Politiker på nätet
Debatten om Carl Bildts bloggande har åter aktualiserat frågan om hur man inom politiken använder nätet för att förmedla politiska budskap och kommunicera med väljarna. I helgen skrev Göran Eriksson en analys i SvD (som i vanlig ordning snarare var mer av en ledare än en analys), där han slog fast att när etablerade politiker använder nät och bloggar är syftet alltid politiskt: ”Det handlar om att göra en bypass-operation för att runda medierna och få en direktkanal till väljarna”. Han tillägger att jämfört med traditionella medier har bloggande politiker ett avsändarproblem: ”de talar alltid i egen sak”. Detta får åtminstone mig att undra i vems sak Göran Eriksson tror sig tala i sina ”analyser”. Sina chefer? Schibsteds aktieägare? Läsarna? Jag skulle nog vilja påstå att även opinionsjournalister som Eriksson har ett avsändarproblem, och det minskar inte bara för att man betecknar sitt tyckande som ”analyser”. Till skillnad från vissa olyckskorpar så ser jag ur ett demokratiskt perspektiv bara fördelar med att politiker bloggar, oavsett om de råkar vara statsråd, är lokalpolitiskt aktiva i sin stadsdelsnämnd eller sitter i riksdagen. Apropå det så ser jag att ytterligare en riksdagsledamot nu tagit steget att börja blogga: välkommen Luciano Astudillo! En invändning som rests mot politikers bloggande – och då framförallt då det handlat om ledande politiker som exempelvis statsråd – är att det blir en svår avvägningsfråga när det som skrivs ska anses vara officiella uttalanden från en regeringsrepresentant. Själv ser jag inte problemet. Denna ”problematik” lever ju ledande politiker ständigt med, och bloggande är på det sättet inte annorlunda än det man låter slinka ut i en intervju, i ett tal eller på ett möte. Är man statsråd, riksdagsledamot, kommunalråd eller dylikt så får man nog acceptera att det man säger, skriver och kommer att tolkas politiskt. Alltid. Carl Bildt själv kommenterade detta rätt bra i just en intervju med DN:s Tove Nandorf för ett tag sedan. Andra skriver intressant om politik, media, bloggosfären. |
Kommentarer om "Politiker på nätet"
Det spännande med Bildts och andra politikerbloggar tycker jag är interaktiviteten. Bildt är inte okänslig för det som skrivs på hans blogg! Å andra sidan är frågan om man riskerar "hjälpa" den politiske motspelaren genom att kommentera det som skrivs på hans eller hennes blogg eller är dialog och strävan efter konsensus viktigare? Tacksam för ett eventuellt svar på min fråga.
Marie, det finns kanske ingen anledning att hjälpa politiska meningsmotståndare. Å andra sidan kan man ju tycka att man gör en insats för Sverige genom att på alla sätt påverka politiken - oavsett regering - så att den blir så bra som möjligt. Själv har jag då inte tänkt att gå i någon sorts politisk strejk bara för att s förlorade valet. Jag ser ingen motstättning mellan att påverka den nuvarande regeringen på alla sätt jag kan, och samtidigt verka för att nytt gäng får chansen att ta över snarast möjligt.
Tack!!