Sosse
S-bloggar
RSS 1.0
RSS 2.0
Atomflöde
Prenumerera med Bloglines
Nyligen
Intressant
Pinga Frisim
Blogarama - The Blog Directory
Bloggtoppen.se
Spam Poison
Stoppa spammarna!
Creeper
Bloggparaden
Bloggportalen

Powered by Blogger

eXTReMe Tracker

Här bloggar Jonas Morian om politik, medier och samhällsfrågor. Publicering på bloggen sker med journalistiskt ändamål i enlighet med SFS 1998:204.

  Anonyma kommentarer accepteras inte. Stå för dina åsikter med ditt eget namn. Läs mer!

  www.flickr.com
  This is a Flickr badge showing public photos from PromeMorian. Make your own badge here.

  fredag, juni 01, 2007

  Är svenskarna rasister?

  [UPPDATERAD] Årets Integrationsbarometer, som är den sista – åtminstone i Integrationsverkets regi eftersom myndigheten ska läggas ned, visar att var fjärde svensk är beredd att rösta på ett parti som vill inskränka invandrares rättigheter.

  Barometern presenterades i form av en debattartikel i DN, och har kommenterats i medierna bland annat här.

  Andelen som bestämt uppger att de kan tänka sig att rösta på ett sådant parti har ökat från 5,7 till 7,3 procent sedan förra årets mätning. Dessutom har andelen som helt instämmer i påståendet ”infödda svenskar bör komma före invandrare när det gäller jobb, bostäder och bidrag” ökat från 12 till 14 procent.

  Och bilden som målas upp av Integrationsbarometern är onekligen skrämmande. Samtidigt är det intressant att se att trots att många säger sig vara beredda att rösta på invandrarfientliga partier, så är det ändå rätt få som faktiskt gör det. Det finns också indikationer på att flyktingmotståndet minskar i Sverige, åtminstone om man ska tro på SOM-mätningarna.

  Sammantaget ger detta en något splittrad bild. Olika undersökningsmetodik kan vara en förklaring till detta. Urvalet av, och antalet tillfrågade spelar sannolikt också in.

  I alla händelser är diskriminering och rasism frågor värda att ta på största allvar. Och det är en fråga som borde engagera samtliga riksdagspartier, näringsliv och fackliga organisationer.

  * * *

  PS: Jag noterar föresten att Stockholmsavdelningarna av Liberala ungdomsförbundet (LUF) och Centerpartiets ungdomsförbund (CUF) gjort gemensam sak och dammat av devisen Bevara Sverige Blandat. Detta var ursprungligen namnet på en organisation som bildades på 1980-talet som motvikt till Sverigedemokraternas föregångare Bevara Sverige Svenskt. Bevara Sverige Blandat inbjuder till samling den 6 juni för att ”gemensamt ta tillbaka nationaldagen”. Gott initiativ.

  Andra skriver intressant om , , , .


  Kommentarer om "Är svenskarna rasister?"

   

  Anonymous Anonym skrev... (01 juni, 2007 15:26) : 

  Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

   

  Anonymous Anonym skrev... (01 juni, 2007 16:56) : 

  Hej
  Har också försökt tyda denna barometer. 12-14 % vill ha förtur till arbete osv. Vilket betyder att 86 % anser att invandrare ska gå före till arbete osv? Vad kan det betyda? Att alla vill att alla arbetar? Alla betalar skatt, ja det verkar så. Vi har ett fruktansvärt bra system när det gäller att ta emot och hjälpa men för standardiserat i Sverige, även alla dessa undersökningar, vad kostar de att genomföra? Hemma hos mi i Italien har det under de senaste 8 åren aldrig dumpat in någon undersökning. Är det svenska folkets vilja att betala för dessa undersökningar? Allvarligt en undersökning kan lika väl genomföras via internet utan massor med papper som bränns, massor med arbetstid på att samla in och sammanställa dessa evinnerliga undersökningar. Jag hör jämnt slagdängan att Sverige är rikt, men jag kan inte se det hos mina vänner kvar i Sverige, jag kan inte se det i storleken på barngrupper i skolan,arbetstider och lön efter SKATT, stoltheten över Sverige som ett kulturellt land, existerar inte som i Italien. Skulle jag säga något om grannens italienska flagga eller deras mycket vågade klädstil skulle de skratta ut mig.Italienska kvinnor har en klädstil som är mycket vågad, vi är prudentliga i Sverige jämfört med här.Jag har under dessa 8 år aldrig hört talas om en svensk kanal i TV, eller för den delen någon annan minoritetsinnvånares kanal på sitt hemspråk. Jag säger inte att det är bra allt detta, jag påpekar att i Sverige har det gått för långt med att ta bort vår svenska känsla, för att integrera någonn behövs att du är stolt över det du visar upp, annars blir gensvaret lika med noll. När en italiensk familj åker utomlands blir de enormt glada att träffa andra italienare på platsen. När en svensk familj kommer hit till mig, syns det på lång väg, de ser en ljusblond möta dem på gatan och undviker med blicken mig. Låter det inte konstigt? Visst är det mycket som är fel i båda länderna men inställningen även till varandra som svenskar innehar, är under all kritik. Så inte bara till invandrare utan även till svenskar, allt beror på vart du träffar på dem. I Sverige normalt trevliga i andra länder hmmmm. inga kommenterar räcker, ubdantag finns säkerligen men få är de lätträknade ju äldre upp i åldern vi är. Och tillägga jag bor i Italiens rikaste lilla stad, en ren guldgruva för italien där kommunen är rik och utan problem kan göra en eller annan undersökning!!
  Susanna

   

  Blogger Tobias Struck skrev... (01 juni, 2007 22:00) : 

  Jonas. "Diskriminering" är inte alltid dåligt. Det sporrar att veta att du behöver lära dig språket och kulturen bättre, om du skall kunna leva upp till arbetsgivarens krav om kommunikation, service, effektivitet etc.

  Och så länge som lagen om hets mot folkgrupp inte innefattar rasism mot svenska flickor i förorterna, som blir kallade "svennehoror" och utsätts för sexuella trakasserier för att de inte anses leva dygdigt (etnologen Maria Bäckman) - så tror jag att svenska folket demoraliseras och fördystras av den lagen.

  Själv är jag verkligen inte rasist eller homofob. Men jag tycker att ett samhälle bara kan kallas fritt, om hjärtat tillåts styra valen. Varför skall en arbetsgivare tvingas att kvotera in människor, som han/hon inte vill arbeta tillsammans med? Varför skall han/hon tvingas att låta dem bära sina religiösa kläder på arbetsplatsen, om det inte funkar med klädpolicyn? Om någon har en rosa strut på huvudet under arbetstid på grund av sin religion, skall arbetsgivaren då tvingas att acceptera detta?

   

  Blogger Gork skrev... (01 juni, 2007 23:06) : 

  Hur många tycker att invandrare ska ha förtur då? Är de också rasister?

  Man kan kalla det vad man vill. Positiv särbehandlig, kvotering eller diskriminering. Det är ändå samma sak - att man gynnar någon och missgynnar någon annan beroende på vilken grupp denne råkar passa in i.

   

  Anonymous Anonym skrev... (06 juni, 2007 09:52) : 

  Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

   

  Anonymous Anonym skrev... (06 juni, 2007 10:01) : 

  Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

   

  kommentera