Sosse
S-bloggar
RSS 1.0
RSS 2.0
Atomflöde
Prenumerera med Bloglines
Nyligen
Intressant
Pinga Frisim
Blogarama - The Blog Directory
Bloggtoppen.se
Spam Poison
Stoppa spammarna!
Creeper
Bloggparaden
Bloggportalen

Powered by Blogger

eXTReMe Tracker

Här bloggar Jonas Morian om politik, medier och samhällsfrågor. Publicering på bloggen sker med journalistiskt ändamål i enlighet med SFS 1998:204.

  Anonyma kommentarer accepteras inte. Stå för dina åsikter med ditt eget namn. Läs mer!

  www.flickr.com
  This is a Flickr badge showing public photos from PromeMorian. Make your own badge here.

  måndag, maj 07, 2007

  Är rödgrönt det bästa alternativet?

  Jag har upprepade gånger argumenterat för att socialdemokratin snarast bör förhandla sig samman med vänsterpartiet och miljöpartiet om en gemensam valplattform inför 2010. Jag är knappast ensam om att se detta som den bästa chansen att få bort den borgerliga alliansen från regeringsmakten.

  Men det har höjts röster som invänder mot detta. Det har bland annat påpekats att ytterligare en politisk koalition bidrar till att cementera blockpolitiken och i praktiken skapar ett tvåpartisystem i Sverige.

  Dessa röster fick i helgen akademiskt stöd från forskarna i statsvetenskap Carl Dahlström, Göteborgs universitet och Johannes Lindvall, verksam vid universitetet i Oxford.

  Dahlström och Lindvall menade att ny statsvetenskaplig undersökning visar att mittenväljare tenderar att rösta borgerligt när två allianser ställs mot varandra. Därmed skulle strategin med fördjupat samarbetet mellan s, v och mp vara ett misstag. Sahlin riskerar att de många s-väljare som är skeptiska till mp och v överger partiet om en valallians bildas, menar forskarna.

  Detta kan i sig vara ett skäl för oro. Personligen betraktar jag socialdemokratins förmåga att göra politiska uppgörelser såväl till höger som till vänster, som en av de främsta framgångsfaktorerna bakom det långa regeringsinnehavet – mestadels i minoritet. Detta har gett Sverige en stabil regering präglad av värderingar som haft väljarmajoritetens stöd, samtidigt som snart sagt alla riksdagspartier tvingats kompromissa och tillsammans fått fram en bra politik.

  Självklart har denna svenska modell haft sina brister, men i stort sett har den varit positiv för Sverige. Sedan Allians för Sverige bildades har dock samarbete över blockgränserna ”blivit en mer avlägsen möjlighet”, konstaterar Dahlström och Lindvall.

  Andra skriver intressant om , , .


  Kommentarer om "Är rödgrönt det bästa alternativet?"

   

  Anonymous Anonym skrev... (07 maj, 2007 15:31) : 

  Vi har ju i praktiken ett tvåpartisystem redan idag, det enda en en rödgrön koalition skulle åstadkomma vore att formalisera detta. Sen tycker jag att sossarna, som stödjer sig på v och mp, skulle framstå som ärligare i sin politik med en sån åtgärd...

   

  Blogger Victor Ståhl skrev... (08 maj, 2007 23:18) : 

  Jag håller med dig Jonas om att socialdemokraterna har varit bra att behålla makten. Sedan valvinsten 1981 satt de 9 år - efter det borgeligt styre 90-94 - vilket följdes av socialdemokratisk regering i 12 år och nu senast borgeligt regeringsinnehav. Men man måste fråga sig om makt och regeringsinnehav i sig är viktigtare än varje form av rörelse mot ett mer människovänligare, tryggare och friare samhälle åt alla..? Socialdemokratin har de facto kört fast vad gäller rörelse mot ett bättre samhälle (men ganska säkert inte förmågan att vinna val).

  Men en modell som Norge har uppnåt genom en mitten-vänsterkoalition kanske man har större förutsättningar för förändringar (vilket forskningen tydligen talade emot..)? Landet har ju lyckats i alla fall i stor utsträckning (bland annat upprättat full sysselsättning).

  Vänsterpartierna (mp,v,s) bör vid allians profilera sig på olika grupper. Alla de borgeliga partierna kan ju kritiseras för högerpolitik (inte det vanliga att man klämma dit moderaterna medans c och fp intar en mer centrumposition) - ett misstag vänsterpartierna inte bör göra, istället borde man utnyttja högerpartiernas icke-profilering.

   

  Anonymous Anonym skrev... (09 maj, 2007 03:57) : 

  damn, skrev ett inlägg som in kom upp av någon anledning.

  iaf, inte en röd-grön allians, det är bara kopiering. en koalition är dessutom mer ärligt.

  då det råder osäkerhet om mp och v kommer ha samma partiledare nästa riksdagsval kan de ägna tid åt att reda ut sakfrågor. som onödiga konflikter kring EU. Utträdeskrav måste droppas.

  mitten av 2009 kan man lägga gemensamma skuggbudget eller annat liknande ekonomiskt program.

  men det är ganska lång tid till nästa val...

   

  Anonymous Anonym skrev... (15 juli, 2008 00:04) : 

  Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

   

  kommentera