Sosse
S-bloggar
RSS 1.0
RSS 2.0
Atomflöde
Prenumerera med Bloglines
Nyligen
Intressant
Pinga Frisim
Blogarama - The Blog Directory
Bloggtoppen.se
Spam Poison
Stoppa spammarna!
Creeper
Bloggparaden
Bloggportalen

Powered by Blogger

eXTReMe Tracker

Här bloggar Jonas Morian om politik, medier och samhällsfrågor. Publicering på bloggen sker med journalistiskt ändamål i enlighet med SFS 1998:204.

    Anonyma kommentarer accepteras inte. Stå för dina åsikter med ditt eget namn. Läs mer!

    www.flickr.com
    This is a Flickr badge showing public photos from PromeMorian. Make your own badge here.

    onsdag, september 05, 2007

    Reinfeldt försvarslös

    [UPPDATERAD] Dagens stora nyhet är förstås att försvarsminister Mikael Odenberg (m) avgår till följd av en kontrovers med finansminister Anders Borg (också han m) om anslaget till försvaret.

    Det var SVT:s Rapport som var först med nyheten i förmiddags, men under dagen har flera andra medier hakat .

    Mindre än ett år efter det att regeringen Reinfeldt tillträdde har alltså tre statsråd lämnat sina uppdrag. Alla moderater. Det tyder på ett synnerligen dåligt ledarskap.

    Att det är Anders Borg som i praktiken styr i regeringen förefaller alltmer tydligt.

    Och än så länge har inte Fredrik ”Den osynlige mannen” Reinfeldt – true to form – kommenterat det faktum att regeringen nu står utan någon ansvarig för landets försvar.

    * * *

    PS: Klockrenast kommentar om Odenbergs avgång, och det faktum att det ryktas att Sten Tolgfors ska ta över hans jobb, står Ali Esbati för: ”Jag som gått och längtat efter att Jan Björklund skulle samköra skol- och försvarsministersposterna och utnyttja de uppenbara synergifördelarna”.

    PS 2: Fem (5) timmar efter att SVT rapporterar att Mikael Odenberg avgår, och tre timmar efter Odenbergs presskonferens, tar Fredrik Reinfeldt bladet från munnen och meddelar att Sten Tolgfors tar över som försvarsminister. Inte så raskt marcherat.

    Andra skriver intressant om , , , .


    Kommentarer om "Reinfeldt försvarslös"

     

    Anonymous Anonym skrev... (05 september, 2007 16:51) : 

    Det tyder i alla fall på en oförmåga att sätta rätt personer på rätt post.

    Och i det senaste fallet tyder det kanske också på ett visst mått av moralisk ryggrad - att vägra administrera en politik som man inte tror på. Något som politiken gärna skulle kunna få se mer av. (Även om det naturligtvis mumlas en del om att det kanske finns andra, mindre rakryggade, skäl till beslutet.)

     

    Blogger toppluvan skrev... (05 september, 2007 17:01) : 

    Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

     

    Anonymous Anonym skrev... (05 september, 2007 19:08) : 

    Jonas:
    Jag har full respekt för dig och tycker du skriver smarta blogginlägg, men ibland blir det lite fånigt. Som nu din kritik mot att Fredrik Reinfeldt tog fem timmar på sig för att utse en efterträdare vid ett oväntat ministeravhopp. Det närmaste vi kan likna dagens händelse vid är Erik Åsbrinks plötsliga avhopp 1999. Då tog det Göran Persson drygt fyra timmar att hitta Bosse Ringholm som ersättare. Det ansåg alla var en överraskande snabb utnämning.

     

    Anonymous Anonym skrev... (05 september, 2007 23:41) : 

    Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

     

    Blogger Jonas Morian skrev... (06 september, 2007 07:20) : 

    Simon, instämmer. Och jag hoppas verkligen att motiven till Odenbergs avgång är dem han uppgav; att han inte förmådde se försvarsmaktens representanter i ögonen med de nedskärningar som Borg aviserat.

    Aqurette, inget hade hindrat Reinfeldt från att skicka ut ett pressmeddelande i samband med Odenbergs presskonferens där han beklagade dennes beslut och avsåg att inom kort presentera en ersättare. Det gjorde han inte. Tystnaden är talande.

