Sosse
S-bloggar
RSS 1.0
RSS 2.0
Atomflöde
Prenumerera med Bloglines
Nyligen
Intressant
Pinga Frisim
Blogarama - The Blog Directory
Bloggtoppen.se
Spam Poison
Stoppa spammarna!
Creeper
Bloggparaden
Bloggportalen

Powered by Blogger

eXTReMe Tracker

Här bloggar Jonas Morian om politik, medier och samhällsfrågor. Publicering på bloggen sker med journalistiskt ändamål i enlighet med SFS 1998:204.

  Anonyma kommentarer accepteras inte. Stå för dina åsikter med ditt eget namn. Läs mer!

  www.flickr.com
  This is a Flickr badge showing public photos from PromeMorian. Make your own badge here.

  fredag, augusti 24, 2007

  Ingen respekt för tryck- och yttrandefrihet

  [UPPDATERAD] I skuggan av den pågående konflikten mellan arbetsgivarorganisationen Tidningsutgivarna och Journalistförbundet, presenterade Tidningsutgivarna i går en intressant undersökning som visar att många av riksdagens ledamöter kan tänka sig att begränsa tryck- och yttrandefriheten.

  TU lät redan 2006 göra en Sifo-undersökning på detta tema. Den nya undersökningen har gjorts sommaren 2007 och resultatet är alltjämt nedslående, även om vissa förbättringar har skett.

  Undersökningen visar bland annat (2006 års resultat inom parentes):

  59% (89%) av de tillfrågade ledamöterna tycker att enskilda polisers meddelarfrihet ska begränsas
  55% (74%) tycker att det bör införas en lag som begränsar medias möjlighet att bevaka kända personer
  55% (68%) tycker att skadestånden i tryck- och yttrandefrihetsmål ska höjas kraftigt
  60% (72%) vill införa regler om ekonomiskt förtal så att företag och organisationer ska kunna kräva medierna på skadestånd
  81% (84%) tycker att det är bra att media inte kommer åt pass- och körkortsbilder.

  Det är verkligen skrämmande att så många av riksdagens ledamöter inte verkar förstå hur viktig tryck- och yttrandefriheten är för det öppna demokratiska samhället. Problemet tycks vara att de inte ser helheten, utan accepterar små ingrepp och begränsningar här och där som sammantaget innebär ett undergrävande av tryck- och yttrandefriheten – och därmed demokratin.

  * * *

  Även SvD uppmärksammar nu detta.

  Andra skriver intressant om , , , , .


  Kommentarer om "Ingen respekt för tryck- och yttrandefrihet"

   

  Anonymous simon j skrev... (24 augusti, 2007 10:19) : 

  Väl rutet!

   

  Anonymous Mats Erikson skrev... (24 augusti, 2007 14:30) : 

  Jodå, men då får nog framför allt kvällspressen fundera över vilket ansvar deras "journalistik" de senaste åren har för att en sådan här opinion uppstått. Jag vill t.om påstå att det är de som frammanat en opinion för inskränkningar i yttrandefriheten. Jag är själv journalist sedan gammalt och tycker nog att hela yrkeskåren behöver ta en ordentlig diskussion om etik och heder. Och om varför de stora kvällstidningarna egentligen inte längre är journalistiska produkter utan en vara bland andra som ska säljas, ibland till vilka moraliska pris som helst.

  För övrigt har jag väldigt svårt att se varför det skulle vara fel att en privatperson som ex.vis fått sin tillvaro omkullkastad av rena lögner inte ska kunna få ett rejält skadestånd som svider för de som i sådana fall är makthavarna, dvs tidningsägarna.

   

  Blogger Christoffer skrev... (24 augusti, 2007 15:05) : 

  Med tanke på att det är tidningsmedia själva som beställt undersökningen så ska man ju ta den med en gnutta salt.

  jag ser inget tryckfrihetsproblem i att meda inte skulle få ta del av pass & körkortsbilder. Dessa bilder måste man som medborgare ge till staten för att få resa (vilket är en mänsklig rättighet) eller köra bil (vilket för många är en nödvändighet) då är faktiskt den enskilda människans rätt till privatliv viktigare än medias önskan att sätta smaskiga bilder på löpsedlarna. Det är helt enkelt inte en tryckfrihets fråga.

  Samma sak med hårdare straff i tryckfrihetsmål. att påstå att det är mot yttrandefriheten är som att påstå att kraftigare straff för stöld är emot äganderätten.

  /C

   

  kommentera