Sosse
S-bloggar
RSS 1.0
RSS 2.0
Atomflöde
Prenumerera med Bloglines
Nyligen
Intressant
Pinga Frisim
Blogarama - The Blog Directory
Bloggtoppen.se
Spam Poison
Stoppa spammarna!
Creeper
Bloggparaden
Bloggportalen

Powered by Blogger

eXTReMe Tracker

Här bloggar Jonas Morian om politik, medier och samhällsfrågor. Publicering på bloggen sker med journalistiskt ändamål i enlighet med SFS 1998:204.

  Anonyma kommentarer accepteras inte. Stå för dina åsikter med ditt eget namn. Läs mer!

  www.flickr.com
  This is a Flickr badge showing public photos from PromeMorian. Make your own badge here.

  måndag, augusti 28, 2006

  Persson vann på rutin

  I går gick det andra avsnittet av SVT:s direktsända intervjuprogram Utfrågningen, där denna gång Göran Persson frågades ut av Mats Knutson och Marianne Rundström. Målet med programserien sägs vara att "tydliggöra skillnaderna mellan de politiska alternativen", och det får man nog säga att Persson levererade.

  I mångt och mycket gick Göran Persson på rutin - det märktes. Passionen för det han talade om märktes mest när han fick göra små utvikningar om svampplockning och middagsbjudningar. Men samtidigt är det i hög grad rutin och regeringsduglighet Göran Persson och socialdemokratin går till val på. Just det som de borgerliga partierna och deras stödtrupper använder som argument för regeringsskifte - att socialdemokratin styrt Sverige länge - kan lika gärna ses som ett argument för att det svenska folket i val efter val visat att man föredrar s-styre framför alternativen, och tycker att socialdemokratisk politik i stort sett levererat det väljarna efterfrågat. "Jag tycker inte att jag har något att bevisa" sa Persson i telefonväkteriet som följde efter utfrågningen, och det ligger nog mycket i det.

  Utöver frågorna om svamp och middagar så hettade det endast till ett par gånger under intervjun i går, och då handlade det om påståendet att en stor del av svenska folket är beroende av bidrag för sin försörjning. Persson satte då tydligt ned foten och betonade att såväl sjukförsäkringen som arbetslöshetsföräkringen är just försäkringar - inte bidrag, och är något man har rätt till om man skulle drabbas av sjukdom eller arbetslöshet.

  Ett stort stilpoäng fick också Persson för sitt väldigt snygga hanterande av en publikfråga från en ung blind tjej som ifrågasatte det rimliga i att hon bara gavs tillgång till ledsagning sex timmar i veckan. Persson medgav utan omsvep att det lät på tok för lite och lovade i princip på stående fot att se över hur detta skulle kunna utökas. Han tog också tillfället i akt att fråga tjejen själv hur många timmars rätt till ledsagning hon tyckte var rimligt.

  En del frågor som togs upp i programmet var dock av det lite knepigare slaget, och där tyckte jag att Göran Persson skötte sig sisådär. En fråga handlade om det nyligen framlagda s-förslaget att nyanlända asylsökande som har fått permanent uppehållstillstånd ska skriva under ett personligt etableringskontrakt där rättigheter och skyldigheter slås fast - och deltar man inte svenskundervisning eller tar en praktikplats blir man av med etableringsstödet. Personligen tycker jag att förslaget verkar rimligt, men jag är lite förvånad över tajmingen. Intrycket blir att socialdemokraterna i valrörelsens elfte timme visar att man minsan kan ställa tuffa krav på invandrare. Persson fick också den något överraskande frågan om vad han tyckte om sin partikamrat Jan Emanuel Johanssons förslag om obligatorisk hiv-test av alla asylsökande. Här dröjde Persson länge med svaret, men sa till slut att "jag förstår honom" och att han inte sa nej till förslaget. Själv tycker jag att det skickar väldigt märkliga signaler att peka ut just asylsökande som potentiella smittspridare. Självklart bör alla nyanlända till Sverige erbjudas ordentliga hälsoundersökningar - men om vi verkligen är oroade över hiv-spridning så bör naturligtvis hiv-test vara obligatoriskt för alla.

  Mitt sammanlagda intryck av utfrågningen är trots allt att Persson skötte sig väl, inte minst genom sin stora rutin och erfarenhet. Och hade någon innan programmet intrycket av att han var trött och oengagerad, så bör de ha kommit på andra tankar. Persson visade tydligt att han går till val för förnyanat mandat för socialdemokratisk politik, i åtminstone fyra år till.

