Sosse
S-bloggar
RSS 1.0
RSS 2.0
Atomflöde
Prenumerera med Bloglines
Nyligen
Intressant
Pinga Frisim
Blogarama - The Blog Directory
Bloggtoppen.se
Spam Poison
Stoppa spammarna!
Creeper
Bloggparaden
Bloggportalen

Powered by Blogger

eXTReMe Tracker

Här bloggar Jonas Morian om politik, medier och samhällsfrågor. Publicering på bloggen sker med journalistiskt ändamål i enlighet med SFS 1998:204.

  Anonyma kommentarer accepteras inte. Stå för dina åsikter med ditt eget namn. Läs mer!

  www.flickr.com
  This is a Flickr badge showing public photos from PromeMorian. Make your own badge here.

  tisdag, mars 20, 2007

  Valanalys lyser med sin frånvaro

  Via Politikerbloggen ser jag att c-riksdagsledamoten Annie Johansson vill att socialdemokraterna gör sin valanalys offentlig. Och det har hon en poäng i.

  Enligt tidigare uppgifter så skulle den socialdemokratiska valanalysgruppens rapport presenteras för den nya partiledningen först efter kongressen. Och enligt samma källa – TV4 – så dras, åtminstone i utkastet till rapport, slutsatsen att det katastrofala valresultatet i första hand berodde på den misslyckade jobbpolitiken i valrörelsen.

  Det har spekulerats i att partiet valt att vänta med att offentliggöra valanalysen till efter extrakongressen, av hänsyn till Göran Persson. Så kan det förstås vara, men jag har samtidigt svårt att tro att han personligen kommer att pekas ut som ansvarig för valnederlaget. Även om han må ha uppfattats som en belastning för s på slutet av sin ordförandeperiod så var det trots allt andra saker som fällde avgörandet i valet.

  Hur som helst så förtjänar partimedlemmarna att få ta del av analysgruppens resonemang – och därefter bör någon form av rådslag initieras för att slutsatserna ska kunna diskuteras. Misstagen inför valet 2006 får inte upprepas.

  Andra skriver intressant om , , .


  Kommentarer om "Valanalys lyser med sin frånvaro"

   

  Blogger Markus "LAKE" Berglund skrev... (20 mars, 2007 16:10) : 

  Visar man inte sin valanalys för medlemmarna så är det ju bara ett tydligt bevis på extrem toppstyrning. Och det kan ju inte vara kul att vara medlem i ett sådant parti. :-/

   

  Anonymous Calle Friden skrev... (20 mars, 2007 19:24) : 

  Vad i en eventuell valanalys är det du vill veta? Man gör ett antal olika - både lokalt och centralt. Det finns inte EN valanalys som kommer vara allenarådande. När det bara finns EN är det verkligen ett toppstyrt parti.
  Själv är jag rätt ointresserad av vad partiet centralt skulle kunna säga i frågan. Jag har en klar uppfattning om hur valet förlorades och jag tror näppeligen det kommer att återspeglas från Sveavägen.

   

  Anonymous Nina Unesi skrev... (20 mars, 2007 21:43) : 

  Valanalysen är väl offentlig?

  Calle Friden har en viktig poäng. Nämligen att det finns flera valanalyser. Ett centralt, massor lokala, alla sidoorganisationers valanalyser. Annie Johansson, centerpartistisk riksdagsledamot, kan väl rota i dem om hon nu så despererat vill veta vad som står i dem.

  Eller så kan hon göra som folkpartiet gjorde i valet. Nämligen göra ett olagligt dataintrång i sossarnas databas, sno information och skicka infon till viktiga figurer i partiet.

  /Nina

   

  Anonymous Anonym skrev... (21 mars, 2007 11:27) : 

  Struntar väl i om en bondeförbundare vill se valanalysen, offentlighets principen är väl inte ett krav som gäller partier, men vi som medlemmar i socialdemokraterna borde få den nu.

  Mvh/ Peter K.

   

  Blogger Jonas Morian skrev... (21 mars, 2007 15:30) : 

  Markus, ännu har det inte sagts att analysen inte kommer att göras tillgänglig för medlemmarna. Alltså är jag inte beredd att acceptera din beskrivning av s som toppstyrt.

  Calle, självklart görs det många analyser - och jag har min egen uppfattning klar för mig om vad jag tror ligger bakom valförlusten. Det har jag bloggat om sedan valnatten. Men det är knappast ointressant att få höra hur man centralt i partiet ser på saken. Det lär nämligen få stor betydelse för hur den framtida politiken utformas.

  Nina, det är olagligt att uppmuntra till brott...

  Peter, i samma sekund som analysen görs tillgänglig för medlemmarna så är den att betrakta som offentliggjord. Det är nu nödvändigtvis inte ett problem, men vi bör vara medvetna om att så är fallet.

   

  Anonymous Per skrev... (22 mars, 2007 10:04) : 

  Det är klart att vi medlemmar ska få ta del av analysen, men vad har Annie Johansson med det att göra?

   

  kommentera