Sosse
S-bloggar
RSS 1.0
RSS 2.0
Atomflöde
Prenumerera med Bloglines
Nyligen
Intressant
Pinga Frisim
Blogarama - The Blog Directory
Bloggtoppen.se
Spam Poison
Stoppa spammarna!
Creeper
Bloggparaden
Bloggportalen

Powered by Blogger

eXTReMe Tracker

Här bloggar Jonas Morian om politik, medier och samhällsfrågor. Publicering på bloggen sker med journalistiskt ändamål i enlighet med SFS 1998:204.

    Anonyma kommentarer accepteras inte. Stå för dina åsikter med ditt eget namn. Läs mer!

    www.flickr.com
    This is a Flickr badge showing public photos from PromeMorian. Make your own badge here.

    onsdag, februari 04, 2009

    Därför bör folkvalda mikroblogga

    [UPPDATERAD] I helgen lanserades Sveriges Twixdag, där mikroblogginlägg från våra folkvalda samlades på ett och samma ställe – vilket ökar medborgares möjlighet till insikt i den politiska vardagen samt underlättar avspänd dialog mellan väljare och de valda.

    Hittills är det framförallt socialdemokrater som utnyttjar tjänsten. På sajten finns statistik som uppdateras löpande och som i skrivande stund visar att 16 procent av s-ledamöterna mikrobloggar via Twitter, att jämföras med 10 procent av centerpartisterna, 5 procent vardera för v och mp, 4 för kd, 3 för m. Värt att notera att inga folkpartistiska riksdagsledamöter twittrar.

    En av de moderata folkvalda som inte finns på Twitter är Sofia Arkelsten, som däremot bloggar. Hon skrev häromdagen ett inlägg där hon dels antyder att Sveriges Twixdag skulle vara ett socialdemokratiskt initiativ och angelägenhet, samt ifrågasätter ”hur intressant det är att ha en heltwittrande riksdag”; ”Vilken väljare bryr sig om heltidspolitikern Anders Ygeman håller ett seminarium för sina egna partikamrater?”

    Jag postade ett svar på detta på Sofias Arkelstens blogg, men det har inte publicerats.

    För det första är förvisso åtminstone några av initiativtagarna (Magnus Ljungkvist och undertecknad) aktiva socialdemokrater, men varken Almedalsbloggen (som vi också ligger bakom) eller Sveriges Twixdag är några partipolitiskt anknutna projekt. Vår ärliga avsikt med dessa satsningar är att öka intresset för och insikten i politiskt arbete, kommunikation och vardagsliv samt att främja det demokratiska samtalet. Detta är en målsättning vi tror delas av de många politiskt aktiva på olika nivåer som använder bloggar, mikrobloggar och andra verktyg för väljarkontakter.

    Att lanseringen sammanföll med socialdemokraternas framtidsdagar i Västerås (samt, för övrigt, kristdemokraternas kommundagar i Örebro) handlade mest om att det var då vi var klara med alla föreberedelser.

    För det andra är sannolikt genomsnittssvensken sannolikt inte så intresserad av mikroblogginlägg om de folkvaldas partiinterna aktiviteter. Däremot finns det sannolikt många som uppskattar information om och inbjudningar till möten och seminarier, möjlighet att få kommentera förslag och ge tips och råd om hur folkvalda bör rösta i olika frågor. Och detta är något som Sveriges Twixdag kan fungera som verktyg för.

    Självklart har Arkelsten rätt i att man inte bör fästa sig vid informationsmediet före budskapet – men om man som folkpartisterna helt väljer bort en populär kanal som Twitter, då undrar åtminstone jag lite över vilka arenor de då anser är de relevanta. DN debatt?

    Till sist något om valet att bevaka just mikroblogginlägg på Twitter. Skälet till det är helt enkelt att det är den största och mest populära tjänsten, och det var på den vi när vi gjorde lite research fann flest riksdagsledamöter.

    * * *

    PS: Jag ser nu att även Thomas Hartman ifrågasätter värdet av att riksdagsledamöter mikrobloggar. Relevanta delar av inlägget ovan får därmed utgöra ett svar också till honom.

    Andra skriver intressant om , , .


    Kommentarer om "Därför bör folkvalda mikroblogga"

     

    Anonymous Anonym skrev... (04 februari, 2009 13:23) : 

    När ska de ha tid?
    jag kan förstå resonemanget att det minskar lyftan mellan väljarna och de valda. Find!.
    Räcker inte bloggen?
    Lägg hellre tid på att prata med människor på riktigt.

    //D

     

    Blogger Jonas Morian skrev... (04 februari, 2009 13:29) : 

    Danne, poängen med mikrobloggande är ju att det handlar om korta meddelanden på högst 140 tecken. Kan med fördel göras via mobiltelefonen. Och självklart står inte närvaro på nätet i motsatsställning till fysiska möten; politiker med ambitioner tar sig tid för båda delarna.

     

    Blogger Fia skrev... (04 februari, 2009 14:06) : 

    Hej Jonas! Förlåt sen att publicering, hade begränsad uppkoppling. Jag ifrågasätter inte värdet av mikrobloggar. Är däremot tydlig med att innehållet är viktigare än formen. (Som exemplet med den nu nedlagda klimatbloggen från S.) Och så tycker jag, som sagt, att det är fint att ni är allmänpolitiska i Almedalsbloggen. Jag är naturligtvis partisk åt andra hållet och tycker att det lutade åt S när ni två lanserar sidan på framtidsdagarna där merparten av inläggen var liberalt stavade hyllningar till socialdemokraternas framtidsdagar. Yttrandefrihet är vackert. Ändå./Fia

     

    Blogger Jonas Morian skrev... (04 februari, 2009 14:36) : 

    Fia, varken Magnus eller jag var inblandade i sossarnas klimatblogg och tar inget som helst ansvar för den. Inte heller påverkar vi eller gör något urval av de inlägg som postas på Sveriges Twixdag. Visst, under de så kallade framtidsdagarna så var det många s-ledamöter som twittrade - och s är också överrepresenterade bland de twittrande folkvalda. Men det känns mer som ett problem för er i de andra partierna än för oss som skapat en arena för att synliggöra vad som skrivs.

     

    Blogger Jonas Morian skrev... (04 februari, 2009 19:55) : 

    Sedan detta blogginlägg skrev så har två folkpartiledamöter börjat twittra och går numera att följa via Sveriges Twixdag; Fredrik Malm och Karin Pilsäter. Kul!

     

    kommentera