Låt förändringens vindar blåsa
I en ledare i partitidningen AiP sätter redaktör Eric Sundström fingret på något jag själv funderat på en tid: det segdragna rådslagsarbetet riskerar att lamslå socialdemokratins möjligheter att agera som ett aktivt oppositionsparti. Sundström skriver att verklig politisk förnyelse måste få ta tid och bör inledas med en ideologisk diskussion och ett fritt idéutbyte. Men det bör inte hindra Mona Sahlin från att vara aktiv i den idépolitiska debatten. Han noterar även att Sahlins installationstal i mars ”innebar en välkommen återgång till socialdemokratins idéarv som frihetsrörelse”. Detta arv bör förvaltas i form av fler markeringar från den nya s-ledaren. Därmed inte sagt att Mona Sahlin är overksam. För närvarande befinner hon sig i Mellanöstern för att bland annat träffa företrädare för Fatah. Detta är välkommet. Socialdemokratin kan behöva stärka sitt engagemang för det palestinska folket. Men när hon återvänder till Sverige så ser jag gärna fler politiska utspel som visar vilken väg som Mona Sahlin vill se den svenska socialdemokratin gå framöver. Självklart ska rådslagsarbetet fortsätta, men partiets valda ordförande måste också kunna gå före och uttrycka en viljeinriktning. Vissa andra så kallade socialdemokrater verkar föredra att ”kampen mot det borgerliga systemskiftet måste gå före allmänt flummande om förnyelse av politiken”. Lyckligtvis har dessa inte framtiden för sig. Andra skriver intressant om politik, socialdemokraterna, Mona Sahlin. |
Kommentarer om "Låt förändringens vindar blåsa"
Hm. Kronbestämda ynnestregn över miljonprogramsområdena känns väl kanske inte som en sådär väldigt nyskapande idépolitik...
Men jag är säkert bara petig och gnällig!
Johanna, jag instämmer att just den idén kanske inte kändes sådär alldeles klockren idépolitiskt. Men det visar väl bara på behovet av uppryckning på den fronten.
Ja, du är inte ens kallad att kallas socialdemokrat. Självklart måste Mona Sahlin och sossarna stenhårt betona att den välfärd som sossarna skall stå upp för utgöres av en offentligt driven välfärd lika för alla efter behov. Dvs, sossarna måste efter valet 2010 nedmontera den kommersiella, vinstdrivande och mänskligt utsorterande ovälfärdsverksamheter som i allt raskare takt genomförs inom skola, sjukvård och äldreomsorg av högerarrogansen i kommmuner och landsting.
Förlåt, det var jag Bengt Nilsson, röd gråsosse som skrev föregående kommentar.
Interndebatt, interndebatt och interndebatt.
Hur ska (s) någonsin komma fram till vad partiet tycker när alla sossar bara bryr sig om vad som händer inom partiet och inte vad som händer ute i verkligheten?
Vad tycker ni är fel i Sverige uutanför partiet alltså), vad vill ni göra åt saken och varför prioriterar ni som ni gör?
När sossar börjar svara på detta så kommer ni kanske någonstans. Tills vidare får ni hoppas på att vinna 2010 på samma sätt som Alliansen slog er 2006, genom att motståndaren gör fler misstag. 2014 händer samma sak igen, osv.
När valdeltagandet sjunker till 60%, då har ni politikens dödgrävare ansvaret för det.
Våga diskutera sakfrågor!
Mona uttryckte det så bra i i sitt installationstal att förnyelsen handlar om att finna idéer som ska hålla en lång tid fram.
Nu när center förkalrar krig mot sossevärderingar är det dags att gå på en fräsch offensiv!
Välkommen tillbaks Bengt. Det var ett tag sedan sist. Märkligt att du fortsätter hänga här, trots att du så uppenbart föraktar allt jag skriver. Och upplysningsvis så står inte ett försvar för grundläggande socialdemokratiska idéer om välfärd för alla i motsatsställning till omprövande av metoder. Det är tråkigt att du och några andra verkar vara så förtvivlat rädda för ordet förnyelse att ni utgår från att det betyder högervridning och försämring. Testa att tänk nytt någon gång. Det gör inte ont, jag lovar.
Leffe, se svaret till Bengt; interndebatt står inte i motsatsställning till aktivt oppositionsarbete. Det nu pågående rådsslagsarbetet är förvissa av arten interndebatt, men jag ser ju gärna att den öppnas upp mer så fler människor blir delaktiga. Då blir det nämligen ett praktiskt politiskt arbete som gynnar demokratin.
Jonas,
Det jag menar är att ni inte hittar något nytt så länge som ni har blicken stadigt fäst i naveln.
En konstruktiv interndebatt handlar förhoppningsvis om samhället utanför partiet, men som det är nu verkar interndebatten handla om interndebatten.
Det jag som väljare saknar är en socialdemokratisk berättelse om det samhälle vi lever i och en berättelse om vilket samhälle det är som ni vill ha. Kommer det verkligen att komma sådana berättelser ur "rådslgsarbetet"?
Leffe, skälet till att jag och andra skriver så mycket om rådslagsarbetet i sig är ju att vi vill uppmärksamma det och göra fler delaktiga i det. Ju fler som deltar och ju intensivare diskussionen blir om de viktiga sakpolitiska områden som grupperna arbetar med, desto större möjlighet att socialdemokratin kan driva en politik som både tar tillvara våra grundläggande värderingar och håller även bortom nästa riksdagsval.
Tycker du också att svenska folkets missnöjesopinion är orättvis? Att opinionsundersökningarna verkar komma från en helt annan värld? Tycker du också att Alliansen gjort ett fantastiskt bra jobb under sitt första år vid makten? Tycker du också att maktskiftet är väl värt att fira?
Jag ska gå till Norrmalmstorg i Stockholm kl 12.00 måndagen den 17 september för att fira detta och lyssna till partiledarna för Allians för Sverige.
Någon som vill följa med?
//Anna
Anna, ha så skoj med ert firande. Själv tror jag att folkopinionen är något på spåret - och det är något ni i alliansen kanske borde ta till er snarare än att slå er för bröstet över er egen präktighet.
Anna! Ta och läs senaste numret av Ordfront så ser du vart den svenska välfärden är på väg. Och det svenska folket är inte dummare utan att de alla redan, efter bara ett år av högerarrogansen vid makten, förstår och ser konsekvenserna av denna regerings handlande!
Bengt Nilsson, röd gråsosse
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.