Sosse
S-bloggar
RSS 1.0
RSS 2.0
Atomflöde
Prenumerera med Bloglines
Nyligen
Intressant
Pinga Frisim
Blogarama - The Blog Directory
Bloggtoppen.se
Spam Poison
Stoppa spammarna!
Creeper
Bloggparaden
Bloggportalen

Powered by Blogger

eXTReMe Tracker

Här bloggar Jonas Morian om politik, medier och samhällsfrågor. Publicering på bloggen sker med journalistiskt ändamål i enlighet med SFS 1998:204.

  Anonyma kommentarer accepteras inte. Stå för dina åsikter med ditt eget namn. Läs mer!

  www.flickr.com
  This is a Flickr badge showing public photos from PromeMorian. Make your own badge here.

  onsdag, januari 04, 2006

  Kommunismen och pr-revolutionen

  [UPPDATERAD] Svenska Dagbladet skriver i dag om att den tidigare ungdomsförbundsorföranden och sedemera pr-konsulten Jenny Lindahl Persson tillfälligt återvänder till vänsterpartiet för att göra "pr-revolution" och leda partiets valrörelse. Detta bloggade jag om för en tid sedan.

  I SvD påstås att det finns "en liten grupp, bestående av partimedlemmar och avhoppare, som aktivt strävar efter att skada vänsterpartiet" och att den gruppen "är skicklig på att hantera medierna". Det är förstås kretsen kring Vägval vänster, under ledning av förre vice partiledaren Johan Lönnroth, som åsyftas. Och formuleringarna om att de är "en liten grupp" som "aktivt strävar efter att skada vänsterpartiet" är sannolikt Jenny Lindahl Perssons, inte SvD:s. Rimligen är det ingen inom Vägval vänster som skulle ställa upp på påståendet att de vill skada vänsterpartiet. Men för en skicklig spinndoktor som Lindahl Persson så är det förstås viktigt att framställa saken på det sättet.

  I SvD-artikeln slår Jenny Lindahl Persson fast att den eviga diskussion om kommunismen "är ett av vänsterpartiets största kommunikationsproblem". Hon om någon borde veta. På partikongressen år 2000 väckte hon själv stor uppståndelse då hon i talarstolen försvarade de partikamrater som kallade sig kommunister: "Vår tids inkvisitorer vill tvinga oss att förneka vår historia" sa hon, och fick jubel från de ombud som suttit tysta när dåvarande partiordförande Gudrun Schyman några timmar tidigare sagt att kommunismen "tillhör historien".

  Till SvD säger Jenny Lindahl Persson att hon inte ångrar att hon då tog strid om kommunismen, men ur pr-synvinkel fäller hon nu en tydlig dom över hela diskussionen. Det innebär att v-politiker mest tvingas tala om kommunism i medierna, i stället för annat som de mycket hellre vill prata om.

  Jag tror att frågan i grunden handlar om mer än ett pr-problem. Med en partiordförande som Lars Ohly kommer vänsterpartiet aldrig komma ifrån kommunismdebatten, trots att han lämnat svensk-kubanska föreningen och slutat kalla sig kommunist. Mitt hopp står därför till den lilla - men växande - gruppen inom Vägval vänster. Sverige behöver ett modernt och radikalt vänsterparti, men det måste ledas och ha en medlemsbas av människor som på allvar har förstått varför kommunismen inte är en framkomlig väg.

  Aftonbladets ledarskribent Olle Svenning uppmanar vänsterpartiet, som i morgon samlas till kongress, att "söka strategiska exempel från Norge". Svenning pekar på att systerpartiet Sosialistisk venstre gick till val på frågor om social rättvisa, jämställdhet och ekologi, men utan några demonstrativt orimliga krav. Det ledde till en vänster-centerregering där partiets ledare blev finansminister.