Sosse
S-bloggar
RSS 1.0
RSS 2.0
Atomflöde
Prenumerera med Bloglines
Nyligen
Intressant
Pinga Frisim
Blogarama - The Blog Directory
Bloggtoppen.se
Spam Poison
Stoppa spammarna!
Creeper
Bloggparaden
Bloggportalen

Powered by Blogger

eXTReMe Tracker

Här bloggar Jonas Morian om politik, medier och samhällsfrågor. Publicering på bloggen sker med journalistiskt ändamål i enlighet med SFS 1998:204.

    Anonyma kommentarer accepteras inte. Stå för dina åsikter med ditt eget namn. Läs mer!

    www.flickr.com
    This is a Flickr badge showing public photos from PromeMorian. Make your own badge here.

    tisdag, februari 10, 2009

    Mikrorevolutionen

    Som Magnus Ljungkvist uppmärksammar har nu Sveriges Twixdag hunnit fylla tio dagar. Sedan vi startade har ett stort antal riksdagsledamöter börjat mikroblogga, och vi lägger upp dem allteftersom vi hinner med.

    Från början dominerade socialdemokraterna stort, tätt följda av centerpartisterna. Länge lyste flera partier med sin frånvaro, men bara de senaste dagarna hoppade folkpartisterna Carin Pilsäter och Fredrik Malm på tåget och i går fick de sällskap av vänsterpartisten Egon Frid.

    I dag publicerar bland annat Sundsvalls Tidning en ledarkrönika där Anne Lindén skriver om fenomenet med mikrobloggande politiker.

    Hon har via Twixdagen kunnat observera att centerpartiets Fredrick Federley twittrar att han sitter hemma i soffan och stickar. Att han handlar garn. Att han ska sova. ”Och det är förstås inte stoppa-pressarna-material, om det inte vore så att Federleys inaktivitet äger rum under partiets framtidsdagar, samt under den hektiska energiuppgörelsen”, konstaterar Lindén och ställer den relevanta frågan om det ska tolkas som att Federley inte längre är centrum i sitt parti.

    Och precis så kan förstås ett redskap som Sveriges Twixdag användas; att hålla koll på vad våra riksdagsledamöter berättar vad de har för sig – och vad de inte berättar. Flera sossar samt miljöpartisten Per Bolund twittrade till exempel från de rödgröna överläggningarna på Bommersvik, men så värst mycket detaljer om hur diskussionerna gick avslöjades inte.

    Fortfarande förefaller det vara en bit kvar innan svenska politiker faktiskt vågar öppna sina politiska processer för mer insyn. Magnus Ljungkvist listar några goda råd som jag hoppas att folkvalda av alla kulörer tar till sig av.

    * * *

    PS: Nästan alltid när jag postar den här typen av inlägg dyker det upp en kommentar om att det minsann finns andra webbforum som når många människor. Och att fysiska möten också är viktiga. Självklart är det så. Jag har aldrig påstått något annat. När nya kommunikationsformer dyker upp så är de värda att utforska – men det betyder inte att vi måste överge andra som fortfarande fungerar bra.

    Andra skriver intressant om , , .


    Kommentarer om "Mikrorevolutionen"

     

    Blogger Calle Fridén skrev... (10 februari, 2009 19:56) : 

    Har du funderat på varför debatten upphört på bloggarna? Kan det finnas ett samband mellan alla dessa nya uttrycksmöjligheter?
    Om jag bara tittar på min egen blogg - eller på din också för den delen - är det uppenbarligen så att debatten flyttat nån annanstans. Var tog inläggen med långa rader av motinlägg vägen? På Facebook eller Twitter? Knappast va.

     

    Anonymous Anonym skrev... (10 februari, 2009 20:40) : 

    Vill ge en eloge till Eva-Lena Jansson som skriver på Twixdagen om viktiga ting.

    Mvh
    Klara

     

    Blogger Micke skrev... (10 februari, 2009 23:49) : 

    Jag tror inte att den kontinueligt ökande mängd information som produceras bara därför att det går att producera den i mängder med självklarhet är av godo.

    Sett ur den synvinkeln skulle jag vilja påstå att Federleys "dagbok" är en berömvärd akt av motstånd även om han sannolikt inte är medveten om det.

     

    kommentera