  Detta inlägg är pingat på Intressant.se. Andra bloggar om: , , .


  Kommentarer om "Persson vann på rutin"

   

  Anonymous Carl-Robert skrev... (28 augusti, 2006 09:18) : 

  Det är inte utan att jag undrar om du verkligen är helt ärlig i den här posten. I och för sig ska jag inte vara den som påstår att du gör fel som rutinhyllar ditt partis ledare strax innan ett val - det är ju politik.

  Men kom igen, Göran Persson är för första gången en riktig belastning för ditt parti. Varje gång han visar sig suckar folk. Kvällstidningarnas läsare sågar honom. Och kvällstidningarnas klickfrågor ger en förvånansvärt bra bild av den allmänna stämningen.

   

  Blogger Niina skrev... (28 augusti, 2006 09:37) : 

  Jag såg Göran Persson och det enda som var bra, egentligen, var just tillfället då han i princip på stående fot lovade ändra på de blindas ledsagning. Vi får väl hoppas att han håller det han lovar, för de blindas skull, ifall han nu skulle vinna..Men annars...

  ....var det bara massa suck och åmande. Precis som Carl-Robert säger så sågade kvällstidningarnas läsare honom totalt genom dessa klickfrågor. Sist jag såg så var det runt 45% som ansåg att hans framträdande var på minussidan. Och inte blir det bättre när han sen svarar: "Jag skiter i det".

  Men visst, det är ju politik och valet är runt hörnet. Jag lyfter Hägglund upp i skyarna, men så är han ju en bättre Göran! Och roligare...utan att prata med statyer...

   

  Blogger Jonas Morian skrev... (28 augusti, 2006 09:59) : 

  Jag ger för det första inte mycket för tidningarnas betygsättning. Som bl a Nina Unesi visat lade t ex Expressen ut fråga om hur Persson skött sig i intervjun redan klockan 17.18, tre timmar innan programmet började, och sammanfattade läsarnas reaktioner 21.03, TRE minuter efter att programmet slutat...

   

  Blogger Erik Åström skrev... (28 augusti, 2006 10:03) : 

  Tyckte Persson skötte sig riktigt bra vad gäller det mest. Tyckte dock att programledarna kunde varit aning hårdare mot honom, eftersom han, enligt mitt tycke, nog är den skickligaste talaren av alla våra politiker.

  En sak som jag dock blir upprörd är hans argument gällande avdrag för hushållsnära tjänster - "Man kan städa själva". Jag blir alltid så ledsen när vänsterblockets politiska uttalande genomsyras av sånt förakt och stereotypa bilder av godsägare som klatschar huspigor i rumpan.

  Om det är någon som gynnas av detta avdrag så är det ju låg- och medelinkomsttagare, ensamstående föräldrar eller helt enkelt hårt arbetande föräldrar, som kanske iom detta får möjlighet att spendera mer tid med sina barn mot en överkomlig peng. Om barnen sedan också har någon form av astma eller andra andningssvårigheter, känns argumentet att man kan städa själva (varannan dag) som desto mer befängt.

  Överklassen har nog inga som helst problem att ha hjälp med både städning/tvättning/matlagning utan bidrag för detta, på samma sätt som att överklassen snarare blir glad över trängselskatter som håller "patrask" borta från gatorna.

  Jag tycker det är dags att vänsterblocket lägger ner argument och kampanjer baserat på förakt och stereotypa nidbilder och försöker använda lite mera sakliga argument.

  Såg för övrigt Vänsterpartiets valaffischer som i stort sett endast bestod av texter i stil med "5 lagerarbetare är fler än 4 godsägare", "5 vårdbiträden är fler än 4 bankirer". Och det från ett parti i sittande regering. Suck ...

   

  Anonymous Carl-Robert skrev... (28 augusti, 2006 10:04) : 

  Och för det andra?

   

  Blogger Jonas Morian skrev... (28 augusti, 2006 10:05) : 

  ...och för det andra så är naturligtvis människors uppfattning av ett sådant här program oerhört subjektiva. Gillar man inte Persson eller socialdemokraterna så ger man naturligtvis hans framträdande ett lågt betyg. Som Ali Esbati konstaterar: de flesta av Expressens nätläsare valde att ge Persson en överstruken geting i betyg, samtidigt som det näst vanligaste betyget på Persson var 5 getingar.

  Slutsats? Det är dem som redan bestämt sig som deltar i sådana där undersökningar.

