Sosse
S-bloggar
RSS 1.0
RSS 2.0
Atomflöde
Prenumerera med Bloglines
Nyligen
Intressant
Pinga Frisim
Blogarama - The Blog Directory
Bloggtoppen.se
Spam Poison
Stoppa spammarna!
Creeper
Bloggparaden
Bloggportalen

Powered by Blogger

eXTReMe Tracker

Här bloggar Jonas Morian om politik, medier och samhällsfrågor. Publicering på bloggen sker med journalistiskt ändamål i enlighet med SFS 1998:204.

  Anonyma kommentarer accepteras inte. Stå för dina åsikter med ditt eget namn. Läs mer!

  www.flickr.com
  This is a Flickr badge showing public photos from PromeMorian. Make your own badge here.

  söndag, november 09, 2008

  Unga väljare röstar rödgrönt

  Expressens Anna Dahlberg har låtit Sifo bryta ner den senaste opinionsmätningen till gruppen unga väljare mellan 18 och 29 år. Det visade sig då att gapet mellan oppositionen och allianspartierna är svindlande 27,1 procentenheter. De rödgröna partierna stöds av hela 61 procent av de unga väljarna, och Alliansen bara av 33,9 procent.

  Dahlberg påpekar att moderaternas sviktande stöd i denna grupp är särskilt anmärkningsvärt. Historiskt sett brukar nämligen moderaterna i framgångsperioder ha stark dragningskraft på unga.

  Det här är förstås en möjlighet för Mona Sahlin och de andra inom oppositionen. Opinionsstödet för s, mp och v var som högst när FRA-debatten fortfarande pågick på allvar och regeringen stod för en linje som definitivt inte uppskattades av unga väljare. Anna Dahlberg konstaterar också att kd är ett problemområde för Alliansen i förhållande till de unga. ”Med kristdemokraterna i regeringen är det svårt att övertyga i rollen som avantgarde”, skriver hon och tillägger att ”Även om kd tvingas på reträtt gång på gång förblir partiet en bromskloss i frågor som jämställdhet och homosexuellas rättigheter”.

  FRA-frågan är definitivt inte avgjord än. Fortfarande är det den gamla signalspaningslagen från i somras som kommer att träda i kraft den 1 januari. De så omdiskuterade ”kompletteringarna” med 15 punkter för stärkt integritetsskydd kommer troligen inte att tas upp i riksdagen förrän sent i vår. Fram till dess kommer Försvarets underrättelsenämnd att ha ansvar för kontrollen av FRA.

  I den här frågan har inte socialdemokraterna råd att vackla. Beskedet måste vara glasklart att lagen rivs upp vid ett regeringsskifte 2010.

  Sahlin kan heller inte kosta på sig partitaktiskt schabbel i fråga om könsneutrala äktenskap. När frågan nu kommer upp i riksdagen så måste helt enkelt de partier som är principiellt överens klara av att enas om en linje. Efter ett maktskifte finns ju sedan alla möjligheter att bättra till äktenskapsbalken om man inte förmår att nå ända fram just nu.

  Andra skriver intressant om , , .


  Kommentarer om "Unga väljare röstar rödgrönt"

   

  kommentera