Sosse
S-bloggar
RSS 1.0
RSS 2.0
Atomflöde
Prenumerera med Bloglines
Nyligen
Intressant
Pinga Frisim
Blogarama - The Blog Directory
Bloggtoppen.se
Spam Poison
Stoppa spammarna!
Creeper
Bloggparaden
Bloggportalen

Powered by Blogger

eXTReMe Tracker

Här bloggar Jonas Morian om politik, medier och samhällsfrågor. Publicering på bloggen sker med journalistiskt ändamål i enlighet med SFS 1998:204.

    Anonyma kommentarer accepteras inte. Stå för dina åsikter med ditt eget namn. Läs mer!

    www.flickr.com
    This is a Flickr badge showing public photos from PromeMorian. Make your own badge here.

    torsdag, januari 10, 2008

    Mediekritik och kritik mot mediekritikerna

    En kul sak med att ha en hyfsat välläst blogg är att man (eller åtminstone jag) då och då får förfrågningar om att tycka till om en massa saker.

    Det kan handla om att skriva krönikor, uttala sig i intervjuer, sitta med i paneler eller delta i enkätundersökningar. Häromdagen blev jag kontaktad av två journalistikstudenter vid Lunds universitet som höll på med ett reportage om mediekritik, och inom ramen för det ville de ställa ett antal frågor.

    Då mediekritik är ett ämne som ligger mig varmt om hjärtat så ställde jag förstås upp. Här kommer mina svar:

    * Varför ifrågasätts inte medier i frågan om deras urval av nyheter? (nyhetsvärdering)
    Svar: Först och främst tycker jag att man ska ifrågasätta begreppet "medier". Menar man med det bara traditionella medier som papperstidningar, radio och tv – eller också nättidningar, communities, bloggar etc? Om det är traditionella medier som avses så tycker jag absolut att deras nyhetsvärdering ifrågasätts, inte minst på nättidningar, communities och bloggar.

    * Många anser att medier styr vår bild av verkligheten. Vad anser du?
    Svar: Nja, självklart är medierna – både de traditionella och andra – betydelsefulla för hur vi formar vår verklighetsbild. Men faktiska möten med andra människor, egna observationer och så vidare är självklart också viktiga. Man ska ju inte glömma bort att en stor del av jordens befolkning inte konsumerar några medier alls, och även de har ju en verklighetsuppfattning.

    * Vad/vem kan utmana mediernas dominans?
    Svar: Alla som har tillgång till modern teknik kan i dag ganska enkelt nå ut till miljontals människor. Detta är den stora utmaningen som de traditionella medierna nu står inför.

    * Har du läst Maria-Pia Boëthius bok "Mediatan"? Vad tyckte du om den och den kritik hon riktar mot de svenska medierna?
    Svar: Jag har inte läst den, men känner till innehållet. Jag har bloggat om den och skrev då att hennes resonemang, då hon beskriver medierna som "världens minst bevakade supermakt" som "ödelägger allt i sin väg", "livnär sig på ondska, uppviglar och skapar hat", lindrigt sagt är verklighetsfrämmande.

    * Varför är mediekritik ett så vagt ämne i Sverige, jämfört med exempelvis USA? (Varför finns det så få mediekritiker i Sverige?)
    Svar: Jag håller inte med om att det finns få mediekritiker i Sverige. Titta bara i bloggosfären! Också i de traditionella medierna så ges mediekritik ganska stor uppmärksamhet.

    * Vad anser du om att medier har blivit en del av det maktsystem som de ska granska?
    Svar: Har de det? Det låter som en åsikt som jag skulle vilja se mer stöd för innan jag kommenterar den.

    * Är medierna den tredje statsmakten? Har mediernas inflytande över den första och andra statsmakten ökat genom åren?
    Svar: Jag tror framförallt att traditionella medier har fått en betydligt större makt över den politiska dagordningen. Och därmed över opinionsbildningen.

    * Vad är positivt/negativt med att medieägandet koncentrerats?
    Svar: Jag ser rätt stora risker med ägandekoncentrationen inom medievärlden. Däremot är jag inte lika orolig för traditionella storföretag som Bonniers. Jag tror att de lokala och regionala monopolen är minst lika betydelsefulla för den fria nyhetsförmedlingen och opinionsbildningen. Trots att socialdemokraterna i dag har över 40 procent av väljarstödet, enligt de senaste opinionsmätningarna, så är det ytterst få socialdemokrater som har tillgång till en dagstidning vars värderingar på ledarplats överensstämmer med deras.

    * Vad kan medier göra bättre för att förbättra kvalitén på nyhetsrapporteringen?
    Svar: Bli bättre på källhänvisningar, ta in rättelser omgående, samt våga tänka långsiktigt publicistiskt och inte bara maximera lösnummerförsäljning, tittar- och lyssnarsiffror.

    * Finns det något annat som du anser är viktigt att tillägga när det gäller mediekritik?
    Svar: Ja, fler mediekritiska mediekonsumenter borde ta chansen att uttrycka sig i egna medier. Ju fler röster som hörs, desto bättre!

    Andra skriver intressant om , , .


    Kommentarer om "Mediekritik och kritik mot mediekritikerna"

     

    Blogger Peter A skrev... (10 januari, 2008 21:54) : 

    Vem som helst som sett några av engelska nyhetskanalerna, borde inte ha några problem med att kritisera svensk media för att använda barnspråk, vara recenserande istället för refererande, selektiv, subjektiv och otroligt politiskt korrekt.

     

    Anonymous Anonym skrev... (16 januari, 2008 11:23) : 

    "...ytterst få socialdemokrater som har tillgång till en dagstidning vars värderingar på ledarplats överensstämmer med deras. "

    Å andra sidan är väl kring 65-70 % av alla svenska journalister vänster, och SVT, DN mfl ligger ju snarast en bra bit till vänster om socialdemokratin i sin rapportering. Det blir lite löjligt när vänstern alltid ska låtsas som om man slår "underifrån" när man i själva verket format samhället och dominerat media och läromedel i ett halvt sekel.

     

    kommentera