Sosse
S-bloggar
RSS 1.0
RSS 2.0
Atomflöde
Prenumerera med Bloglines
Nyligen
Intressant
Pinga Frisim
Blogarama - The Blog Directory
Bloggtoppen.se
Spam Poison
Stoppa spammarna!
Creeper
Bloggparaden
Bloggportalen

Powered by Blogger

eXTReMe Tracker

Här bloggar Jonas Morian om politik, medier och samhällsfrågor. Publicering på bloggen sker med journalistiskt ändamål i enlighet med SFS 1998:204.

  Anonyma kommentarer accepteras inte. Stå för dina åsikter med ditt eget namn. Läs mer!

  www.flickr.com
  This is a Flickr badge showing public photos from PromeMorian. Make your own badge here.

  måndag, juli 17, 2006

  S-studenter hamnar snett

  Via den osannolika nyhetskällan City nås jag av beskedet att Socialdemokratiska studentförbundet, även känt som S-studenter, gått ut och krävt ett förbud mot "könsdiskriminerande reklam". "I den här typen av reklam", skriver S-studenter i ett pressmeddelande, "reduceras kvinnor från människor till underordnade, passiva och sexuellt tillgängliga objekt".

  Jag blir så trött.

  Jag har bloggat om den här typen av förslag flera gånger tidigare (bland annat här, här och här). Min uppfattning är att ett sådant här förbud skulle vara synnerligen svårformulerat för att kunna uppnå de - politiskt synnerligen tveksamma - mål som förbudsivrarna antagligen hoppas på. Räcker det med att en person uppfattar en viss reklam som kränkande för att den ska vara förbjuden, eller ska all reklam förhandsgranskas av en särskild statlig nämnd?

  Men framförallt så är det en i grunden dum idé att vilja lagstifta bort konstnärliga, kommersiella eller politiska yttringar man inte sympatiserar med. Det är nämligen väldigt lätt att tänka sig hur detta lagstiftningsvapen kan vändas mot en själv när de etiska och politiska vindarna vänder.

  Magdalena Steijffert, ordförande för Socialdemokratiska studentförbundet, säger att det inte finns någon anledning till att "kränkande och diskriminerande reklam" ska omfattas av skyddet för tryck- och yttrandefrihet, när till exempel reklam för alkohol och tobak inte gör det. Själv drar jag rakt motsatt slutsats. Snarare är det väl så att vi som "står upp för och försvarar yttrande- och tryckfriheten på alla sätt och vis" (vilket S-studenter intressant nog säger sig göra), borde betrakta nya förslag till inskränkningar av dessa friheter i ljuset av de andra som skett de senaste åren - med aldrig så vällovliga syften. Jag tänker då till exempel på förbudet mot innehav av barnpornografi och hetslagstiftningen. Förslaget om förbud mot "könsdiskriminerande reklam" (hur nu detta ska definieras) som de socialdemokratiska studenterna nu ansluter sig till, skulle innebära ytterligare en "välmenande" inskränkning. Och vägen till helvetet är som bekant kantad av goda intentioner.


  Kommentarer om "S-studenter hamnar snett"

   

  kommentera