Sosse
S-bloggar
RSS 1.0
RSS 2.0
Atomflöde
Prenumerera med Bloglines
Nyligen
Intressant
Pinga Frisim
Blogarama - The Blog Directory
Bloggtoppen.se
Spam Poison
Stoppa spammarna!
Creeper
Bloggparaden
Bloggportalen

Powered by Blogger

eXTReMe Tracker

Här bloggar Jonas Morian om politik, medier och samhällsfrågor. Publicering på bloggen sker med journalistiskt ändamål i enlighet med SFS 1998:204.

  Anonyma kommentarer accepteras inte. Stå för dina åsikter med ditt eget namn. Läs mer!

  www.flickr.com
  This is a Flickr badge showing public photos from PromeMorian. Make your own badge here.

  söndag, juni 22, 2008

  Två veckor kvar till statskonstens egen sommarfestival

  Om knappt två veckor drar almedalsveckan, politikens egen Hultsfredsfestival, igång. Under en veckas tid intas Visbys centrala delar av politruker, tjänstemän, journalister, broilers, lobbyister, fackfolk, proffstyckare och diverse lösdrivande politiska nördar.

  Under 2007-års politikervecka anordnades 462 arrangemang av sammanlagt ca 225 arrangörer och även om 2008 är ett mellanvalsår lär det ändå blir trångt bland tälten på Donners plats. I år firas också ett jubileum då det är 40 år sedan Olof Palme från ett lastbilsflak vid Kruttornet i Almedalen höll det tal som skulle bli avstampet för Sveriges idag största mötesplats och ett årligt återkommande evenemang som inte bara sticker ut med Svenska mått mätt utan som på grund av dess öppenhet och tillgänglighet är världsunikt.

  Ja, mycket är fantastiskt med almedalsveckan men spektaklet är dock inte på alla sätt en demokratisk förebild, ovanstående fakta till trots. Faktum är att Visby är dyrt att ta sig till, leva i och bo på och de höga priserna hämmar i realiteten tillgängligheten, långt ifrån alla som vill kan delta under politikerveckans dagar. Därför riskerar evenemanget att bli just en tämligen elitistisk företeelse där politiska broilers dunkar varandra i ryggen och skålar i rosévin medan gräsrötterna på fastlandet får insupa atmosfären så gott det går via kvällspressen och nyhetssändningar.

  I år bjuds dock väldigt goda möjligheter att följa evenemanget på distans, tackvare bloggsfären. De hängivna bloggare som rapporterar från politikerveckan blir allt fler och dessa har en oerhört viktig roll att spela som demokratins hantlangare.

  För bara några dagar sedan nylanserade bloggens ordinarie skribent tillika innehavare, Jonas Morian, Almedalsbloggen - det sidoprojekt som han tillsammans med Magnus Ljungkvist idogt sparkar igång årligen inför politikerveckan. I år har Almedalsbloggen genomgått en make over och den nya hemsidan som vid första anblicken framstår som ett chat community för högstadiestuderande ungdomar lär bli en av sommarens hetaste siter. Här varvas politiska nyheter och analyser med skvaller och bildbevis och hemsidan uppdateras flitigt. Morian och Ljungkvist beskriver själva sitt sommarprojekt som ”en blogg driven och skriven av personer som älskar Almedalsveckan och vill sprida lite av den glädjen över världen.” I år toppar de verkligen laguppställningen och den 18 personer starka redaktionen består förutom bloggens grundare bland annat av namn som Stig-Björn Ljunggren, Annie Johansson och Per Gudmundson.

  Även undertecknad kommer att spendera vecka 28 i Visby och även jag kommer att blogga från ön. I år kommer jag inte att reflektera från veckan på FredrikPettersson.NU utan kommer att rapportera via en för mig helt ny kanal, dock ett annat än ovanstående. Mer information om detta publiceras på bloggen inom kort.

  Jag hoppas att vi ses i Palmedalen – Oavsett om detta sker i bloggsfären eller rent fysiskt.


  Andra skriver intressant om , , .


  Kommentarer om "Två veckor kvar till statskonstens egen sommarfestival"

   

  Blogger Thomas Tvivlaren skrev... (23 juni, 2008 12:34) : 

  Ska Annie Johansson vara med i redaktionen? Oj då, kanske bäst man skaffar ett par integritetsglasögon så man kan hänga med i vad som skrivs...

   

  kommentera