Sosse
S-bloggar
RSS 1.0
RSS 2.0
Atomflöde
Prenumerera med Bloglines
Nyligen
Intressant
Pinga Frisim
Blogarama - The Blog Directory
Bloggtoppen.se
Spam Poison
Stoppa spammarna!
Creeper
Bloggparaden
Bloggportalen

Powered by Blogger

eXTReMe Tracker

Här bloggar Jonas Morian om politik, medier och samhällsfrågor. Publicering på bloggen sker med journalistiskt ändamål i enlighet med SFS 1998:204.

  Anonyma kommentarer accepteras inte. Stå för dina åsikter med ditt eget namn. Läs mer!

  www.flickr.com
  This is a Flickr badge showing public photos from PromeMorian. Make your own badge here.

  torsdag, augusti 09, 2007

  Maktskifte när m blir s

  [UPPDATERAD] I den lilla kommunen Sundbyberg, norr om Stockholm, kollapsar nu det borgerliga styret – mindre än ett år efter valet. I en debattartikel (ännu endast som PDF) i SvD i dag meddelar fullmäktigeledamöterna Michael Spira och Arne Wijkman, som båda sitter på moderata mandat, att de lämnar sitt parti och tänker bli socialdemokrater.

  Tidningen slår även upp saken stort i en nyhetsartikel.

  Det har verkligen inte gått bra för borgerligheten i kommunen sedan de tog över makten i fjol. Redan i december 2005 avgick det dåvarande moderata oppositionsborgarrådet efter anklagelser om att ha använt tjänstetelefonen för att ringa till olika sexlinjer. Sedan dess har partiet avverkat fyra olika gruppledare i fullmäktige. Den senaste importerad från grannkommunen Solna.

  I sin artikel skriver Spira och Wijkman att socialdemokraterna under den förra mandatperioden förde ”en ansvarsfull kommunpolitik, med ett tydligt ledarskap”. Inom moderaterna sägs det däremot länge ”inte varit möjligt att diskutera viktiga frågor under demokratiska former”. I stället har de stora frågorna beslutats av ett fåtal, över huvudet på andra.

  Därför, skriver de, anser de att det är bättre om socialdemokraterna får leda det politiska arbetet i kommunen. Något som alltså nu blir möjligt genom att det rödgröna blocket åter får majoritet i fullmäktige efter Spira och Wijkmans avhopp.

  Man kan givetvis principiellt ifrågasätta det demokratiska i att folkvalda ledamöter byter parti mitt under mandatperioden. Samtidigt kan inte politiska representanter vara livegna utan måste få agera efter sin egen övertygelse. Och situationen i Sundbyberg är av allt att döma extrem, vilket nu alltså lett till den synnerligen ovanliga situationen att två ledande lokalpolitiker går från moderaterna till socialdemokraterna.

  De som är att gratulera är sannolikt Sundbybergsborna. Till SvD säger socialdemokraternas Helene Hellmark Knutsson att hon nu inte planerar att skapa en rödgrön majoritet och sedan köra över den borgerliga minoriteten. I stället tror hon att det kommunen behöver är en bredare lösning, och hoppas hitta ett samarbete över blockgränserna.

  Andra skriver intressant om , , .


  Kommentarer om "Maktskifte när m blir s"

   

  Anonymous Anonym skrev... (09 augusti, 2007 08:28) : 

  Självklart så finns det mer bakom kulisserna som förklarar varför de två gubbarna hoppar av M.

   

  Blogger Jonas Morian skrev... (09 augusti, 2007 08:55) : 

  Niklas, presentera dig ordentligt och ta bladet från munnen. Vad är det som ligger bakom, enligt dig?

   

  Anonymous Anonym skrev... (09 augusti, 2007 09:09) : 

  Tror du Hellmark Knutson är så ansvarstagande i sig själv - eller ingår det i de båda moderaternas villkor för att gå över?

   

  Blogger Erik Starck skrev... (09 augusti, 2007 09:44) : 

  Vilket skämt. Njut gärna över att "ert lag" vann en extra kommun.

  Dagens förlorare är däremot den representativa demokratin.

  Ni är dock själva alldeles för insyltade i spelet för att begripa detta.

   

  Anonymous Anonym skrev... (09 augusti, 2007 09:51) : 

  För det första, väljarna i sundbyberg röstade på Moderaterna, inte på Michael Spira och Arne Wijkman, det de nu gör är att gå mot väljarnas vilja.

  För det andra handlar det inte om att dessa två herrar på något sätt skulle bry sig om kommunen Sundbybergs framtid utan om deras personliga karriär och problem med kollegor.

  Det är kommunpolitik vi pratar om, inte USA:s senat.

   

  Blogger Jonas Morian skrev... (09 augusti, 2007 09:56) : 

  Simon, ingen aning. I sin artikel hävdar Spira och Wijkman att det inte finns någon uppgörelse utan att initiativet är helr deras egen. Jag kan inte bedöma sanningshalten i detta.

  Erik, vilka "ni"? Jag har inte det minsta med kommunpolitiken i Sundbyberg att göra.

  Niklas, presentera dig ordentligt om du vill fortsätta skriva här. Se kommentarsreglerna.

   

  Blogger Erik Starck skrev... (09 augusti, 2007 10:18) : 

  Jonas: jag syftade på den politiska dagis-leken som pågår över hela Sverige. Dagens händelser i Sundbyberg är bara ett exempel.

  En debatt om hur ett politiskt klimat/system med stark folklig förankring och med ansvarstagande politiker ser ut vore välkommen.

   

  Anonymous Anonym skrev... (09 augusti, 2007 10:34) : 

  Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

   

  Blogger Mary X Jensen skrev... (09 augusti, 2007 12:39) : 

  Jag tycker att principen med politiska vildar är åt fanders. Oavsett vilket parti man tillhör. Det går ju inte att agera som en fyraåring när man är vuxen. Människor som får ett förtroende borde inte missbruka det genom att efter valet agera helt i egen sak. Det är verkligen trist gjort. En mer känd politisk vilde är väl annars Gudrun Schyman?

  Jag tror inte att det här har med partibeteckning att göra utan snarare med vilken typ av person man är.

   

  Anonymous Anonym skrev... (09 augusti, 2007 14:25) : 

  Vi har haft politiska vildar i Sundbyberg tidigare, men skillnaden har då varit att det inte påverkat blocken.

  Det är givetvis svårt att klandra Socialdemokraterna för den uppkomna situationen, utan hela ansvaret ligger på de två moderater som sviker 11.052 Sundbybergsbor som röstade för ett maktskifte.

  Eftersom jag inte är Moderat kan jag inte kommentera hur det fungerat internt hos dem; det är dels inte min sak att kommentera men framförallt saknar jag insidesinformation. Men bedömning, som allianspolitiker i Sundbyberg är dock att det handlar mer om att de känner sig förfördelade än någon omsorg om kommunen. Jag tror att de är sura för att de inte fått igenom sin vilja, kort sagt.

  Oavsett vilket så är det svårt att se deras ställningstagande som någonting annat än ett gigantiskt svek mot väljarna.

   

  Blogger Marcus skrev... (09 augusti, 2007 18:09) : 

  Jonas: "Niklas, presentera dig ordentligt om du vill fortsätta skriva här. Se kommentarsreglerna."

  I kommentarsreglerna står det väl bara att man inte får vara anonym och att man ska skriva under med sitt riktiga namn, inte att man ska presentera sig "ordentligt" (med för- och efternamn?)?

  Tolkningsföreträde betyder väl inte godtycke..

   

  kommentera