Sosse
S-bloggar
RSS 1.0
RSS 2.0
Atomflöde
Prenumerera med Bloglines
Nyligen
Intressant
Pinga Frisim
Blogarama - The Blog Directory
Bloggtoppen.se
Spam Poison
Stoppa spammarna!
Creeper
Bloggparaden
Bloggportalen

Powered by Blogger

eXTReMe Tracker

Här bloggar Jonas Morian om politik, medier och samhällsfrågor. Publicering på bloggen sker med journalistiskt ändamål i enlighet med SFS 1998:204.

  Anonyma kommentarer accepteras inte. Stå för dina åsikter med ditt eget namn. Läs mer!

  www.flickr.com
  This is a Flickr badge showing public photos from PromeMorian. Make your own badge here.

  onsdag, oktober 11, 2006

  Billström petad

  Efter de senaste dagarnas spekulationer så kom beskedet i går om att Stockholms arbetarekommuns styrelse föreslår att förra biståndsministern Carin Jämtin blir ny oppositionsledare för socialdemokraterna i stadshuset, inte direkt som någon överraskning. Annika Billström får, efter valförlusten i stan, inget förnyat förtroende.

  Också det tidigare kulturborgarrådet Roger Mogert föreslås bli oppositionsborgarråd. Uppenbarligen anses inte han medskyldig till valförlusten, åtminstone inte samma grad som Billström.

  Att peta en partivän från sin post efter 12 år som borgarråd är en sak, det kan det finnas skäl till. Att däremot förnedra vederbörande offentligt är en helt annan sak, och något som socialdemokratin borde hålla sig för god för. Men så verkar inte Bosse Ringholm, ordförande i arbetarekommunen, resonera. Raskt var han ute i medierna och deklarerade att AK-styrelsen varit enig i sitt beslut, förutom Annika Billström som reserverade sig. Hade det inte räckt med att säga att det fanns en tydlig majoritet i frågan?

  Till Ekot har tydligen Ringholm också sagt att ”Alla politiker måste en dag lämna sitt uppdrag, man kan inte ha kvar uppdraget in i evigheten”. Helle Klein påpekar på sin blogg att Ringholms ord träffar honom själv.

  Klein konstaterar också att med tanke på att Billström fick överlägset flest kryss av väljarna i Stockholm ”så kan hon med viss råg i ryggen anse att hon ska fortsätta leda huvudstadens socialdemokrater”. Ytterst är det medlemmarna på arbetarekommunens representantskap i kväll som fäller avgörandet. Det lär bli en intressant tillställning.

  Detta inlägg är pingat på Intressant.se. Andra bloggar om: , , .


  Kommentarer om "Billström petad"

   

  Blogger Gunilla skrev... (11 oktober, 2006 09:33) : 

  Jonas, kan du som har koll snälla förklara för en stackars sedan länge utlandsboende stockholmare vad Annika Billström gjort för fel?
  Jag såg henne debattera mot Kraxo i Almedalen i somras, känner till intrigerandet om att hon skulle vara en dålig ledare etc och är själv inte precis något fan (själv röstade jag på ett parti som inte finns i Stadshuset, om någon vill veta). Men mycket av rapporteringen och kommentarerna om Billström är ganska obegriplig för alla oss som inte är medlemmar i arbetarkommunen, så utveckla gärna mer. Det låter som något outtalat, utöver ledarskap, valförlu(s)t och behovet av nya ansikten.

   

  Blogger Jonas Morian skrev... (11 oktober, 2006 09:59) : 

  Gunilla, Annika Billström har varit ifrågasatt och motarbetad länge av socialdemokraterna i Stockholm. I ett av de första blogginlägg jag skrev, i mars 2005, kommenterade jag en artikel i Dagens Nyheter där Billström öppet berättade om de interna striderna i Stockholms arbetarekommun. Hon sa då bland annat att hon hade motståndare inom partiet som använde sig av ”förfärliga metoder” för att få bort henne ”och ta makten i Stadshuset och inom arbetarekommunen”. Billström pekade då bl a ut Roger Mogert som ansvarig för motarbetandet av henne. Han föreslås nu bli nu oppositionsborgarråd, medan hon petas. Go figure.

