Sosse
S-bloggar
RSS 1.0
RSS 2.0
Atomflöde
Prenumerera med Bloglines
Nyligen
Intressant
Pinga Frisim
Blogarama - The Blog Directory
Bloggtoppen.se
Spam Poison
Stoppa spammarna!
Creeper
Bloggparaden
Bloggportalen

Powered by Blogger

eXTReMe Tracker

Här bloggar Jonas Morian om politik, medier och samhällsfrågor. Publicering på bloggen sker med journalistiskt ändamål i enlighet med SFS 1998:204.

  Anonyma kommentarer accepteras inte. Stå för dina åsikter med ditt eget namn. Läs mer!

  www.flickr.com
  This is a Flickr badge showing public photos from PromeMorian. Make your own badge here.

  söndag, februari 18, 2007

  Öppna upp valprocessen!

  Den socialdemokratiska partiledarkandidaten har väntat länge i kulisserna på att få ta över: företrädaren har dominerat partiet och regeringen i över ett decennium.

  Det finns bara en möjlig kandidat, men plötsligt höjs röster för att partiet skulle behöva en öppen tävlan mellan flera kandidater. Hur ska man annars kunna göra ett medvetet vägval, baserat på en politisk debatt mellan olika alternativ?

  En beskrivning av läget i Sverige i dag? Ja, men texten handlar egentligen om Storbritannien och hur nuvarande finansminister Gordon Brown står på tur att ”krönas” till ny Labourledare och premiärminister när Tony Blair inom kort lämnar tronen.

  Det inledande citatet är hämtat ur Göran Erikssons artikel i söndagens Svenska Dagbladet, betitlad Partiledarval eller pr-val?. Artikeln handlar om partiledarvalen som välregisserade föreställningar där varken partimedlemmar eller allmänhet fått någon egentlig chans att bilda sig en uppfattning om den eller de kandidater som ska väljas.

  Eriksson skriver att när valberedningen för precis en månad sedan ”ställde ut Mona Sahlin på scenen var saken i praktiken redan avgjord”. Då hade Sahlin inte gjort många allmänpolitiska uttalanden efter valet, och medan valberedningen jobbade avböjde hon alla intervjuer om framtidens politiska vägval.

  Han citerar även journalisten och bloggaren Jesper Bengtsson, som i januari skrev att problemet är ”att ingen vet riktigt var Mona Sahlin står i en rad avgörande sakfrågor”. Men som Bengtsson då också konstaterade så faller den kritiken ”tillbaka på hela processen, där ingen kandidat framträtt öppet och därmed inte heller kunnat avkrävas någon politisk linje”.

  Det är bara att instämma. Häromdagen skrev jag om en nyutkommen rapport om att partiledarval i andra länder betydligt oftare avgörs genom tämligen öppen kamp mellan flera kandidater under långa interna valrörelser.

  Till nästa gång socialdemokratin ska välja ledare finns det kanske anledning att lyfta blicken bortom landets gränser och hämta inspiration från systerpartier i Europa.

  Andra skriver intressant om , , .


  Kommentarer om "Öppna upp valprocessen!"

   

  Blogger Peter Karlberg Blogger skrev... (18 februari, 2007 22:17) : 

  Och varför skall vi vänta?

   

  Blogger LÅN skrev... (06 april, 2008 21:48) : 

  Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

   

  kommentera