Sosse
S-bloggar
RSS 1.0
RSS 2.0
Atomflöde
Prenumerera med Bloglines
Nyligen
Intressant
Pinga Frisim
Blogarama - The Blog Directory
Bloggtoppen.se
Spam Poison
Stoppa spammarna!
Creeper
Bloggparaden
Bloggportalen

Powered by Blogger

eXTReMe Tracker

Här bloggar Jonas Morian om politik, medier och samhällsfrågor. Publicering på bloggen sker med journalistiskt ändamål i enlighet med SFS 1998:204.

  Anonyma kommentarer accepteras inte. Stå för dina åsikter med ditt eget namn. Läs mer!

  www.flickr.com
  This is a Flickr badge showing public photos from PromeMorian. Make your own badge here.

  söndag, februari 08, 2009

  Skillnaderna i svensk politik

  En ny opinionsmätning från Demoskop som Expressen publicerar i dag visar på en ökning för socialdemokraterna om 2,1 procent. Partiet hamnar i mätningen på 40,2 procent och har tillsammans med vänsterpartiet (som minskar med 1,6) och miljöpartiet (oförändrat) ett fortsatt stabilt övertag med 52 procent av väljarstödet.

  Samtidigt är det (med reservation för att siffrorna kommer från olika opinionsinstitut med olika mätmetoder) ett långt mindre övertag för oppositionen än vad den hade i slutet av sommaren. Peter Eriksson tar dock siffrorna med ro. Till DN nöjer han sig med att konstatera att ”Vi leder fortfarande”.

  Mätningens stora förlorare är, hur man än räknar, moderaterna som minskar med 2,5 procent.

  I dag, när de rödgröna samarbetsgrupperna samlas till överläggningar på kursgården Bommersvik, presenterar Svenska Dagbladet en pedagogisk genomgång av de knäckfrågor där de tre partierna har ganska motstridiga uppfattningar. Ett sådant område är asyl- och flyktingpolitiken, som genom åren orsakat heta konflikter i den rödgröna relationen.

  Roger Mörtvik konstaterar på TCO-bloggen Utredarna att alla tre partierna måste förhandla bort viktiga hjärtefrågor – ”och den som har mest att förlora på att inte nå fram riskerar att bli den som måste ge med sig oftast”.

  Victor Bernhardtz är mer orolig över de personliga relationerna mellan de olika partiföreträdarna, och påminner om att det under hösten framgick ”med all önskvärd tydlighet vilken omfattning den animositet som finns mellan vänsterpartister och miljöpartister faktiskt har”. ”Om det fortsätter så kan man se sig i månen efter att vinna valet 2010”, fortsättar han, och slår fast att ”om man trots allt skulle göra det blir det ett katastrofalt klimat internt i regeringen”.

  SvD:s Göran Eriksson noterar för övrigt att Mona Sahlins förmodade finansministerkandidat Thomas Östros lyser med sin frånvaro i det politiska grupparbetet ute på Bommersvik. Detta tas som intäkt för att tillsättningen av denna ministerpost i en rödgrön regering efter valet ännu inte är avgjord.

  Men även om det jobbet till slut ändå skulle tillfalla Östros, tror Eriksson att han i så fall ”får en strukturellt svagare ställning” än sina företrädare. ”Till sist kommer ju vallöftena i regeringsplattformen att vägas samman av partiledarna i de tre rödgröna partierna”, skriver Eriksson.

  Själv tror jag att det är alldeles för tidigt att börja spekulera i hur regeringen kommer att se ut efter valet. Min starka förhoppning är förstås att den ser radikalt annorlunda ut än i dag – men om Sverigedemokraterna skulle ta sig in riksdagen så förändras det politiska spelfältet så rejält att det är nästan omöjligt att sia om vad som kan ske. Mot den bakgrunden har statsvetarprofessor Tommy Möller en viktig poäng i att det parti som inte bekänner färg i SD-frågan kommer att få en jobbig valrörelse.

  Andra skriver intressant om , , , .


  Kommentarer om "Skillnaderna i svensk politik"

   

  Blogger roberth skrev... (08 februari, 2009 19:36) : 

  Demoskop har de minst tillförlitliga undersökningarna av alla!

