LO och s tar fajten mot Sd
Svenska Dagbladet gör i dag en nyhet av vad som varit kännt en tid, att socialdemokraterna och LO gör en satsning på att på allvar bemöta Sverigedemokraterna och avslöja hur detta partis politik slår mot LO-förbundens medlemmar och traditionella s-väljare. Detta har jag tidigare bloggat om, bland annat här och här. I SvD erkänner Anders Ferbe, andre vice ordförande i IF Metall, att man inte tagit debatten med Sd. Han tillstår också att facket varit dåliga på att känna in det missnöje och utanförskap som finns i samhället och som gör att en del attraherats av högerpopulistiska strömningar. För att göra bot och bättring deltar bland andra Ferbe i ett seminarium under Almedalsveckan, i arrangemang av Arenagruppen och fackförbunden IF Metall, Pappers och SEKO, där man ställer frågan ”Hur bemöter vi högerpopulismen?”. Medverkar gör också Daniel Poohl (chefredaktör Expo) och Nisha Besara (frilansskribent). Moderator är Håkan A Bengtsson. * * * I morgon åker jag till Gotland och kommer under den kommande veckan framförallt att rapportera därifrån via Almedalsbloggen. Men förhoppningsvis hinner jag skriva lite grann här också. Därefter är jag hemma i stan i ett par dagar innan det bär i väg på semester i två veckor då vikarierande bloggare tar över ruljansen här. Andra skriver intressant om politik, Sverigedemokraterna, socialdemokraterna, LO, Almedalen. |
Kommentarer om "LO och s tar fajten mot Sd"
I grunden givetvis bra - men i praktiken känns detta som en massa varm luft.
Vad exakt skall de göra egentligen?
Ingen stans ser jag något som tyder på att de faktiskt skall "ta debatten" med (sd). Tvärtom är det samma gamla smörja som förr.
1) Rtt semminarium där man pratar OM (sd)... eh jaha?
2) Fortsatt plockande av billiga politiska poäng när man försöker banka in i svensken att (sd) är "höger". Vilket förövrigt är en lögn.
3) Och man fortsätter, precis som förr, med bespottning när man tydligen skall "markera att det inte är okej med främlingsfientlighet".
LO och (s) får nog återkomma med något mer konkret som faktiskt innebär att man "tar debatten" innan jag tror på detta initativ.
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Och vem har gett Lo detta mandat? De skall väl företräda sina medlemmar inget annat. LO verkar syssla med allt utom just det som de skall göra. Hur skall LO ställa sig till de medlemmar som röstade på Sd? skall de korsfästa en tjugondel av sina medlemmar, utesluta dem, sätte dem i en stupstock på kyrkbacken för allmän bespottning? Vi lever i upp o nervända världen, nu skall plötsligt medlemmarna företräda sin fackledning, inte tvärtom.
Johan, jag håller inte riktigt med dig. Visst, det är en smula missvisande att referera till Sd som "höger". Snarare är de nationalchauvinistiska välfärdspopulister. Men vad LO och s nu fokuserar på är ju något konkret, nämligen hur Sd:s politik skulle slå mot LO-förbundens medlemmar och traditionella s-väljare. Detta är betydligt bättre strategi än att avfärda dem som rasister.
"Holken", om du vill något så får du signera med namn och inte bara länka till politiskt tveksamma källor.
"Robsten", du kan reglerna - signera med namn om du vill skriva här.
Jonas, du har ju tidigare skrivit positivit om flexicurity. Åtminstone att det kan vara värt att beakta. Ferbe menar ju att Sd:s vilja att förändra arbetsrätten, så att den blir mer flexibel, är något som ska lyftas fram. Hur ser du på det?
Jag har skrivit om det här.
Sossarnas problem är inte de pedagogiska som Ferbe och Johansson vill antyda i SvD: artikel. Det är verkligheten socialdemokratin har problem med, ett problem som de delar med samtliga övriga riksdagspartier.
Man vill avslöja sd:s "lögner" säger man men när man tittar närmre på mycket av det sd kritiserar så upptäcker man att där finns många sanningar också. Dessa är särskilt obehagliga för s av två skäl: 1) s har varit statsbärande nästan oavbrutet i modern tid och måste därför åläggas det tyngsta ansvaret för misslyckanden med integrationspolitiken och 2) det är främst arbetarklassen som drabbas av den misslyckade integrationspolitiken. Det är i miljonprogrammets bostadsområden, skolor, socialförvaltningar som misslyckandet kommer till uttryck.
I dessa förorter bor inga rikspolitiker oavsett partitillhörighet, ingen medelklass och definitivt ingen överklass. Det är lätt för den som inte behöver "leva i skiten" att ha en generös och tjusigt altruistisk inställning till invandring och blunda för problemen.
Se på Södertälje till exempel där nu 45% av invånarna är utlandsfödda. Är det vettig invandringspolitik? I många miljonprogramsförorter runt storstäderna är siffrorna ännu högre. I vissa skolor finns knappast en enda elev med svenska som modersmål.
Detta är inte integration, det är segregation, och det är så det nya klassamhället och utanförskapet skapas - det som s nu skyller den borgerliga regeringen för men som man själv i hög grad bidragit till.
För den arbetare som verkligen är trött på det mångkuturella samhället hjälper inte att s försöker beskriva sd som högerpopulister eller pekar på enskildheter i sd:s politik på exempelvis arbetsrättsområdet. För att vinna tillbaka dessa arbetare måste s göra en helomvändning och antingen stoppa invandringen eller ta fram en integrationspolitik värd namnet med tydlig assimilering som målsättning i motsats till dagens subkulturella ghetton, en politik som får de resurser den behöver, där man inte lastar över problemen på kommunernas förvaltningar och enskilda tjänstemän, lärare osv.
