Sosse
S-bloggar
RSS 1.0
RSS 2.0
Atomflöde
Prenumerera med Bloglines
Nyligen
Intressant
Pinga Frisim
Blogarama - The Blog Directory
Bloggtoppen.se
Spam Poison
Stoppa spammarna!
Creeper
Bloggparaden
Bloggportalen

Powered by Blogger

eXTReMe Tracker

Här bloggar Jonas Morian om politik, medier och samhällsfrågor. Publicering på bloggen sker med journalistiskt ändamål i enlighet med SFS 1998:204.

  Anonyma kommentarer accepteras inte. Stå för dina åsikter med ditt eget namn. Läs mer!

  www.flickr.com
  This is a Flickr badge showing public photos from PromeMorian. Make your own badge here.

  fredag, januari 11, 2008

  Opposition på koalitionskurs

  Enligt en undersökning bland ordförandena i de socialdemokratiska arbetarekommunerna (partiets lokalavdelningar) som SVT:s Aktuellt låtit genomföra så vill en klar majoritet – 63 procent – av de deltagande ha en koalitionsregering med miljöpartiet och vänsterpartiet efter valet 2010.

  Det är värt att påpeka att detta alltså gäller ”de deltagande”. Bara två tredjedelar av de tillfrågade valde att svara på enkäten, vilket i och för sig ändå ger en rimlig fingervisning. I synnerhet som tunga partiavdelningar som Stockholms och Göteborgs arbetarekommuner fanns med bland de svarande.

  Undersökningsresultatet är därmed intressant. Inte minst eftersom hela 65 procent uppges ha motsatt sig att partierna skulle driva en gemensam valrörelse.

  I Aktuellt i går kväll konfronterades Mona Sahlin med dessa siffror, och hon svarade som så många gånger förr att det är för tidigt att säga något om de eventuella formerna för samverkan mellan de nuvarande oppositionspartierna. Väljarna utlovades dock, återigen, klart besked ”i god tid före nästa val”.

  Frågan är hur länge detta är en hållbar linje.

  Jag har själv argumenterat för att socialdemokratin snarast bör förhandla sig samman med miljöpartiet och vänsterpartiet om en gemensam valplattform inför 2010. Jag är knappast ensam om att se detta som den bästa chansen att få bort den borgerliga alliansen från regeringsmakten.

  Att opinionssiffrorna för s just nu ser så lovande ut att en del verkar fantisera om egen majoritet, kan inte tas som intäkt för att avvakta med besked om samverkan. Man måste inse att det kommer att se annorlunda ut närmare valdagen.

  Mot den bakgrunden finns det all anledning för oppositionspartierna att intensifiera sitt arbete med att formulera ihop sig om gemensamma politiska ställningstaganden. Det saknas ju dessvärre inte en hel del hinder på vägen för att detta ska bli möjligt.

  Andra skriver intressant om , , .


  Kommentarer om "Opposition på koalitionskurs"

   

  Anonymous John Simon Ritchie skrev... (16 januari, 2008 11:17) : 

  Jag är förvånad att du är beredd att samarbeta med kommunisterna bara för att säkra regeringsmakten. Tycker du verkligen att Vänsterpartiet är en lämplig samarbetspartner för Socialdemokraterna? Riskerar man inte sin trovärdighet i demokratifrågor om man samarbetar med dem? Risken är nog stor för ännu en mandatperiod med mångmiljonstöd till RKU, Svensk-Kubanska Föreningen och andra tokgrupper.

   

  kommentera