Sosse
S-bloggar
RSS 1.0
RSS 2.0
Atomflöde
Prenumerera med Bloglines
Nyligen
Intressant
Pinga Frisim
Blogarama - The Blog Directory
Bloggtoppen.se
Spam Poison
Stoppa spammarna!
Creeper
Bloggparaden
Bloggportalen

Powered by Blogger

eXTReMe Tracker

Här bloggar Jonas Morian om politik, medier och samhällsfrågor. Publicering på bloggen sker med journalistiskt ändamål i enlighet med SFS 1998:204.

  Anonyma kommentarer accepteras inte. Stå för dina åsikter med ditt eget namn. Läs mer!

  www.flickr.com
  This is a Flickr badge showing public photos from PromeMorian. Make your own badge here.

  tisdag, mars 06, 2007

  Revirpinkande grävande journalister

  Att Expressen framhärdar i sina skygglappar mot bloggosfären förvånar inte. Vad som är mer märkligt är att Föreningen Grävande Journalister spelar med, och låter tidningen lämna in en nominering till priset Guldspaden för bästa grävjobb – trots att det är allmänt känt att tidningen inte var först med avslöjandet om Maria Borelius inkomster och semesterbostäder som ägdes av ett bolag i skatteparadiset Jersey.

  Det var bloggaren Magnus Ljungkvist som tog hem scoopet, något han i efterhand fått cred för från flera olika håll – nu senast av Karin Rebas på DN:s ledarsida (ej på nätet).

  I Expressens egeninlämnade nominering till juryn för Guldspaden tillstår man förvisso att en del journalistkolleger ”har påpekat att en socialdemokratisk blogg som varken Expressen eller någon annan redaktion såg hann först med att publicera uppgiften om familjen Borelius inkomster”, men man tycks ändå inte tycka att det förminskar betydelsen av det egna grävjobbet. Och det kan de i någon mening ha rätt i. Det finns ingen anledning att betvivla att Expressens journalister själva kom på att man borde granska Borelius inkomster och förmögenhet, och att de lade ned en del redaktionella resurser på detta. Men de var inte först med att publicera uppgifterna.

  Martin Jönsson skriver i SvD att ”Magnus Ljungkvist är ju inte journalist, alltså kan han inte få pris – trots att han var först”, och tycker att om Expressen nu ändå vinner sin Guldspade så ”borde de i varje fall ha vett att höja ett glas för Ljungkvist i sitt tacktal”.

  Magnus själv konstaterar på sin blogg att han veckan innan prisutdelningen åker till Norge för att diskutera bloggarnas makt hos de norska grävande journalisterna i SKUP, och att de inte tycks ha riktigt samma ”revirpinkeribehov” som sina svenska kollegor.

  Andra skriver intressant om , , .


  Kommentarer om "Revirpinkande grävande journalister"

   

  Blogger Johan Hedin skrev... (06 mars, 2007 10:16) : 

  Inget ont om Ljungkvists insats, men är det verkligen så låga krav på att något skall få kallas ett "scoop"?
  Ett enkelt kollande av någon inkomstuppgifter är väl formulär 1A för typ all dylik journalistik? Inte är väl detta ett "scoop"?
  Är vår journalistik idag så illa ute att ett enkelt fakta-kollande betraktas som en uppseendeväckande bra insats?
  Bisarrt.

   

  Blogger Jonas Morian skrev... (06 mars, 2007 10:28) : 

  Johan, ett scoop är definitionsmässigt ett journalistiskt branschuttryck för en sensationell nyhet med stort allmänintresse. Hur stor arbetsinsats eller journalistiskt kreativitet som legat bakom knäcket är i sammanhanget inte intressant.

   

  Anonymous Anonym skrev... (07 mars, 2007 20:40) : 

  Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

   

  kommentera