den kungliga svenska avundsjukan omfattar tydligen inte bara socialdemokrater utan även PM Nilsson.

  Drevet mot Carl Bildt är rena fjanterierna. Är ersättningen orimlig? Jaha, det är rimligen aktieägarnas problem, inte väljarnas.

   

  Blogger embryo skrev... (11 januari, 2007 21:51) : 

  vill man ha politikcrikrer som tjänrar sitt folkc ellrer som tjänrar olje okcså gasbolag

  det undrar jag nu yo

   

  kommentera