Sosse
S-bloggar
RSS 1.0
RSS 2.0
Atomflöde
Prenumerera med Bloglines
Nyligen
Intressant
Pinga Frisim
Blogarama - The Blog Directory
Bloggtoppen.se
Spam Poison
Stoppa spammarna!
Creeper
Bloggparaden
Bloggportalen

Powered by Blogger

eXTReMe Tracker

Här bloggar Jonas Morian om politik, medier och samhällsfrågor. Publicering på bloggen sker med journalistiskt ändamål i enlighet med SFS 1998:204.

  Anonyma kommentarer accepteras inte. Stå för dina åsikter med ditt eget namn. Läs mer!

  www.flickr.com
  This is a Flickr badge showing public photos from PromeMorian. Make your own badge here.

  fredag, mars 02, 2007

  Kvoteringsproblematiken

  Nyligen bloggade jag om vad Eric Sundström, chefredaktör för partitidningen Aktuellt i Politiken, skrivit i en ledarartikel, apropå de slutna och insynsskyddade valprocesserna inom socialdemokratin. Sundström menade att folkrörelsetanken skulle ställas i centrum och uppmuntrade till öppen debatt och ökat medlemsinflytande närhelst någon ska utses, ”såväl på arbetarekommunmötet som när partiledare ska utses”.

  Han ansåg vidare att inte bara geografi och ålder skulle beaktas, utan även kön, etnicitet, och sexuell läggning. Och att vi skulle acceptera att ”kompetens är viktigare än lång och trogen tjänst”.

  Min spontana reaktion var att detta lät klokt, men nu har – otippat nog – Ali Esbati gjort mig uppmärksam på en skarp kommentar till mitt inlägg från Katrine Kielos. Hon skriver bland annat att mer folkrörelsetanke och mer centralt satta kvoter (kön, etnicitet, sexuell läggning etc.) är två fundamentalt olika saker.

  Hon skriver vidare att hon ser framför sig ”ett kvotsystem där varje styrelse består av en blatte, ett fruntimmer, en lantis, en ungdom, en bög och så en kompetent person”.

  Detta var förstås inte min tanke, och knappast Eric Sundströms heller. Personligen är jag emot alla former av kvotering, men välkomnar system där människors olika bakgrunder och erfarenheter ses som tillgångar som kan berika en organisation, en styrelse eller en arbetsplats. Någon färdig lösning på hur detta ska fungera har jag dock inte.

  Och tyvärr har nog Katrine Kielos rätt i att ett ökat medlemsinflytande över valprocesserna i socialdemokratin inte nödvändigtvis skulle leda till en ökad representation av representanter för diverse minoriteter. Möjligen skulle det hjälpa med ett reformerat valsystem, vilket jag skrivit om förr. Men fler goda idéer välkomnas.

  Andra skriver intressant om , , .


  Kommentarer om "Kvoteringsproblematiken"

   

  Anonymous Anonym skrev... (02 mars, 2007 11:55) : 

  Demokrati väcker ju upp. Folkomröstningar ger ju mycket positivt och man kan rösta med hjärta och hjärna mm. Dvs sympati kan pareras med engagemang i div frågor. Det är ju överdrivet med splittring och skingring. Jfr demo i USA och (enligt min mening) också teknokratisk varning. Dvs nya experter som ska bestämma åt oss. Tex en grön välfärdsteknokratisk dvärgschimpansvariant (apan där det ska råda fred och fri sex). Men vi har ju åsikter och moral och grundar detta på djupa övertygelser.
  Och framförallt= utveckling. Man hör fler och blir kanske starkare i sin övertygelse eller byter position (förhoppningsvis bättre argument eller bättre talare, phatos).
  B

   

  Anonymous karin skrev... (02 mars, 2007 18:38) : 

  Mitt personliga önskemål är någon ny form av presentation inför nomineringar. Man kunde kanske i en 2 minuters video på nätet berätta vad man vill göra och/eller har gjort. SAP har så många aktiva medlemmar att det torde ta år att ens ytligt lära känna en bråkdel av dem - om man inte tar ny teknik till hjälp.

   

  kommentera