   

  Anonymous Anonym skrev... (11 oktober, 2006 14:30) : 

  Klockrent inlägg, Jonas! Dessutom kan man undra vilken föraktfull inställning AK-styrelsen har till väljarna, när man väljer att föreslå en person som inte sitter i kommunfullmäktige och som valde att inte kandidera till Stockholm kommunval att leda Stockholm-sossarna, samtidigt som man ska peta den socialdemokrat som fick flest kryss i kommunalvalet.

   

  Blogger fredrik skrev... (11 oktober, 2006 15:38) : 

  Peta är ett lite konstigt ordval. Annika Billström blev vald att sitta i kommunfullmäktige. Det gör hon fortfarande. Det är partiets sak att bestämma vem som ska få vilka uppdrag utöver det. Dessutom kan det ju vara värt att påpeka att AB fick 2 028 av sina personröster i första valkretsen där hon toppade listan. I de andra valkretsarna fick hon tvåsiffriga personvalssiffror. De flesta kryssen har hon allstå fått för att hon är ett känt namn längst upp på listan.

  Carin Jämtin å andra sidan fick 4 999 personröster i riksdagsvalet trots att hon stod på fjärde plats.

  Jag tycker att AK:s styrelse har gjort ett utmärkt arbete och kommer med glädje att rösta på deras förslag ikväll.

   

  Anonymous Anonym skrev... (11 oktober, 2006 22:22) : 

  Till och med jag, som verkligen inte är ett Billströmfan, blir äckelmagad över hur hon har blir behandlad. Att i det närmaste förnedra en person offentligt är verkligen ingenting som politiker, oavsett partifärg, bör syssla med. Och att se en anmärkningsvärt obesvärad Ringholm i rutan får mig att fundera över hur mycket självrannsakan som de före detta regeringsmedlemmarna har idkat. Moral handlar inte bara om att betala in skatter och avgifter, vilket man ju naturligtvis ska, utan också om att behandla medmänniskor med tillbörlig respekt.

   

  Anonymous Anonym skrev... (12 oktober, 2006 11:53) : 

  Det tror jag säkert att du gjorde Fredrik. Liksom dina polare. Men om du ska prata personkryss så kanske du bör komma ihåg att Annika Billström inte stod på någon mer lista än den i första valkretsen. Så att hon fick tvåsiffrigt antal personkryss i valkretsar där hon inte ens fanns med på listan är fan i mig otroligt.

   

  Anonymous Anonym skrev... (12 oktober, 2006 16:55) : 

  Billström förnedrar sig själv. Trots att hon inte har medlemmarnas stöd hoppar inte av processen förrän i sista stund. Hon sitter själv och delat i AK-styrelsens nomineringsmöte. God sed i alla förningar och organsiationer säger att man inte deltar i personvalsfrågor om man själv kandiderar. Billström valde t o m att som ensam ledamot reservera sig till förmån för sig själv. Om hon är förnedrad så har hon åstadkommit det alldeles själv.

   

  Anonymous Anonym skrev... (12 oktober, 2006 19:04) : 

  Ha ha. Den var bra. Ungefär lika bra som Bosse Ringholms tal vid gårdagens repskap. Eller Stegös pressträff igår.

   

  Blogger Jonas Morian skrev... (13 oktober, 2006 08:26) : 

  Nu börjar det bli fånigt mycket anonyma kommentarer här, vilket gör det väldigt svårt att få rätsida på vem som tycker vad. Våga stå för era åsikter, eller använd åtminstone en signatur.

   

  Anonymous Anonym skrev... (16 oktober, 2006 12:12) : 

  Jonas,
  ditt referat av Bosse Ringholm är inte fullständigt åtminstone läste jag från utalandet att han berömde henne för hennes oerhörda insatser under 12 år för AK. jag tycker du beskurit hans uttalande alltför mycket. Han gav också cred. till Billström + och förklarade situationen i övrigt i detalj.
  Den kan man ha synpunkter på förvisso+ men det var inte så att Bosse desavourade Billström rätt av. Det var rätt läge för Billström +som jag också tycker bra om- att avgå. Tack för hennes kamp. Nu är det dags för nya krafter.UBYMIC

   

  kommentera