Sosse
S-bloggar
RSS 1.0
RSS 2.0
Atomflöde
Prenumerera med Bloglines
Nyligen
Intressant
Pinga Frisim
Blogarama - The Blog Directory
Bloggtoppen.se
Spam Poison
Stoppa spammarna!
Creeper
Bloggparaden
Bloggportalen

Powered by Blogger

eXTReMe Tracker

Här bloggar Jonas Morian om politik, medier och samhällsfrågor. Publicering på bloggen sker med journalistiskt ändamål i enlighet med SFS 1998:204.

    Anonyma kommentarer accepteras inte. Stå för dina åsikter med ditt eget namn. Läs mer!

    www.flickr.com
    This is a Flickr badge showing public photos from PromeMorian. Make your own badge here.

    fredag, mars 02, 2007

    Hur länge toppar vi listorna?

    För ungefär ett år sedan var jag och lyssnade till professorn, författaren och föreläsaren Richard Florida. Hans tes var att det pågår en fundamental omvälvning av ekonomin och samhället just nu som är större än den Marx förutspådde. Florida menade att vi nu lämnar den industriella eran och kliver in i den kreativa, och att det är just detta med kreativitet som är nyckeln.

    I dag läser jag att Richard Florida i sin nyutkomna bok The Flight of the Creative Class hävdar att Sverige har de mest kreativa affärsmännen och affärskvinnorna i Europa. Dessutom fungerar Sverige som en magnet för de mest välutbildade i världen. Florida sätter Sverige i topp när han listar länder efter parametrarna talang, teknik och flexibilitet.

    Sverige hamnar på listan före Japan, som sedan följs av USA, Schweiz, Danmark, Island, Nederländerna, Norge och Tyskland. Vårt land pekas ut som en av utmanarna och prisas för sin välutbildade befolkning, sina naturresurser och den välutvecklade tjänstesektorn.

    I den senaste rapporten från Nation Brands Index ligger Sverige på åttonde plats över världens främsta nationella varumärken, utifrån hur man uppfattade länders styrelseskick, näringsliv, folk, kultur och turism. Storbritannien, Kanada och Tyskland hamnar på första, andra och tredje plats.

    Frågan är nu i vilken utsträckning dessa goda betyg hänger samman med den borgerliga regering som styrt Sverige sedan september förra året, och vad som – mer sannolikt – beror på ett långvarit, välfungerande socialdemokratiskt regeringsinnehav. Det skulle onekligen vara intressant att se hur Sverige skulle stå sig på listorna efter en eller två borgerliga mandatperioder.

    Andra skriver intressant om , , .


    Kommentarer om "Hur länge toppar vi listorna?"

     

    Blogger magnus skrev... (02 mars, 2007 14:22) : 

    Aprpå sista frågan: Tja... Nu var väl tillväxten 4,7 procent för kvartalet och när Irland fick borgerlig politik så gick det ju inte så illa, eller?

    Du kan nog sova gott ;)

     

    Blogger magnus skrev... (02 mars, 2007 14:24) : 

    Fast iofs var det Göran gjorde, kanske främst makroekonomiskt, i mitten av 90-talet värd all respekt och något som hållit landet någorlunda eller väl på fötter.

     

    Blogger magnus skrev... (02 mars, 2007 14:30) : 

    En tredje sak. Det måste vara himla enerverande att vara sosse när det andra blocket inte kör samma stenhårda borgerliga politik man gjorde förr, utan orienterat sig åt vänster s a s ini mitten. Måste vara svårt att hitta den tydliga särskiljande frågan, eller? (HAde alliansen gett sig på AMS och andra system skapat oreda och milt kaos på arbetsmarknaden hade väl oppositionen varit glidande på en skridsko? Autopilot...

     

    Anonymous Anonym skrev... (02 mars, 2007 16:11) : 

    två borgerliga mandatperioder?

    Blir det verkligen en andra mandatperiod för borgarna? Det ska mycket till då.....

     

    Anonymous Anonym skrev... (02 mars, 2007 19:11) : 

    Intressant (och en smula överraskande) att höra att Sverige är en magnet för välutbildade. Vilka data grundar sig detta på? Och vad ger magneteffekten?

     

    Anonymous Anonym skrev... (03 mars, 2007 00:36) : 

    Ja det är frågan om det är sossarna eller borgarna som skapar all denna kreativitet i sverige, för vi vet ju alla att all kretivitet strömmar ut från politiken?

    /en lydig undersåte som väntar på att politikerna ska få mig full av "parametrarna talang, teknik och flexibilitet"

     

    Anonymous Anonym skrev... (03 mars, 2007 21:26) : 

    Ja du anynomus.
    Inte kan en borgare uppskatta den invandring vi haft av smarta, intelligenta, kreativa och ofta välutbildade människor från andra länder i kris.

     

    Anonymous Anonym skrev... (04 mars, 2007 00:26) : 

    Givetvis kan du tolka de bra resultaten som att politiken som förts i Sverige varit bra. Vi kan jämföra med alla möjliga vansinniga länder med konstiga regler.

    Men - handen på hjärtat - vilka av borgarnas förändringar menar du kommer få Sverige att sjunka på listorna? Betyder sänkt a-kassa och skatt att färre begåvade invandare väljer vårt land?

     

    Blogger Wille skrev... (05 mars, 2007 11:14) : 

    Dessutom fungerar Sverige som en magnet för de mest välutbildade i världen.
    Florida måste ha rätt vild fantasi..
    Hur mycket arbetskraftsinvandring har Sverige där dessa tar högkvalificerade jobb?
    Jämfört med USA? Storbritannien? Eller ens Tyskland och Finland?

    Inte så mycket.. Sverige är ett land som utarmas på talang, utvandringstalen av välutbildade svenskar har de senaste tio åren varit på samma nivå som på 1880-talet. Säger en hel del..

     

    kommentera