Sosse
S-bloggar
RSS 1.0
RSS 2.0
Atomflöde
Prenumerera med Bloglines
Nyligen
Intressant
Pinga Frisim
Blogarama - The Blog Directory
Bloggtoppen.se
Spam Poison
Stoppa spammarna!
Creeper
Bloggparaden
Bloggportalen

Powered by Blogger

eXTReMe Tracker

Här bloggar Jonas Morian om politik, medier och samhällsfrågor. Publicering på bloggen sker med journalistiskt ändamål i enlighet med SFS 1998:204.

    Anonyma kommentarer accepteras inte. Stå för dina åsikter med ditt eget namn. Läs mer!

    www.flickr.com
    This is a Flickr badge showing public photos from PromeMorian. Make your own badge here.

    tisdag, januari 08, 2008

    Nästa gäst: Ylva Johansson

    [UPPDATERAD] Den nästa person som jag och Nina Unesi kommer att intervjua är riksdagsledamot Ylva Johansson. Hon har tidigare varit skolminister (1994–1998) samt vård- och äldreomsorgsminister (2004–2006) och är nu vice ordförande i riksdagens socialutskott.

    Tillsammans med Stefan Löfven leder Ylva Johansson dessutom arbetet i socialdemokraternas välfärdsgrupp.

    Intervjun spelas in och läggs upp på nätet på måndag den 21 januari, men redan nu kan ni läsare via kommentarsfältet nedan (eller, om ni föredrar det, på e-postadress promemorian snabel-a gmail punkt com) skicka in frågor som ni vill att Nina och jag ställer till Ylva Johansson.

    * * *

    Läs mer om intervjun hos Nina.

    * * *

    Apropå välfärdsgruppen så arrangerar man under våren ett stort antal seminarier runt om i Sverige. Seminarierna är öppna för alla. Tveka inte att anmäla dig på socialdemokraternas webbplats om du är intresserad.

    Det första seminariet, med rubriken ”Människovärdet tillbaka”, hålls i Stockholm den 28 januari och handlar om hur vi ger ”de sköraste av våra medborgare möjlighet att komma tillbaka”. Det blir ett samtal om missbrukarvård, psykiskt funktionshindrade och hemlöshet, och medverkar gör förutom Ylva Johansson, Knut Sundell (Socialstyrelsen), Alec Karlberg (BASTA arbetskooperativ) samt Björn Fries, som nu leder ett socialdemokratiskt projekt mot ungdomsvåld.

    Andra skriver intressant om , , .


    Kommentarer om "Nästa gäst: Ylva Johansson"

     

    Blogger Johan Hedin skrev... (08 januari, 2008 09:47) : 

    Jag upprepar förslag från tidigare bloggpost:
    Hur ser hon på andra länders social- och välfärdspolitik? Vad kan man lära av och plocka hem till Sverige? Speciallt avseende andra länders socialdemokratiska partier och dess politik.
    Finns det någon politik eller åtgärd på området man är tveksam till men kan tänkas testa ändå? Hur kan man uppmuntra sådan utveckling utan att äventyra den socialdemokratiska jämlikhetstanken (går det eller måste man tänka om?)

     

    Anonymous Anonym skrev... (08 januari, 2008 17:11) : 

    Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

     

    Blogger Jonas Morian skrev... (08 januari, 2008 17:22) : 

    Anonyma kommentarer är inte tillåtna.

     

    Blogger Peter A skrev... (08 januari, 2008 19:32) : 

    Monas starka sida är tydligen inte att tänka enligt Göran Persson. Man undrar då vilka tankar Göran Persson har haft om Ylva Johansson intellektuella kapacitet...

     

    Blogger Johan Hellström skrev... (08 januari, 2008 19:47) : 

    1. hur ser hon på att många hamnar mellan stolarna i dagens socialförsäkringssystem? hur ska man åstadkomma ett socialförsäkringssystem som inte missgynnar exempelvis studier och volontärarbete?

    2. hur ser hon som gammal vpk:are på dagens vänsterparti?

     

    Blogger Johan Hedin skrev... (09 januari, 2008 10:17) : 

    Mer:
    Hur ser hon på hederlighet, bl.a. gentemot de sociala systemen.
    Vi har ju haft generell stor välfärd av socialdemokratiskt snitt i ca 40 år nu och ändå verkar folk bara bli mer ohederliga. Vad beror detta på? Ser hon det som ett problem? Vad skall man göra åt det?

     

    Blogger Carin Lidman skrev... (09 januari, 2008 17:30) : 

    1. Hemtjänstval, vårdval, äldreomsorgsval. Lite varstans runt om i landet införs nu kundvalsmodeller. Är det framtidens melodi även för socialdemokraterna? Bra eller dåligt?

    2. Borgerligt styrda kommuner bjuder systematiskt ut all äldreomsorg till offentlig upphandling. Ofta med förevändningen att små företag drivna av kvinnor eller personalkooperativ ska få chansen att ta över. I verkligheten blir det Attendo och Carema som ofta vinner upphandlingarna. Har de äldre - våra svagaste i samhället - något att vinna på denna upphandlingskarusell?

    3. Hur ser Ylva på finansieringen av framtidens välfärd? Hur ska vi klara ökad efterfrågan kombinerat med att sjukvården blir allt dyrare? Hur bemöter s att allt fler tecknar privata sjukförsäkringar åt sin personal?

     

    Anonymous Anonym skrev... (11 januari, 2008 10:43) : 

    Vi i Enköpings socialdemokrater har fram och åter diskuterat kooperativt ägande genom att personalen eller de som vill kan gå samman för att starta ett vårdföretag i kooperativt ägande.
    Vi ser flera fördelar. För det första att man genom sitt ägande får en närmare egenansvar och engagemang. Man ser mera av kostnader och vad dessa tar vägen. Den demokratiska insynen i verksamheten blir bättre. Vi tycker i alla fall att detta är en bra utveckling som vi inom socialdemokraterna bör utveckla mera. Men det är inte så lätt därför att det inte finns så många goda exempel. Det kanske också skulle behövas särskilda utbildningarinsatser för dem som är intresserade av att driva kooperativ verksamhet bland annat på dess områden.
    Fråga: Kommer du att verka för att skapa flera goda kooperativa ägandeexempel inom äldreomsorgen om socialdemokraterna återtar makten 2010?

     

    Blogger Jonas Morian skrev... (11 januari, 2008 11:09) : 

    Tack för alla bra frågor! Fyll gärna på med fler.

     

    Anonymous Anonym skrev... (21 januari, 2008 09:28) : 

    Hela mitt liv har jag varit mycket stolt över det välfärdssamhället som vi har här i Norden. Många fattar inte att det kom inte automatiskt. Allt har varit resultat av hård arbete och man har kämpat ganska mycket för att ha systemet som vi har. Och nu känns det att allt det är hotad på ett sätt ellet annat. Att det finns människor som är ivriga att riva ner allt som har blivit byggat. Vad behöver dom, en historisk lektion? Varför är det så hård att hålla up någon människovärde och jämstäldhet, och så lätt att glömma det? Nu fattar jag att kämpan fortsätter. Jag själv tänker att någon slags välfärdssystemet och bätre arbetslagstiftelsen skulle vara bra i hela världen. Så, låta inte dom att riva ner välfärden! Kan du säga, vilka är de största utmaningarna i välfärdssektorn nu i Sverige och vad kan man göra för att stöda politik som ska inte bara riva ner allt man har kämpat för, men bygger i stället?

     

    kommentera