S är dock knappast i stånd till en så svidande självrannsakan av sin egen praktiska politik och därför kommer man heller inte att lyckas hålla sd utanför riksdagen.
Jag känner en riksdagsledamot som bor i Bergsjön. Men det är kanske inte tillräckligt mycket förort eller miljonprogram för Mats Dagerlind =)
F.ö kan sd uppenbarligen få röster även på ställen långt ifrån miljonprogrammen. T.ex idylliska landsorter som Dannike och Tranemo.
och där är det uppenbarligen värderingar/fördomar sd-rösterna hänger på...
Dennis, en smula vid sidan av ämnet - men jag tror att Sd:s syn på arbetsrätten handlar om något helt annat än flexicurity. Sedan kan det mycket väl vara så att Anders Ferbe inte är någon större anhängare av denna modell. Det är i så fall inte konstigt; den är omstridd och det finns ett stark motstånd emot den inom såväl s som LO. Men också förespråkare.
Mats, självklart har socialdemokratin ett ansvar för de brister som finns på integrationsområdet. Att påstå något annat är bara korkat. Däremot har man inte det fulla ansvaret. Detta vilar även tungt på arbetsgivare, hyresvärdar och mäklare som sorterar bort aspiranter med "annorlunda" efternamn och mörkare hud- och hårfärg.
Och jag tror definitivt inte att vare sig att ett stopp för invandringen eller assimilering är rimliga vägar att gå för socialdemokratin.
I övrigt kan jag bara instämma med Johan. Det finns rikspolitiker från och i såväl Rosengård, Ronna, Flemmingsberg och Tensta.
Har just tagit del av miljöpartiets strategi mot SD. Synd och skam att vi inte kan utarbeta en gemensam sådan med V och S... och gärna de andra fyra riksdagspartierna.
Fackföreningarna kan ju ta kampen mot rasismen genom att upphöra med sin egna rasism. Att skrika obsceniteter på lettiska samt go home åt lettiska byggnadsarbetare känns inte speciellt fräscht fast å andra sidan tillhör de värsta rasisterna jag har träffat just arbetarklassen.
Alexander -
Att man ska vara utan skuld innan man kstar den första stenen är vettigt, men innan man initierar den första debatten? Att de samhällsgrupperingar som arbetarrörelsen traditionellt vänder sig till är desamma vars röster nazister och främlingsfientliga söker med sina argument är väl rätt så etablerat? Historiskt är det i alla fall väldigt tydligt när man tittar på de båda rörelsernas ursprung. Förklarade man arbetarnas underläge gentemot kapitalet genom en klassanalys eller genom en rasanalys?
Men även om man - som du påpekar - kan hitta individer anfäktade av båda tankesystemen även inom LO så är i alla fall jag oerhört mycket mer imponerad av arbetarrörelsens analyser, lösningar och samhällsbyggen än jag är av rasisternas försök. Och det kan ju vara en medvetenhet om problemen även i de egna leden som gör att man vill väcka frågan. Jag kommer ihåg ett och annat valstugereportage som visade på motsvarande tendenser inom andra politiska läger, så debatten borde tas genom fleras initiativ.
Du drar alltså upp en gammal konspirationsteori om att kapitalisterna har skapat rasismen för att splittra arbetarklassen. Hör du själv inte hur absurt det låter?
Alexander - rasism är en funktion av det kapitalistiska systemet. Det är ingen som sitter och tänker ut hur man skall skapa motsättningar mellan arbetare i eller från olika delar av världen, dessa uppstår som ett resultat av att kapitalet söker maximera sin profit (för att nu använda lite marxistisk terminologi) och därför kommer att spela ut grupper mot varandra.
Detta är ju rena spekulationer peter du har inga bevis för att det verkligen funkar så.
LO:s funderingar är ett skämt. "Här behövs traditionell folkbildning". Låter ju som att det handlar om att man ska lära knegarna om den julisk-claudiska ätten eller om hur en tvåtaktare funkar. Inte riktigt det det är frågan om - snarare om propaganda.
Folk röstar inte på mångkulturen för att dom vet för lite om dess välsignelser utan för att dom lever mitt ibland den och ser hur skadlig den är. Det var inte för inte som Sd fick 23 % i Landskrona och Nd som mest i och kring Södertälje. Nu börjar även berömda forskare få upp ögonen för det som varit klart för den som vägrat blunda en längre tid: mångkultur bryter ner tilliten i samhället och med den mycket annat:
http://gudmundson.blogspot.com/2007/06/svenskt-std-fr-putnam.html
http://gudmundson.blogspot.com/2007/06/resning.html
Noterbart är det även att hög jämlikhet ökar tilliten. Där ligger sossarna rätt - i multikultifrågan fel. Arbetarna ligger dock rätt i båda frågorna vilket den här artikeln av Enn Kokk visar:
http://enn.kokk.se/?p=993
Sen är det tragikomiskt att facken ägnar sig åt uteslutning av sverigedemokrater trots att dom står för mer eller mindre samma politik. Många har med rätta frågat sig vad som är skillnaden mellan Transports och Byggnads skepsisk mot arbetskraftsinvandring och Sd:s politik. Det finns förstås ingen skillnad utan den att den ena är godkänd av Partiet, den andra hotar dess makt och ska därför bekämpas med alla tänkbara medel, inklusive politiska avskedanden och uteslutningar om så krävs.