Sosse
S-bloggar
RSS 1.0
RSS 2.0
Atomflöde
Prenumerera med Bloglines
Nyligen
Intressant
Pinga Frisim
Blogarama - The Blog Directory
Bloggtoppen.se
Spam Poison
Stoppa spammarna!
Creeper
Bloggparaden
Bloggportalen

Powered by Blogger

eXTReMe Tracker

Här bloggar Jonas Morian om politik, medier och samhällsfrågor. Publicering på bloggen sker med journalistiskt ändamål i enlighet med SFS 1998:204.

  Anonyma kommentarer accepteras inte. Stå för dina åsikter med ditt eget namn. Läs mer!

  www.flickr.com
  This is a Flickr badge showing public photos from PromeMorian. Make your own badge here.

  fredag, februari 13, 2009

  Rasistiska kläder?

  Läser att det på fritidsgården Tunnan i Bromölla råder nolltolerans mot kläder som misstänks antyda att man har rasistiska åsikter. Inga kängor, hängslen eller bomberjackor är tillåtna förklarar fritidsledare Jenny Ahlgren-Bleckert i radioprogrammet Arena.

  Även DN och SvD (via TT) uppmärksammar detta.

  I Kristianstadsbladet besvarar Sven Håkansson, som är rektor på Humleskolan, kritik från en anonym förälder som har synpunkter på att det i skolan "tydligen [är] helt okej att uttrycka sina åsikter helt utan konsekvenser". Håkansson svarar att saker som "kan upplevas som kränkande eller antidemokratiska" ska inte eleverna bära. Det gäller såväl symboler och märken som texter på kepsar och t-shirts.

  Åke Eliasson, s-politiker i kommunens barn- och ungdomsnämnd, tycker att det är "lustigt" att det är olika regler på skolan och på fritidshemmet. Han anser att frågan bör ses över.

  Herrejösses.

  En stor del av min gymnasietid hade jag helrakat huvud, bar uppkavlade jeans, höga svarta kängor och så kallad bomberjacka. Jag hade ofta också på mig en Depeche Mode-tröja med en röd ros. Och nej, jag var sannerligen inte rasist.

  Kanske borde Bromöllas föräldrakår, fritidsledare, rektorer och s-politiker ta ett och annat djupt andetag och prata med ungdomarna vars klädstil de upprörs över. Kanske vore det en mer framkomlig väg än att vifta med förbud?

  Andra skriver intressant om , , .


  Kommentarer om "Rasistiska kläder?"

   

  Anonymous Anonym skrev... (13 februari, 2009 11:32) : 

  Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

   

  Anonymous Illwill skrev... (13 februari, 2009 12:14) : 

  Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

   

  Anonymous Anonym skrev... (13 februari, 2009 12:16) : 

  Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

   

  Anonymous Anonym skrev... (13 februari, 2009 12:28) : 

  Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

   

  Anonymous Anonym skrev... (13 februari, 2009 13:41) : 

  Det blir självfallet totalt omöjligt att upprätthålla en tydlig linje om man baserat på den typen av associationer förbjuder ungdomar tillträde till fritidsgården. Både kängor och hängslen är mode från tid till annan precis som många andra klädesplagg och accessoarer som man KAN förknippa till hemskheter men knappast bör göra det enbart baserat på detta.

   

  Blogger Jonas Morian skrev... (13 februari, 2009 14:11) : 

  Anonyma kommentarer accepteras inte. Stå för dina åsikter med ditt eget namn.

   

  Anonymous Olof Morian skrev... (13 februari, 2009 16:37) : 

  Man bär väl ofta sådana kläder just för att va lite unik och cool, det blir ju inte mindre lockande med ett förbud precis. Om man nu känner för att leda ungdomar rätt i livet finns det ju värre saker än klädesplagg att bli upprörd över, exempelvis om de anser att bra musik från England är synonymt med synth...

   

  Anonymous Anonym skrev... (13 februari, 2009 16:50) : 

  Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

   

  Anonymous Anonym skrev... (14 februari, 2009 00:23) : 

  Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

   

  Blogger Jonas Morian skrev... (14 februari, 2009 09:21) : 

  Anonyma kommentarer accepteras inte. Det gäller även pseudonymer utan namnkaraktär. Stå för dina åsikter med ditt eget namn.

   

  Anonymous Oscar Peterson skrev... (14 februari, 2009 12:21) : 

  Oscar Peterson:

  Det kanske är dags att vi ber skolverket ta fram en lista över rasistiska hängslen och jackor. Vilka färger på hängslena KAN man använda utan att kränka invandrare? Det är viktigt att veta i dessa förbudstider. I Sydsvenskan läser jag att en polis kallat en man med arabiskt ursprung för - arab(!) hör och häpna - maken till rasism får man leta efter.

  Jag föreslår att vi söker upp gamle Joseph McCarthy (om han ännu lever), för att leta upp och avkräva alla dessa smygrasister en avbön. Som en av föräldrarna uttryckte det - man får ju inte gå runt och uttrycka åsikter "helt utan konsekvenser". Då skulle vi ju ha givit vika för den där underliga "friheten" som bara är så kränkande mot alla oss som är precis likadana.

   

  Blogger roberth skrev... (16 februari, 2009 08:30) : 

  Ja herregud hur tänker folk igentligen? Snart ska allah gå med burka...

   

  Anonymous Anonym skrev... (24 februari, 2009 08:40) : 

  Ett problem är att vi i Sverige har så förbannat svårt att acceptera en klädkod. Vi accepterar inte rak och hederlig påverkan från skolor eller företag men sväljer lätt försåtlig påverkan via marknadsförarna och kallar det frihet. Gå runt på en vanlig högstadieskola och kolla. Massor av ungdomar ser helt enkelt för jävliga ut.

  Vad signalerar du om du är klädd som en hora eller som någon slags djävulsdyrkare? Var signalerar du om du har en massa skrot i ansiktet?

  Dessvärre är lärarna också ofta också ovårdade och slarvigt klädda. Vilka signaler sänder en fet, slapp och sjaskigt klädd lärare ut?

  Nej en allmän skärpning är vad som behövs. Klädkod, raka rör och skicka hem elever och lärare som inte kan se ut som folk.

  Rolf-Arne Håkansson

   

  Blogger Jonas Morian skrev... (24 februari, 2009 10:28) : 

  Rolf-Arne, hur ser man egentligen ut när man ser ut "som folk"? Som du?

   

  kommentera