Sosse
S-bloggar
RSS 1.0
RSS 2.0
Atomflöde
Prenumerera med Bloglines
Nyligen
Intressant
Pinga Frisim
Blogarama - The Blog Directory
Bloggtoppen.se
Spam Poison
Stoppa spammarna!
Creeper
Bloggparaden
Bloggportalen

Powered by Blogger

eXTReMe Tracker

Här bloggar Jonas Morian om politik, medier och samhällsfrågor. Publicering på bloggen sker med journalistiskt ändamål i enlighet med SFS 1998:204.

  Anonyma kommentarer accepteras inte. Stå för dina åsikter med ditt eget namn. Läs mer!

  www.flickr.com
  This is a Flickr badge showing public photos from PromeMorian. Make your own badge here.

  måndag, februari 02, 2009

  Vårt ansvar som bloggare

  [UPPDATERAD] I kväll hålls en gala där Stora Bloggpriset ska delas ut i sju kategorier. Konferencier är Jenny Östergren, programledare på TV4:s Nyhetsmorgon, och för musikunderhållningen står pophousegruppen The Attic.

  En av de sju kategorierna som ska prisas är politik och samhälle – och bland de nominerade finns inte en enda uttalad vänsterblogg. Detta kan inte ses som något annat än ett misslyckande.

  Man kan ha synpunkter på tävlingens upplägg med att låta en panel av mer eller mindre profilerade bloggare nominera – och sedan låta vem som helst rösta bland dessa, och dessutom tillåta dem att rösta flera gånger (högst en gång om dagen). Men oavsett upplägg och regler så kvarstår faktumet att ingen uttalad socialdemokrat, vänsterpartist eller mer allmänt vänsterorienterad bloggare ansågs tillräckligt intressant att nominera i politik- och samhällskategorin.

  Vi måste ställa oss frågan vad det beror på.

  Att döma av de kommentarer jag fått när jag efterlyst funderingar kring detta så verkar många tycka att vänsterbloggar generellt är aggressiva i sin ton och därför jobbiga att lästa, medan s-bloggar ofta ses som förutsägbara och trista i sin partilojalitet. Och jag har förståelse för dessa uppfattningar – även om de förstås är generaliseringar. Det finns gott om undantag, men inte heller dessa har alltså lyckats passera nålsögat i den här tävlingen.

  Vi som ligger till vänster i politiken och som vill nå ut med vad vi tycker genom bloggande har alltså en utmaning att ta tag i. Förhoppningsvis är det inte så som Nima på Ung mening-bloggen tycks tro, att höga läsarsiffror bara är möjligt med ”provokation och snaskigheter”.

  Och för att vara alldeles glasklar, då detta har missförståtts förr: jag tycker inte att all eller ens huvuddelen av den politiska debatten bör ske via bloggar, diskussionsgrupper eller andra nätforum. Men bloggar är en viktig arena där det diskuteras politik och där vi med vänstervärderingar bör vara aktiva. Uppenbarligen anses vi dock inte angelägna nog i tävlingssammanhang som dessa.

  * * *

  PS: För er som inte finns på plats på Nalen i kväll så finns det andra möjligheter att från kl. 18.30 och frammåt kunna följa galan på nätet. Bland annat kommer Aftonbladet.se att lajvsända spektaklet; det finns en särskild Twitter Backchannel för galan på http://svpt.nu/sbp. Jag planerar själv att slänga upp rapporter på Twitter med hashtaggen #sbp.

  Andra skriver intressant om , , .


  Kommentarer om "Vårt ansvar som bloggare"

   

  Anonymous Erik skrev... (02 februari, 2009 13:44) : 

  En klassisk socialdemokratisk lösning torde väl vara att kräva kvotering? Minst 50% av de nominerade skall vara vänsterbloggare, och av de tre högst placerade måste åtminstone en ha vänstervärderingar.

  Det borde lösa problemet.

   

  Anonymous Paul Ronge skrev... (02 februari, 2009 14:41) : 

  Förstår inte att du inte har nominerats här, Jonas!

   

  Anonymous Anonym skrev... (02 februari, 2009 19:49) : 

  Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

   

  Blogger Nima D-T skrev... (02 februari, 2009 20:44) : 

  Jag hoppas verkligen att jag, i det långa loppet, får fel angående "snaskigheter och provokation". Men är det inte ett problem att "vänstermänniskor" i stort sett bara läser "vänsterbloggar", och vise versa med "högermänniskorna"? Men du måste ju skriva under på att man måste vara lite teatralisk för att sticka ut i "bloggbruset", såvida man inte är en "etablerad" blogg, som din?

   

  Anonymous Helena Palena skrev... (02 februari, 2009 21:51) : 

  Är det inte ute att vara vänster i dessa tider? Eller höger med för den delen. Det är slut på dom tiderna.
  Skulle du bli lyckligare om du vann ett bloggpris?

   

  Blogger Jonas Morian skrev... (02 februari, 2009 22:21) : 

  Anonyma kommentarer accepteras inte. Stå för dina åsikter med ditt eget namn.

   

  Blogger kulturbloggen skrev... (03 februari, 2009 06:59) : 

  Det finns flera bra bloggar på vänstersidan, men varför nominerar vi dem inte, varför röstar vi inte på dem?
  Det är det konstiga. Är det jantelagen som härskar inom s och vänstern? Att ingen får sticka ut och vara något individuellt.

   

  Blogger Hampus Eckerman skrev... (04 februari, 2009 12:07) : 

  Ointressant om folk nominerar vänstebloggar om spridningen är för stor. Problemet kan lika gärna vara att det finns för många vänsterbloggar som folk gillar utan att någon sticker ut. Då kan ingen blogg få tillräckligt många röster för att nomineras.

  Socialdemokratiska bloggare kommer enbart nominera socialdemokrater. Obunden vänster kommer garanterat inte stödja någon socialdemokrat. Vänsterpartister kommer enbart nominera vänsterpartister och kanskle obunden vänster. Högern däremot tycks samla sig till en betydligt mindre gruppering.

  Finns det någon lista över totala antalet röster olika bloggar fick i nomineringsförfarandet? Då kan man på allvar jämföra om höger/vänster/odefinierat fick flest röster.

   

  kommentera