Sosse
S-bloggar
RSS 1.0
RSS 2.0
Atomflöde
Prenumerera med Bloglines
Nyligen
Intressant
Pinga Frisim
Blogarama - The Blog Directory
Bloggtoppen.se
Spam Poison
Stoppa spammarna!
Creeper
Bloggparaden
Bloggportalen

Powered by Blogger

eXTReMe Tracker

Här bloggar Jonas Morian om politik, medier och samhällsfrågor. Publicering på bloggen sker med journalistiskt ändamål i enlighet med SFS 1998:204.

  Anonyma kommentarer accepteras inte. Stå för dina åsikter med ditt eget namn. Läs mer!

  www.flickr.com
  This is a Flickr badge showing public photos from PromeMorian. Make your own badge here.

  torsdag, februari 12, 2009

  Vem vaktar väktarna?

  [UPPDATERAD] I går uppgav SVT:s Rapport att norska jurister nu stämmer Sverige inför domstolen för mänskliga rättigheter i Strasbourg. De vill få utrett vilka konsekvenser den svenska FRA-lagen får för norska medborgare.

  Detta har flera andra medier hakat på.

  Bakgrunden är att stora delar av Norges kommunikation via internet, sms och telefon med resten av världen går genom Sverige.

  I dag tillsätter för övrigt Alliansregeringen en parlamentarisk kommitté som ska utvärdera FRA-lagen. Uppgiften blir att göra en uppföljning av lagen och bedöma om det krävs ytterligare åtgärder för att stärka skyddet för integriteten. För relationerna med vårt västra grannland hoppas jag att även norrmäns integritet tas upp i arbetet.

  Slutsatserna ska hur som helst redovisas på senhösten 2010 och utgöra underlag för kontrollstationen 2011 då lagen om signalspaning ska utvärderas.

  Henrik Alexandersson kommenterar kommitténs sammansättning klokt:

  The usual suspects, med andra ord. Med en politisk sammansättning som är identisk med den riksdagsmajoritet som klubbade lagen. Inte en enda elak jävel från utsidan. Inga medborgarrättsaktivister. Inga jurister. Ingen som kan något om underrättelseverksamhet. Inga tekniska experter. Just the usual suspects.


  Via Erik Laakso ser jag att flera av mina partivänner inte är beredda att vänta till 2011. Flera socialdemokratiska bloggare har gått samman och skrivit en motion till partikongressen där de tar upp integritetsfrågor, som bland annat FRA-lagen.

  Ett mycket gott initiativ som jag välkomnar.

  Andra skriver intressant om , , , .


  Kommentarer om "Vem vaktar väktarna?"

   

  Blogger cnab skrev... (12 februari, 2009 10:29) : 

  Hej Jonas! Läste Arvid Falk idag och hittade sju exempel på s-bloggare som precis som du noterat, lämnat navelskådandet långt bakom sig och också verkligen GÖR något. Till exempel en Integritetetsmotion mot FRA, Ipred m.m. för behandling i partikongressen. Det finns alltså hopp om att (S) hittar tillbaka till sina rötter!!!

  http://arvidfalk.se/2009/02/s-bloggare-tar-initiativ-i-integritetsdebatten/

   

  Blogger Jonas Morian skrev... (12 februari, 2009 13:05) : 

  "Cnab", presentera dig om du vill kommentera här. Anonyma kommentarer accepteras inte.

   

  kommentera