Sosse
S-bloggar
RSS 1.0
RSS 2.0
Atomflöde
Prenumerera med Bloglines
Nyligen
Intressant
Pinga Frisim
Blogarama - The Blog Directory
Bloggtoppen.se
Spam Poison
Stoppa spammarna!
Creeper
Bloggparaden
Bloggportalen

Powered by Blogger

eXTReMe Tracker

Här bloggar Jonas Morian om politik, medier och samhällsfrågor. Publicering på bloggen sker med journalistiskt ändamål i enlighet med SFS 1998:204.

  Anonyma kommentarer accepteras inte. Stå för dina åsikter med ditt eget namn. Läs mer!

  www.flickr.com
  This is a Flickr badge showing public photos from PromeMorian. Make your own badge here.

  måndag, augusti 28, 2006

  Beklämmande syn på tryckfriheten

  I en krönika i Aftonbladet skriver Helle Klein att de svenska riksdagsledamöternas syn på yttrande- och tryckfriheten är beklämmande. Detta mot bakfgrund av den Sifo-undersökning som gjorts på uppdrag av Tidningsutgivarna (och som jag bloggat om här). Helle Klein hänvisar även till en nyhetsartikel som Aftonbladet ska ha publicerat på samma tema, men den kan jag inte hitta på nätet.

  Klein konstaterar att försvaret av den stolta svenska tryckfrihetstraditionen sitter löst i Riksdagen. ”Förmodligen har ledamöterna inte tänkt igenom vad deras svar skulle få för konsekvenser”, skriver hon. Hon citerar även en debattartikel i Sydsvenskan av Åke Wredén, tidigare politisk redaktör på Nerikes Allehanda, som skriver att ”I den pågående Skandiarättegången skulle sådana begränsningar som de tillfrågade sade sig vara för ha inneburit mörkläggning och tystnad”.

  Det finns inte mycket att tillägga. Klein och Wredén argumenterar utmärkt, och jag har själv upprepade gånger skrivit vad jag tycker om de här frågorna.

  Detta inlägg är pingat på Intressant.se. Andra bloggar om: , , .


  Kommentarer om "Beklämmande syn på tryckfriheten"

   

  Anonymous Anonym skrev... (28 augusti, 2006 16:41) : 

  Som jag sa i en kommentar på Helles blogg:

  Visst är det uppseendeväckande att politiker hyser sådana åsikter om tryckfriheten, men vi ska inte glömma att det är bland annat kvällspressen som genom sina ständiga övertramp faktiskt skapar en situation när det kan vara opportunt att uttrycka den typen av åsikter.

  Bara för att man har tryckfriheten är det inte alltid omdömesgillt att publicera vad som helst som kränker personlig integritet utan att det finns ett verkligt allmänintresse. (Och med det menar jag inte nyfikenhet som säljer lösnummer...)

   

  Blogger Jonas Morian skrev... (29 augusti, 2006 08:37) : 

  Klein är också självkritisk i sin krönika. Hon skriver:

  "Det finns förstås anledning till journalistisk självkritik. Vi är för dåliga på att förklara och försvara tryckfrihetsförordningen. När vi gör övertramp och missbrukar vår journalistiska frihet riskerar vi också att försvaga förtroendet för tryckfriheten."

   

  kommentera