Sosse
S-bloggar
RSS 1.0
RSS 2.0
Atomflöde
Prenumerera med Bloglines
Nyligen
Intressant
Pinga Frisim
Blogarama - The Blog Directory
Bloggtoppen.se
Spam Poison
Stoppa spammarna!
Creeper
Bloggparaden
Bloggportalen

Powered by Blogger

eXTReMe Tracker

Här bloggar Jonas Morian om politik, medier och samhällsfrågor. Publicering på bloggen sker med journalistiskt ändamål i enlighet med SFS 1998:204.

  Anonyma kommentarer accepteras inte. Stå för dina åsikter med ditt eget namn. Läs mer!

  www.flickr.com
  This is a Flickr badge showing public photos from PromeMorian. Make your own badge here.

  onsdag, maj 02, 2007

  Kreativa 1 maj-inlägg

  Glädjande många nappade på min utmaning om att skriva blogginlägg inspirerade av det socialdemokratiska förstamajtågets paroller. En del verkade dock tolkat uppgiften som att hitta på slogans eller redogöra för hur man själv tänkt fira första maj.

  Kulturbloggen var en av de första att hörsamma utmaningen och bidrog med bilder från firandet i Stockholm, ett utdrag ur Wanja Lundby-Wedins tal – och en länk till talet i sin helhet.

  Marta Axner berättade om hur man i Uppsala bytt ut de traditionella långa talen mot dialog. Som huvudtalare hade man Stefan Löfvén och Mattias Vepsä, vilka höll korta anföranden och sedan ingick i paneldiskussioner.

  Peter Andersson tog sin utgångspunkt i ”Socialdemokratins viktigaste ord, alla”, och skriver att detta ”inrymmer de bärande idéerna men måste också vara ledstjärna för varje förslag”.

  Johan Sjölander berättade om sina ”delvis motstridiga känslor” detta år; såväl ödmjukhet inför valförlusten som ”en ganska självsäker stridslystnad, mot regeringen och dess systemskiftespolitik”.

  Tierpssossen Erik Laakso skrev bland annat att ”Man kan ju tycka att vi borde vara färdiga eftersom vi varit det statsbärande partiet under så lång tid”, men tillägger att ”eftersom vi alltid varit både ansvarstagande när det gäller ekonomi och haft stort respekt för demokratin och minoritetens skydd mot övergrepp så har vår samhällsomdaning tagit tid på sig, varit långsam och försiktig”. Han bjöd även på en rapport från hur första maj firades i Uppsala.

  Prästflickan håller egentligen inte med sossarna (”eller snarare den förra regeringen”) om en hel del saker, men instämmer med flera av parollerna i förstamajtåget i år. Mest gillar hon ”Internationell solidaritet – alla behövs”, och skriver att ”Vår värld är en väv med varpar och trådar som håller oss alla samman, och oavsett färg eller vad det nu än kan vara som skiljer oss åt, sitter vi ihop”. Därför har hon ofta ”så svårt för högerpolitik, från liberalism till konservatism” enligt vilken ”individen ska göras rikare, vilket i slutändan antas bidra till det allmänna välståndet”.

  Från Linköping rapporterar Martin Tollén att ”det traditionella första maj-tåget utvecklats till en första maj-festival”. Man hade uppträdanden av till exempel Jan Hammarlund och Eldkvarn. ”Och trots en apel av LO:s Erland Olausson var det komikern Lasse Eriksson som var huvudtalare”.

  Bloggaren Kraka berättade om förstamajfirandets historia och uppmanade alla att minnas ”att det inte är någon självklarhet i världen att få demonstrera och rösta”.

  På bloggen Sånger från nedre botten sade sig en ”hemlös socialist” inte tänkt demonstrera, eftersom ”tanken på att partierna arrangerar arbetarnas demonstrationer är ett feltänk”. Den anonyme bloggaren ansåg att ”partiet är avantgardet och den fackliga röran, är just en röra vars krav bör hållas tillbaka till förmån för de genomtänkta parollerna som Partiet har tänkt ut”. I stället borde första maj ”vara fackföreningsrörelsens medlemmars dag”.

  * * *

  På kvällen gick jag och såg Fria Proteaterns 20-årsjubileum av sin bejublade Vysotskij-show. Den var lika bra nu som jag mindes den. På bänkraden bakom mig satt för övrigt Ali Esbati, och han föreföll också nöjd med föreställningen.

  Andra skriver intressant om , , .


  Kommentarer om "Kreativa 1 maj-inlägg"

   

  Blogger Marta Axner skrev... (02 maj, 2007 17:30) : 

  Alltså, jag hade ju tänkt skriva ett "riktigt" första-maj-inlägg också, om parollerna, men det har inte hunnits med. Trots att dagarna är så långa numera är det som att de samtidigt blir kortare...

   

  Blogger Sånger från nedre botten skrev... (02 maj, 2007 22:53) : 

  En liten detalj, men ack så viktig: Jag anser inte att partiet ÄR avantagardet. Jag menar att tanken bakom ÄR att partiet är avantgardet.

  Annars en kul utmaning.

   

  kommentera