Sosse
S-bloggar
RSS 1.0
RSS 2.0
Atomflöde
Prenumerera med Bloglines
Nyligen
Intressant
Pinga Frisim
Blogarama - The Blog Directory
Bloggtoppen.se
Spam Poison
Stoppa spammarna!
Creeper
Bloggparaden
Bloggportalen

Powered by Blogger

eXTReMe Tracker

Här bloggar Jonas Morian om politik, medier och samhällsfrågor. Publicering på bloggen sker med journalistiskt ändamål i enlighet med SFS 1998:204.

  Anonyma kommentarer accepteras inte. Stå för dina åsikter med ditt eget namn. Läs mer!

  www.flickr.com
  This is a Flickr badge showing public photos from PromeMorian. Make your own badge here.

  måndag, november 17, 2008

  Hur djup blir krisen?

  [UPPDATERAD] I förra veckan arrangerades en extra riksdagsdebatt med anledning av det snabbt ökande antalet varsel på den svenska arbetsmarknaden. Regeringen uppgav då att man gör allt i sin makt för att hjälpa varslade arbetare, men att företagen också har ett ansvar. Man fick dock mothugg från oppositionen som menade att Alliansens jobblinje inte räcker.

  Och oppositionen får stöd. Inte oväntat från LO, men också från Svenskt Näringsliv och Företagarna som anser att regeringens budget för 2009 inte är tillräcklig för att möta kraftigt ökade varselantal. LO-ekonomerna vill se flera miljarder kronor extra till arbetsmarknadspolitiska åtgärder, för att förhindra en arbetslöshet som ser ut att bli värre än vad fackförbundet befarade för bara några veckor sedan.

  ”Den här budgeten är framtagen innan krisen slog till. Det räcker inte med att hålla det finansiella systemet under armarna utan regeringen behöver lägga om sin ekonomiska politik och föra en mer expansiv finanspolitik”, säger Stefan Fölster, chefekonom på Svenskt Näringsliv.

  Och i helgen tog Fölster till orda på DN debatt tillsammans med sin chef Urban Bäckström. De skrev då att arbetslösheten kan växa snabbt med så mycket som 100 000 personer, och efterlyste en aktiv statlig finanspolitik där regeringen släpper loss reformer och offentliga jobb för cirka 50 miljarder det närmaste året. Statsmakterna måste helt enkelt reagera nu för att inte krisen ska förvärras, enligt Svenskt Näringsliv.

  I SvD i dag (ej på nätet) refereras det för övrigt också till Svenskt Kvalitetsindex barometer över utvecklingen i den svenska ekonomin. Sedan våren 2008 har allmänhetens syn på ekonomin fallit, och indexet ligger nu på en låg lågkonjunkturnivå.

  Här behövs krafttag, och hittills tyder inget på att regeringen verkar vara beredd att ta några sådana.

  * * *

  PS: Sedan ovanstående skrevs så har regeringen skrivit ner tillväxtprognoserna för Sverige och varnar i praktiken för recession. I bästa fall sägs Sverige kunna klara 2009 med en tillväxt på 0,1 procent. Men i värsta fall kan det bli en negativ tillväxt på 1,2 procent. Anders Borg räknar med att arbetslösheten ökar och varnar för så höga tal som 9,2 procent 2010.

  Socialdemokraternas ekonomiske talesman Thomas Östros konstaterar att Borg backar från sina prognoser men inte från sin politik. På onsdag beslutar riksdagen om ramarna för budgeten men den är helt tom på åtgärder om jobben, säger Östros och kräver att riksdagen säger ja till socialdemokraternas stimulanspaket på 17 miljarder kronor.

  Andra skriver intressant om , , , .


  Kommentarer om "Hur djup blir krisen?"

   

  kommentera