En seger för yttrandefriheten
Det blev pseudonymen Isabella Lund som tog hem segern i omröstningen Årets politiska blogg 2007. Jag kan bara instämma med tävlingsledare Björn om att Isabella Lund ”har haft stort inflytande i sin nisch inom politiken, och hennes blogg har lett till att debatten om prostituerades situation faktiskt har modererats i det här landet”. Ett stort grattis till segern! Hennes vinst är i hög grad också en seger för yttrandefriheten, som är ett ständigt återkommande tema på bloggen. En yttrandefrihet som självklart också bör omfatta dem som arbetar inom prostitutionen – oavsett vad man må tycka om denna. Dessvärre är denna yttrandefrihet inte självklar för alla. I en interpellationsdebatt den 23 oktober förra året, om en resolution som Europarådet antagit om mänskliga fri- och rättigheter, sa justitieminister Beatrice Ask (m): ”Däremot är det mer kontroversiellt att parlamentet rekommenderar medlemsstaterna att formulera en uttalad policy som innebär att medlemsstaterna ska respektera de prostituerades rätt att fritt välja att arbeta som just prostituerade och att låta dem komma till tals i alla frågor som rör dem. Det är en främmande syn, en ståndpunkt som är väldigt svår att förena med den syn på prostitution som jag tycker att man ska ha.” Ask tycker alltså att det är ”en främmande syn” att prostituerade själva ska få komma till tals i frågor som rör dem. Fascinerande. * * * Jag noterar att de manliga högerbloggarna tycks ha gjort comeback. Efter Isabella Lund på förstaplatsen finns den liberale rabulisten Blogge Bloggelito, följd av Johan Ingerö, Johan Norberg, Dick Erixon och Henrik Alexandersson. Först på 10:e plats kommer s-bloggaren Erik Laakso och först därefter Roya & Matilda. Andra skriver intressant om bloggosfären, yttrandefrihet, Årets politiska blogg. |
Kommentarer om "En seger för yttrandefriheten"
Jag undrar om man inte kan göra en vidare analys om vilka som faktiskt läser (politiska, nota bene) bloggar & röstar i tävlingen utifrån resultatet. Oavsett politisk hemvist förefaller det sig lite som att män skriver för män.
Men så har jag ju länge hävdat att (den politiska) bloggosfären är något av en ny bastuklubb också. :-)
Jomensjälvklart Krohnman: Isabella, Projo, Roya & Matilda, Johanna på FFF, Katrin Kielos mfl är ju kända personer med snoppar...
Idiotisk kommentar.
Lika skarp som alltid, Deep.ed.
3-4 av 20 av är tjejer, resten manliga högerbloggare. Vissa kvinnliga bloggare med massor av besökare (t.ex. Isobel) är inte ens med.
Ansträng dig inte för mycket när du filosoferar kring det. Fråga en bänkgranne istället.
(givetvis är det en smula generaliserande, lika bra att påpeka det uppenbara innan Deep.Ed börjar gråta ännu mer).
Jonas M
Ett påpekande angående citatet av Ask:
Inte för att hon är den mest klockrena försvararen av människors rättigheter, men över- (eller fel-)tolkar du inte det hon sa lite ändå?
Jag skulle snarare tolka det som om det är 'rätten att fritt välja att arbeta som prositituerad' hon inte 'tycker att man skall ha'.
Det ser tyvärr ofta lite knasigt ut om man skriver ut vad som har uttalats muntligt. Och det underlättas inte av att både tankarna bakom och formuleringsförmågan är lite skakiga.
Men det är ändå en bit kvar till det du försökte få det till menar jag!
Ligger inte det lite grann i tävlingens sovringskriterier? Isobel, Sakine och Sanna Rayman jobbar/har jobbat på tidning och jag antar att det är därför de inte varit med i urvalet. Louise P har bloggat sparsamt för att hon skriver bok, och hamnade därför längre ner än hon förtjänar.
Boven i dramat ligger nog snarare i urvalet än i att män röstar på och skriver för män.
Det är onekligen intressant att det är så många snubbar - och då framförallt högersnubbar - i toppen. Det finns nog skäl för en del att fundera över om de skriver mestadels för andra av samma kön. Att döma av kommentarerna på min egen blogg så är det även här en klar övervikt av manliga läsare, i den utsträckning kommentaterer nu är en relevant indikation.
Jonas N, jag vet inte hur citatet lät när Ask yppade det. Men i skrift så förefaller inte min tolkning alls vara långsökt eller illasinnad.
Det råder ingen tveksamhet om hur man ska tolka Beatrice Ask... det är bara att titta på debatten i riksdagens webbTV. Tyvärr har vi ännu inte fått något svar från henne och det kommer ligga Sverige i fatet för i andra länder reagerar man starkt mot sådana här uttalanden. Vi är inbjudna att tala i parlamentet i England om ett par veckor och BBC TV sökte kontakt med mig idag. Justitiedepartementet är informerade... Ask har haft chans att be om ursäkt men har valt att inte ens svarar oss.
Angående grattisarna... Tack alla snälla rara :-)
Jamen vem röstar i en sån tävling???? Tre fjärdedelar var totalt okända för mig, och när man kikade in - många suveränt likartade dessutom - visade det sig att de skrev företrädesvis hos varandra.
Det finns säkerligen orsak till självkritik i bloggvärlden - vill man vara elak är den konform och föga inbjudande, Inte så lite bastuklubb, om man vill vara ännu beskare.
Calle Fridén