   

  Anonymous lars skrev... (08 februari, 2009 20:18) : 

  ar det sa har vi vill ha det
  http://frianyheter.wordpress.com/2009/02/08/brottstatistik/#comment-11077

   

  Blogger Jonas Morian skrev... (08 februari, 2009 20:41) : 

  Roberth, det finns det nog olika uppfattningar om.

  Lars, håll dig till ämnet. Din statistikuppgift har föga att göra med detta inlägg.

   

  Anonymous scaber nestor skrev... (08 februari, 2009 20:41) : 

  använder man "frianyheter" som källa och dessutom en kommentar så kanske man ska börja överväga varifrån man hämtar sina källor.

   

  Anonymous Anders Löwdin skrev... (08 februari, 2009 22:04) : 

  Jag tror minsann att Göran Eriksson, (SvD) här ägnar sig lite åt Kremlologi.

  Östros var på Bommersvik idag. Jag såg honom själv i matkön på denna underbart vackra kursgård.

  Alla tre toppade sin laguppställningar idag. Den enda jag inte fick syn på var Lars Ohly! Vad betyder nu det, tro....?

   

  Blogger roberth skrev... (08 februari, 2009 22:23) : 

  Mona gjorde bort sig igen i Agenda!

   

  Anonymous Anders Löwdin skrev... (08 februari, 2009 22:38) : 

  roberth!

  Utveckla gärna om du har möjligheter. Eller blir två meningar för mycket för dig?

  För övrigt, vad har Monas framträdande ikväll med Jonas postning att göra?

   

  Blogger Peter skrev... (08 februari, 2009 23:13) : 

  Demoskop är inte mindre tillförlitlig. Tror de jonglerar mindre med siffrorna än andra institut som smoothar och viktar mer.
  Därmed blir slagen större och förvisso kanske ger en överdriven bild.
  Men de andra instituten riskerar i gengäld att missa rörelser.
  Så det är inte helt självklart vad som är bäst.

   

  Blogger Jonas Morian skrev... (09 februari, 2009 06:32) : 

  Anders, till Göran Erikssons försvar så kan det vara så att han menade att Östros lyser med sin frånvaro i själva arbetsgrupperna. Och det har han väl ändå rätt i?

   

  Blogger roberth skrev... (09 februari, 2009 09:14) : 

  Löwdin är du läskunnig? Kan du lägga ihop 2+2? Ser du två meningar.

  Mona Sahlin målar in sig i ett hörn
  söndag 8 februari 2009 · 21:50
  Det blev en mycket rörig diskussion mellan statsminister Fredrik Reinfeldt och oppositioineledaren Mona Sahlin i SVT:s Agenda ikväll. Sahlin påstod att man inte kommer att satsa på förnybart, när det är precis tvärtom. Sedan är Aftonbladets Helle Klein ännu mer agitatorisk och hävdar att regeringen “stoppar” alternativen. Och hon yrade om att det skulle bli en valvinnare att kategoriskt vara emot kärnkraft, samtidigt som alla opinionsmätningar visar på exakt motsatsen. Hur verklighetsfrånvänd får man bli?

  Och vi fick inte svar på den fråga som jag tycker är allra mest intressant att ställa till Mona Sahlin: är hon beredd att häva förbudet mot ny kärnkraft? Regeringen tänker inte lägga pengar på kärnkraft. Däremot ska inte okunniga politiker styra och stoppa utvecklingen i en så teknisk bransch som energiförsörjningen. Sverige blir friare. Nya idéer blir möjliga.

  Samtidigt ska regeringen satsa skattepengar på att utveckla alternativa energikällor, eftersom det är dessa man helst vill se. Det blir ju en god avvägning mellan miljöambitioner, energiproduktion och ekonomiskt seriös politik.

  Vad är oppositionens alternativ? Fortsatt förbud mot utveckling av vissa energikällor? Hur framåtsyftande är det?


  Erixon säger det! man kan bara hålla med!

   

  Blogger Jonas Morian skrev... (09 februari, 2009 09:55) : 

  Roberth, tagga ned tonen. Och Dick Erixons inlägg handlade om kärnkraftsdebatten i Agenda, inte det jag skrev om. Håll dig till ämnet.

   

  kommentera