Regeringen backar. Igen.
Återigen så tvingas regeringen backa i en känslig politisk fråga. Är det någon som håller räkningen på hur många gånger det skett? Den här gången gäller det de nya sjukskrivningsreglerna. Utförsäkrade ska inte behöva söka socialbidrag, meddelar DN. Och sjukpenningen ska förbli 80 procent, utan tidsgräns, för de allra sjukaste. Det här är förstås ett välkommet besked. Samtidigt är det märkligt att de borgerliga än en gång visar sig ha missbedömt läget så gravt att de inte förmår att hålla fast vid sin position när det blåser om öronen. För en tid sedan presenterades en undersökning som TV8:s program Adaktusson har låtit genomföra, som visade att svenska folket inte litar på politiker som byter åsikt. 57 procent av de tillfrågade uppgav att de trodde att det främsta skälet till att politiker ändrar uppfattning är att de ska kunna behålla eller erövra makten. Mindre än en tredjedel, 30 procent, trodde att det beror på politisk övertygelse. Själv tycker jag i och för sig att det kan vara en styrka att rakryggat gå ut och säga att man ändrat uppfattning, till exempel mot bakgrund av att nya fakta framkommit – eller att man låtit sig övertygas av goda argument. I den här regeringens fall verkar det dock mest handla om räddhågsenhet och ovilja att hålla fast vid en dålig politik när opinions- och popularitetssiffrorna sjunker. Andra skriver intressant om politik, regeringen, sjukskrivningsregler. |
Kommentarer om "Regeringen backar. Igen."
Sammanfattningsvis kan vi alltså säga att det är bra med en regering som lyssnar på remissinstanserna och folket, och att det är en styrka att kunna ändra åsikt och låta sig övertygas av goda argument.
Samt att regeringen som nu gör det har fel färg, och att vi därför ändå försöker få det att framstå som något negativt?
Problemet för regeringen ligger i att de hade en väldigt hög svansföring under valrörelsen 2006 och visste hur allt skulle fixas.
Som vanligt när det gäller quick fix blir det ofta snabbt en fel.
Argumentation var mer än lätt raljant och överlägsen i valrörelsen.
Problemet för alliansen ligger i att nu har man de facto den exekutiva makten och då kan man inte komma dragandes med klichéer och svepande påståenden samt enkla lösningar på svåra problem.
Verligheten har kommit ifatt dem och när deras idéer ska förverkligas kommer konsekvenser fram som man inte märker när man målar med den breda penseln.
Det är pinsamt att gång på gång bli påkommen med hakvfärdiga analyser.
Och jag hoppas mest att det här kan vara början på en förändring i alldelses nödvändig riktning. Att politiker - oavsett färg, faktiskt ska börja intressera sig för att utvärdera vad deras förslag och förändringar får för resultat - istället för att bara hänvisa till motiven varför man en gång ville genomföra dem.
Undersökningar likt den i TV8 är säkert sanna - men här har demokratin allt att vinna på att dess företrädare förklarar för folk att ofelbarhet inte är en mänsklig egenskap - och att försök att påskina motsatsen är oseriösa.
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Anonyma kommentarer accepteras inte. Stå för dina åsikter med ditt eget namn.