   

  Blogger Jonas Morian skrev... (28 augusti, 2006 10:06) : 

  Erik, jag instämmer helt. Har bloggat en hel del om denna fråga.

   

  Blogger Ullan skrev... (28 augusti, 2006 11:17) : 

  Om man tar resulatet av kvällstidningarnas frågor om Perssons insats på allvar så måste man vara i fullständig avsaknad av kritisk förmåga. Kvällstidningarnas läsare är inte representativa för befolkning i sin helhet, vilket alltid visar när moderaterna får fler röster än socialdemokraterna när läsarna tillfrågas om partisympatier, trots att socialdemokraterna är en bra bit större än moderaterna i alla opinionsundersökningar. Att en tidning som Expressen drar stora växlar på resultatet och ger Persson underkänt är ett exempel på extremt oseriös journalistik. Klart bättre hade varit att beställa en opinionsundersökning där cirka 1000 människor tillfrågats om Perssons insats och sedan redovisat resultatet av denna. Det hade åtminstone givit en viss fingervisning om vad folket tyckt om hans insats. Sedan kan man ju alltid undra vad det är som bedöms när människor lägger sin röst: antingen kan man välja att bedöma Persson utifrån hur väl han lyckas utifrån en socialdemokratisk position, eller så kan man helt välja att gå på åsikterna, i det förra fallet är det åtminstone möjligt att man kan ge Persson höga poäng även om man inte delar åsikterna, i det senare fallet är det helt omöjligt om man inte delar åsikterna.

   

  Anonymous Per r skrev... (28 augusti, 2006 11:30) : 

  Nätomröstningar kan man i princip alltid kasta i papperskorgen, där är vi överens. De säger mer om läsarna än om frågan.

  Det är också extremt vanligt att värdena är mycket polariserade. Expressens analys av sina egna siffror är därför mer rätt än Esbatis. Expressens.ses läsare är helt enkelt inte nöjda med Persson. Någon mer långtgående analys gör inte heller Expressen.

  Hur som helst har både Expressen och Aftonbladet nu kompletterat sina snabba webbomröstningar med mer tillförlitliga mätmetoder. Och ingen av mätningarna ger Persson toppbetyg.

  Medelvärden för den här typen av frågor varierar sällan mer än 1.5 enheter. Så även om skillnaden mellan Hägglunds 3.8 och Perssons 3.4 (enl Aftonbladets telefonundersökning) kan verka liten är det klart att Hägglund gjorde ett betydligt mer populärt framträdande.

   

  Blogger Ullan skrev... (28 augusti, 2006 11:53) : 

  Per r: det ligger också lite i sakens natur att en sittande statsminister har ett sämre utgångsläge att få bra betyg än en som inte behöver stå till svars för landets utveckling under de senaste åren, ty det finns ju alltid problem att peka på även om det skulle ha gått bra för landet. Detta gör att Persson automatisk hamnar i en mer defensiv position vilket inte är lika tilltalande som en som pratar offensivt och säger hur bra det skall bli med sitt partis politik

   

  Blogger Per Hagwall skrev... (28 augusti, 2006 16:02) : 

  "Persson satte då tydligt ned foten och betonade att såväl sjukförsäkringen som arbetslöshetsföräkringen är just försäkringar - inte bidrag"

  Där skulle utfrågaren ha satt dit honom, att kalla a-kassan -som till 10% betalas av premier och till 90% av skattemedel - för "försäkring" är humbug.

  Sjukförsäkringen är däremot helt självbärande, den går t o m med överskott.

  Det är knappast heller en slump att det till 90 skattefinansierade välfärdssystemet marknadsförs och handhas av facket, medan det till 113% premiefinansierade handhas av en statlig myndighet...

   

  Anonymous Johan Eriksson skrev... (28 augusti, 2006 23:46) : 

  Hmm spännande hur olika man kan uppleva saker, delvis beroende på sympatier för politiken, men rimligen också beroende på något annat. Jag brukar, trots att jag sannerligen inte är sosse, tycka att Persson brukar vara skicklig och bemästra dessa situationer väl. Nu tyckte jag att han kändes översittaraktig och arrogant, mer intresserat av att avfärda problem än av att lösa dem. Du delar alltså inte alls den känslan?

   

  Blogger Jonas Morian skrev... (29 augusti, 2006 08:43) : 

  Johan, att Persson ibland ger ett lätt översittande intryck är välkänt - men jag tyckte inte att detta var vare sig mer eller mindre framträdande denna gång än i andra sammanhang.

   

  kommentera