Vår man i Mockba
I Carl Bildts debattartikel i DN i dag ägnas viss uppmärksamhet åt den politiska situationen i Ryssland. Bildt skriver: ”I mars går så Ryssland till val – nåja, det kallas så – av ny president”. Det är hårda ord från den svenske utrikesministern. Men han har tyvärr rätt. Det finns all anledning att ifrågasätta demokratin i vårt stora östliga grannland. Som Bildt skriver så kan inte Ryssland fortsätta de senaste årens utveckling ”i tydligt auktoritär riktning” om man genuint vill bygga ett modernt samhälle och en modern ekonomi. ”På sikt kommer en snabbt växande medelklass att kräva en rättsstat också i Ryssland, och även Kreml måste förr eller senare inse att politik av den art vi sett mot bland annat Georgien och Estland är kontraproduktiv”, skriver Bildt vidare. Hårda ord som sagt. Tidskriften Time Magazine utnämnde i december den avgående president Putin till ”Man of Year” med den inte så smickrande motiveringen: ”På bekostnad av principer och idéer som fria nationer högaktar har han utfört en extraordinär ledarinsats genom att införa stabilitet i ett land som sällan upplevt det och åter placerat Ryssland bland världsmakterna”. TV4Nyheternas utrikesreporter Stefan Nieminen tog sig friheten att ”översätta den vackert inlindade motiveringen till ren svenska”: Vladimir Putin har lyckats ta en i det närmaste total kontroll över alla viktiga samhällsfunktioner, all politisk opposition slås ner med kraft och han styr nu världens största land med järnhand. Och genom en kraftfull satsning på nya kärnvapen har han gjort omvärlden varse att ingen pissar på ryssen! Det presidentval som nu ska hållas är inte mycket mer än en formalitet och i praktiken redan avgjort. Den nuvarande förste vice premiärministern Dmitrij Medvedjev har Putins välsignelse och kan därmed av allt att döma se fram mot en promenadseger. Medvedjev rusar redan uppåt i opinionsundersökningarna, och som Ekots Sten Sjöström konstaterat så kan vid behov ”de statligt styrda massmedia se till att väljarna får en extra positiv bild av honom”. Missa apropå detta inte tidskriften Liberal Debatts senaste nummer som just har Rysslandstema. Flera intressanta artiklar ligger ute på nätet. * * * PS: Ja, rubriken på detta inlägg kommer såklart från Lustans Lakejer. Jag kunde inte motstå frestelsen. Andra skriver intressant om politik, Ryssland, Vladimir Putin. |
Kommentarer om "Vår man i Mockba"
Det är väl åtminstone andra gången du lånar en bloggrubrik från Lustans lakejer?
Vad kan rekommendera för en som vill kolla opp bandet?
Två gånger tidigare faktiskt: här och här. Det finns två bra samlingsskivor som kan funka som introduktioner, Raffel i Rangoon (1981-1986) och Samlade Synder (1981-2007).
Den senare innehåller även spår från albumet Åkersberga (1999) samt schlagerfestivalbidraget Allt vi en gång trodde på. Dessutom finns tre nyinspelade versioner av klassikerna Diamanter, Begärets Dunkla Mål och Brustna Hjärtans Patrull.
Kolla in iTunes!
Ja Johan, du är verkligen journalistisk i den här bloggartikeln. Dina källor och deras samt din dubbbelmoral är så journalistisk att ordet journalist blivit nyspråk för propagandist.
Varför kan inte Ryssland fortsätta ”i tydligt auktoritär riktning” när USA använder den modellen både på hemmaplan och över hela världen för att som de påstår införa demokrati och frihet samt bygga ett modernt samhälle och en modern ekonomi.
Och vad menar du konkret med "modernt samhälle och en modern ekonomi"? Det är också väldigt journalistiskt d.v.s. propagandistiskt att använda ord utan innehåll för att inbilla läsare och lyssnare att man motiverar en ståndpunkt.
http://www.magnus.burgsvik.se
Magnus, jag kallar mig inte för journalist. Däremot har jag journalistiska ambitioner med min blogg - eftersom jag inte tycker att journalistik är något som yrkesarbetande journalister har ensamrätt på.
Och journalistik kan som bekant vara såväl rapporterande, refererande och analyserande som kommenterande. Just det här inlägget var nog mest refererande, med tydlig hänvisning till ett antal källor.
Jag utger mig inte för att vara någon expert på vare sig rysk eller amerikansk politik, men nog tycker jag att det är ganska uppenbart - utan att ha något till övers för George Bush - att den ryska utvecklingen ser värre ut i demokratiskt hänsende än den amerikanska.
Och för övrigt heter jag Jonas, inte Johan.
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Du är indiskret.
Johan:
När det gäller LL finns det bara tre skivor att köpa; de tre första; Lustans Lakejer, Uppdrag i Geneve och En Plats i Solen.
Resten av allt de gjort (dvs efter 1983) bleknar i jämförelse med dessa tre.
Numera finns de även på CD (det tog ett tag...) med lite extra bonuslåtar från samma period. Inkluderar låten; Skuggan Av Ett Tvivel - den enda låten skriven i dur bland alla dessa moll-låtar...