Sosse
S-bloggar
RSS 1.0
RSS 2.0
Atomflöde
Prenumerera med Bloglines
Nyligen
Intressant
Pinga Frisim
Blogarama - The Blog Directory
Bloggtoppen.se
Spam Poison
Stoppa spammarna!
Creeper
Bloggparaden
Bloggportalen

Powered by Blogger

eXTReMe Tracker

Här bloggar Jonas Morian om politik, medier och samhällsfrågor. Publicering på bloggen sker med journalistiskt ändamål i enlighet med SFS 1998:204.

  Anonyma kommentarer accepteras inte. Stå för dina åsikter med ditt eget namn. Läs mer!

  www.flickr.com
  This is a Flickr badge showing public photos from PromeMorian. Make your own badge here.

  onsdag, mars 01, 2006

  Playing the Angel, tonight

  I kväll spelar Depeche Mode i Globen i Stockholm. DM har varit ett av mina absoluta favoritband sedan jag gick på gymnasiet. Och till skillnad från de allra flesta band som varit aktiva; släppt skivor och turnerat så länge som Depeche Mode så har DM ständigt utvecklats. Den senaste skivan, "Playing the Angel", låter naturligtvis fullständigt annorlunda än "Speak and Spell" (1981). Och det kan man ju tycka verkar rimligt efter 25 år. Det är ett helt annat djup i texterna, en mer genomtänkt produktion - och fan vet om det inte helt enkelt är musikaliskt bättre, helt och hållet? Det är lite svårt att bedöma eftersom mitt tonårsjag hade helt andra erfarenheter och associationer kopplade till låtar som "Boys Say Go!", "Photographic" och "Just Can't Get Enough" än vad jag har i dag...

  Hur som helst - konserten i kväll har jag sett fram emot sedan jag köpte biljetter för flera månader sedan. Slurp! sa det då, och det blev slutsålt omedelbart. Därför ger DM fansen en ny chans i sommar då de spelar på Stadion. Cool. Hade jag vetat det då jag köpte biljetterna till kvällens konsert så hade jag kanske väntat. Ett band som Depeche Mode i dag kommer nog bättre till sin rätt på en utomhusstadion en sommarkväll än på Globen i februari.

  Tidigare postningar om Depeche Mode: här och här.

  Också Nathalie är på nostalgiskt humör :-)

  * * *

  PS: Kommer på mig själv med att överväga att felaktigt tidsange detta inlägg för att få till sifferkombinationen 101. Jag är en nörd...


  Kommentarer om "Playing the Angel, tonight"

   

  Anonymous Anonym skrev... (01 mars, 2006 11:45) : 

  Att du gillar Depeche Mode måste innebära att du egentligen är liberal, det är vårt band! =)

  Ne, ska skippa politiken. Kan bara hålla med om att Depeche Mode är storartade!

   

  Blogger Jonas Morian skrev... (01 mars, 2006 11:58) : 

  Liberal?

  Jag låter texten till "Pipeline" tala för sig själv:

  Get out the crane
  Construction time again
  What is it this time

  We're laying on a pipeline

  Let the beads of sweat flow
  Until the ends have met, though
  It could take a long time

  Working on a pipeline
  Taking from the greedy, giving to the needy

  On this golden day
  Work's been sent our way
  That could last a lifetime

  Working on a pipeline

  From the heart of the land
  To the mouth of the man
  Must reach him sometime

  We're laying on a pipeline

  Taking from the greedy, giving to the needy

   

  Blogger Peter Ahlström skrev... (01 mars, 2006 14:43) : 

  Nathalie har insett min abstinens inför kvällen och länkat mig hit.

  Och visst kommer det att bli fantastiskt att se 13 999 borgare (och så du då) skrika "The grabbing hands, grab all they can, everything counts in large amounts".

  Men jag gillar din 101-grej. Fast då finns det ingen anledning att resonera som du gör om 7/7. Köp biljett till bägge så slipper du välja.

  Tänk dig själv att sitta på en balkong och sippa på en avslagen öl och gnaga på ett revbenspjäll och veta att samtidigt, inte långt från dig, är 30 000 pers ballistiska till tonerna av Enjoy the silence, och du kunde ha varit där. Utsätt dig inte för den känslan.

  Ha en trevlig kväll...

   

  Blogger Jonas Morian skrev... (01 mars, 2006 15:18) : 

  13 999 borgare? Jag tror att de i så fall helt har missförstått grabbarna från Basildon... Det är möjligt att de har en och annan vilsekommen borgare bland sin numera ganska breda skara fans, men läser man de tidiga texterna så är det ganska uppenbart att DM åtminstone var på vänsterkanten. I dag är de nog inte så himla politiska alls.

  Jag är f ö i Visby under Almedalsveckan när de spelar på Stadion, så det blir ingen extrakonsert för min del. Men jag ska softa på en gräsmatta, sippa på en Wisby Pils, gnaga på ett revbenspjäll och drömma mig tillbaks till en konsertkväll på Globen i mars...

   

  Anonymous Anonym skrev... (01 mars, 2006 15:51) : 

  Det är väl inte så ovanligt att musikers radikalitet tonar av med åren och framgångarna. Alla paralleller åt sidan i övrigt - UB 40, i början av 80-talet ett radikalt band på vänsterkanten (döpta efter den blankett med vilken man sökte A-kassa) bestämde sig efter tre framgångsrika samhällskritsika album att det var dags att sluta hymla. I ett uttalande sa de att nu hade de blivit så rika på sin musik att det började kännas konstigt att fortsätta låtsas att de tillhörde underklassen och kunde göra sig till dess röst, så nu fick det vara nog. Det var väl lite av det dilemmat Eric Zsiga försökte sätta fingret på i sin inte helt lyckade bok popvänstern.

  Eller som Tage D uttryckte saken "´Ju högre upp man kommer i inkomstklasserna, desto bättre förstår man hur fint kapitalismen egentligen fungerar."

  Jag är med andra ord inte säker på att man bör ta just DM:s 20 år gamla texter som intäkt för bandets åsikter idag - 50 miljoner skivor senare.

   

  Blogger Peter Ahlström skrev... (01 mars, 2006 15:51) : 

  Det är det som är ironin med det hela. På 80-talet var det ju så i Sverige att dm klumpades ihop med övriga synthband. Och det var en klar högerprägel på anhängarna. Tyvärr även en del extremhöger i marginalen. Sedan att både dm och band som Nitzer ebb var socialister i Thatchers England var en annan femma. De var skitbra i alla fall.

  Men det var väl 15-20 år sedan de skrev något politiskt senast. New dress kanske?

  Men som någon annan skrev. I kväll är inte politiken det viktigaste. Då är det bara ren njutning.

   

  Anonymous Anonym skrev... (02 mars, 2006 10:56) : 

  Det jag menade. Liberaler och borgare är nog överrepresenterade bland DM och synthpubliken, pipeline till trots.

   

  Playing the Angel, tonight'">kommentera