     

    Anonymous Anonym skrev... (06 september, 2007 10:13) : 

    Tja, att media vinklar ÖB's uttalande till att verka som en sorts kritik mot odelberg är i sig oroväckande. ÖB tar ju faktiskt bara ställning för hur han ser på sitt EGET ledarskap! Men mer oroväckande är att det påstås vara så att Odelberg INTE har förstått att Försvarsmakten numera är ett insatsförsvar - men jisses, det är ju det han gör! Den stackars borgarbrodern som så plumpt beklagar att Odelberg inte förstått detta reflekterar endast sin egen okunskap i ämnet genom sitt patetiska flosklande. Kan man inte som politker, t o m på kommunal nivå inte ännu inse att invasionsförsvaret varit nedlagt i över ett årtionde så har man inget i politiken att göra, så elementär kunskap det är. Skulle Odelberg inte veta om detta som försvarsminister? Lägg av!!! Vad han gör är att han drar en gräns utifrån en djupare insikt i vårt försvar och dess huvuduppgifter, ett FAKTISKT läge och säger vad som redan har sagts alltför lågmält länge - "DET HÄR FUNKAR INTE!". Det går inte längre att använda Försvarsmakten som statens budgetregulator, marginalerna för detta är borta sedan länge. Vår regering verkar ändå leva i villfarelsen att allt är som förr? VAKNA - det finns inget mer för staten att ta av sin säkerhetsapparat, allt är redan omfördelat. De civila stödfunktionerna och de politiskt beordrade materielanskaffningarna äter redan upp närmare 2 tredjedelar av försvarsbudgeten. Nedläggnings- och reorganisationskostnaderna (direkta och indirekta) äter också upp en ansenlig del. Kvar står Försvarsmakten med ett stelt ekonomiskt system och ska försöka manövrera runt en kärnverksamhet i kaostillstånd. Varje besparingsåtgärd i detta läge leder oss allt närmare det TOTALA sammanbrottet för vår Försvarsmakt. Det som behövs är ett stopp på besparingar och fokus på effektivisering, för Försvarsmakten förvaltar dessvärre inte de få pengar de har till sin verksamhet på det allra bästa sättet idag, tyvärr.

     

    Anonymous Anonym skrev... (06 september, 2007 10:20) : 

    Men är det inte just det faktum att de politiskt beordrade materialinköpen minskar kraftigt från nästa år som får några av de insatta att se nya möjligheter till besparingar. Om man nu äntligen slipper att köpa JAS (att lägga i malpåse) för x miljarder per år kanske försvaret inte omedelbart måste göra av med de x miljarderna på annat.

     

    Anonymous Anonym skrev... (06 september, 2007 10:31) : 

    Och för att inte förstå Esbatis ironi så kan man faktiskt se en mängd synergivinster i ett närmande mellan skola och försvar, inte minst på personalfronten:

    Skolan tycks behöva fler män som pekar med hela handen i lärarkåren. Försvare har ett överskott av sådana i officerskåren. Försvaret behöver mer av de mjuka värdegrundsfunderingar som skolan haft lite för mycket av de senaste åren.

    Och nog skulle militärens uniformer komma väl till pass för att hantera mode- och utseendehysterin som smyger sig allt länge ner i skolåldrarna.

     

    Blogger Johan Hedin skrev... (06 september, 2007 11:07) : 

    Esbatis ironi?
    Är de tinte så det alltid har gått till i alla kommunistländer? Skolning meddelst krigsmakten.

     

    Blogger Lennart Regebro skrev... (06 september, 2007 16:31) : 

    Oj. Fem timmar. Ja, det var ju verkligen hemskt. Vilken katastrof. I Fem timmar hade vi ingen försvarminister. Tänk om Ryssen hade vetat det, då hade dom ju invaderat DIREKT!

    Och det vet ju vem som helst att duktiga ministrar drösar det av. Det är bara att peka och blunda. Tio sekunder, högst tar det.

     

    Anonymous Anonym skrev... (07 september, 2007 09:13) : 

    Hej!

    Du citeras i veckans Nätkollen hos Agenda!

    Nätkollen är Agendas förlängda arm på Internet. Här bevakar vi de just nu mest debatterade frågorna bland såväl bloggare som ledarskribenter och andra debattörer: vilka olika aspekter av en aktuell fråga eller händelse dryftas? Vem tycker vad, vem håller med och vem säger emot?

    Den här veckan tar Nätkollen upp Mikael Odenbergs avgång. Du är en av dem som citeras i artikeln. Gå in och läs mer på http://svt.se/svt/jsp/Crosslink.jsp?d=73339&a=902938&lid=puff_902938&lpos=lasMer nu med en gång!

    Sveriges Televisions fördjupande samhällsprogram Agenda med programledare Karin Hübinette är i höst tillbaka med 17 nya program. Varje söndag 21.15 i SVT 1 med start 26 augusti. Vårt mål är att utifrån er tittares perspektiv ge kunskap, förklara olika sammanhang och analysera de viktigaste händelserna under veckan som gått och under veckan som kommer i såväl Sverige som runt om i världen.

    På vår webbplats, www.svt.se/agenda, publicerar vi materialet som inte fick plats i tv-sändningen. I våra forum kan du tillsammans med många andra enkelt diskutera och debattera de ämnen som vi tar upp och i Nätkollen bevakar vi vad som florerar i bloggosfären och på andra arenor på nätet.

    Surfa in på sidan och ta en titt själv!

    Med vänliga hälsningar,

    Erika Christensson
    Webbredaktör på Agenda, Sveriges Television
    www.svt.se/agenda

     

    kommentera