Sämre kopia av s-initiativ
Inför den socialdemokratiska extrakongressen i mars i år skapade Helena Markstedt wiki-sidan WikiKongress för förutsättningslös diskussion och omarbetning av inför kongressen utskickade ”inspirationstexter”. Sidan lever kvar, och har nu utvecklats till ett allmänt forum för socialdemokratisk politisk diskussion. Initiativet är lysande, och visar hur mycket positivt som kan göras av enskilda socialdemokrater – utan centrala direktiv. Det var ofrånkomligt att detta skulle få efterföljare. Den liberale centerpartisten bakom Bloggen Bent håller nu på att skapa något kallat WikiPolity, där man enligt uppgift kommer att hitta ”allt möjligt om liberalismen /.../ från krass anarkokapitalism till mjäkig Westerbergism”. Här är däremot, till skillnad från WikiKongress, ordet inte fritt. Bloggen Bent betonar att WikiPolity inte är ”en arena för politisk debatt”, utan ska ha ”en relativt hög vetenskaplig trovärdighet”. Av det skälet måste alla artiklar, ändringar och tillägg godkännas av en enväldig redaktör. Så högt i tak har man i påstått liberala kretsar. Andra skriver intressant om politik, opinionsbildning, liberalism. |
Kommentarer om "Sämre kopia av s-initiativ"
För mig verkar det snarare som om de två webbplatserna har helt olika syften, där den ena är till för att debattera runt ideologin i fråga, ochZ den andra är till för att beskriva ideologin ifråga. En wiki är hur som helst inte idealt att använda som forum...
Magnus har rätt, men det är väl inte lika roligt.
WikiPolity är definitionen av liberalismen i form av ett uppslagsverk skapat av liberaler. Eller ska bli. Debatten om ideologin föregår på bloggen eller på andra ställen.
Men som sagt, det var väl inte lika roligt att skriva det. Fast jag är lite förvånad att en som så värjer sig för att andra ska etikettera och definiera din politiska hemvist inte utsträcker samma möjlighet till andra...
Det har ramlat bort ett "inte", Jonas.
Hur högt i tak är det i andra "kretsar"? Pftthh...
Magnus, de må ha olika syften - men mitt påpekande om öppenheten i det ena fallet och slutenheten i det andra är giltigt ändå.
Björn, se ovan. Jag förstår inte problemet med att låta andra än på förhand godkända bistå i arbetet med att definiera liberalism.
Sven, tack - nu åtgärdat.
"Attila", i just dessa två fall tycker jag att det är rätt uppenbart var det är högst i tak.
Det här håller jag alls inte med om.
Mycket märklig det hela.
Man måste väl ändå ge människor rätt att själva definiera och beskriva vad de står för? Och att sätta sina egna etiketter?
Det är väl just det politisk argumentation går ut på: att därefter bemöta det ens motståndare har sagt. Inte att klistra nya etiketter på dem och bemöta denna.
Just det senare är ett stort problem för just liberaler i debatten. Varför jag mycket väl förstår initativet. Stora delar av vänstern respektera inte alls detta utan ägnar stor kraft åt att helt enkelt hitta på något de anser motståndarna står för som och sedan angripa detta. Oärligt, ynkligt och svagt.
Däremot gärna också en sådan site du vill ha. Med just debatt om liberalismen. Om nu en sådan alls är möjlig med tanke på alla anonyma dårar som sabbar detta så fort de för chansen...
Johan, du missförstår mig. Jag är en varm vän av att människor fritt ska få etikettera sig själva, och låta bli om de önskar det. Däremot har jag svårt att förstå varför anhängare av en viss ideologi skulle ha ensamrätt på att definiera denna och varianter av den. Det hade varit betydligt modigare att just atarta en wiki om liberalism där liberaler och andra gemensamt försöker hitta rimliga definitioner som alla kan instämma i; precis så som andra wiki:er brukar fungera.