Danskt besked höjer EU-temperaturen
I vårt södra grannland Danmark har statsminister Anders Fogh Rasmussen väckt frågan om folkomröstning om landets undantag från EU:s regler, däribland att man står utanför eurosamarbetet. Jag kan för lite om opinionen i landet för att bedöma hur realistiskt det är att en ny folkomröstning verkligen blir av inom en nära framtid – och än mindre hur en sådan skulle avlöpa. Däremot är det ur ett svenskt perspektiv intressant att höra att euronfrågan inte är helt avförd från den politiska dagordningen i de EU-länder som valt att ännu inte införa den gemensamma valutan. Finansminister Anders Borg säger att någon ny svensk folkomröstning inte är aktuell under mandatperioden, men att Sverige inte kommer att kunna stå utanför om våra grannländer är med. Och det har han förstås helt rätt i. Att det går förhållandevis bra för Sverige ekonomiskt i dag, när vi står utanför EMU:s tredje steg, gör det svårt att lyfta frågan. Samtidigt ska man vara medveten om att vårt gynnsamma läge förklaras av högkonjunkturen mer än något annat. Som Henrik Brors konstaterar i DN så kan den danska debatten göra att svenska politiker återigen får frågor om var de står i olika EU-relaterade frågor, och att väljare börjar intressera sig för vad de svarar. Det skulle innebära en stor förändring – och i mina ögon en synnerligen välkommen sådan – i den politiska debatten. Andra skriver intressant om politik, EU, EMU. |
Kommentarer om "Danskt besked höjer EU-temperaturen"
Oavsett vad vi tycker om svensk anslutning till Euron, denb danska "kompromissen" med valutan bunden till Euron , men egna mynt och sedlar, är inget att stå efter.
Lustigt nog läser jag idag i EP:s nyhetsbulletin att Kommissionen just nu förbereder den obligatoriska granskningen av huruvida utanförstående länder har mött villkoren för att få införa euron.
"The commission will review the state of the practical preparations for the adoption of the euro in the countries with a so-called derogation, i.e. the countries that became members of the European Union in 2004 plus Sweden."
Vid dessa tillfällen får såväl Riksbanken som Kommissionen uppbåda all sin kreativitet för att hitta på orsaker till att Sverige inte är kvalificerat att införa den gemensamma valutan, något som vi ju fördragsenligt är skyldiga att göra (i motsats till Danmark, som alltså vacklar, och England, som åkte på en välförtjänt snyting i onsdags).
Cecilia Malmström skriver inte ett ord om om EU´s sociala dimension, arbetsrätt etc. i en debattartikel i dagens GP. Regeringens fem prioriteringar säges vara
1.klimatfrågor
2.tillväxtfrågor och inre marknad,företagande....
3.människohandel, narkotika, penningtvätt, terrorism
4.Östersjöns ekologi och regionen som en tillväxtmotor för Europa....
5.utvidgningen
Vi har all anledning att ta fram SAP´s sociala dimension i EU-arbetet och se till att låglönemarknaden i Tyskland inte sprider sig vidare. Dansk flexicurity är nog moderaterna intresserade av kan de acceptera dansk ersättningsnivå i A-kassan som är 90%?
Och vad anser Jonas Morian själv? Skall Sverige införa euron?
Jag har aldrig gjort någon hemlighet med att jag tycker att Sverige borde delta fullt ut i EU-samarbetet och EMU:s tredje steg, alltså inför euron som valuta. Det politiska pris vi nu betalar genom att inte få sitta med vid euroländernas finansminstrars möten är högt. Och det blir allt högre när allt fler EU-länder inför euron.