Sosse
S-bloggar
RSS 1.0
RSS 2.0
Atomflöde
Prenumerera med Bloglines
Nyligen
Intressant
Pinga Frisim
Blogarama - The Blog Directory
Bloggtoppen.se
Spam Poison
Stoppa spammarna!
Creeper
Bloggparaden
Bloggportalen

Powered by Blogger

eXTReMe Tracker

Här bloggar Jonas Morian om politik, medier och samhällsfrågor. Publicering på bloggen sker med journalistiskt ändamål i enlighet med SFS 1998:204.

  Anonyma kommentarer accepteras inte. Stå för dina åsikter med ditt eget namn. Läs mer!

  www.flickr.com
  This is a Flickr badge showing public photos from PromeMorian. Make your own badge here.

  tisdag, december 30, 2008

  Är s-bloggar något att ha?

  [UPPDATERAD] På senare tid har det inom den socialdemokratiska delen av den svenska bloggosfären förts en diskussion om vilken, om någon, nytta s-bloggarna egentligen tillför debatten. I vilken utsträckning är det socialdemokratiska bloggare som hamnar högt på listorna över vällästa och länkade inlägg, och klarar vi av att nå ut utanför vår egen krets?

  Björn Wadström menar att ”Det krävs en mycket mer öppen attityd på internet än att skapa slutna infosystem”, vilket han självklart har rätt i. Ann-Catrin Brockman svarade med att lista en stor mängd s-bloggar. Andra sådana listor finns exempelvis här, här och här.

  Erik Laakso invände mot Wadströms tes och påpekade att många sossebloggar är öppna och pingar såväl s-bloggar som intressant.se, ”så slutenheten är inte ett egentligt problem”. Däremot, fortsatte han, är det förstås så att det ”sällan är några sossebloggar som är direkt delaktiga i debatterna i bloggsfären”.

  Laakso ägnade sedan ett antal timmar av julhelgen åt att gå igenom samtliga 380 bloggar på listan, och kunde efter det konstatera att endast 161 hade ett aktivt fungerande bloggverktyg och bara 126 uppdaterades något så när regelbundet. Hans uppskattning blev att det i praktiken finns ungefär 125-130 stycken aktiva sossebloggar i bloggsfären.

  Han ämnar nu övergå nu till att läsa igenom alla dessa bloggar och ge något slags omdöme. Hittills har han ”bara” kommenterat dem han anser sig välbekant med och tycker är bra sedan tidigare. Ett imponerande arbete, hur som helst.

  Min uppfattning i debatten är knappast originell; jag tycker att väldigt många s-bloggar är väldigt tråkiga. Men det betyder inte att de saknar värde. Det kan vara nog så viktigt för exempelvis en s-förening, en s-grupp i kommunfullmäktige eller en enskild s-politiker eller aktivist att ha bloggen som en kanal att nå ut med information och argument.

  Personligen föredrar jag dock s-bloggar som tänker lite utanför ramarna, vågar vara självkritiska och inte bara reflexmässigt utmålar allt socialdemokratiskt som bra och allt annat som dåligt. Men också radikalism och opposition för dess egen skull blir snabbt tröttsam.

  Sedan förundras jag över att så många s-bloggare (mig själv inräknad, allt som oftast) är så dåliga på att uppmärksamma, kredda och länka till varandra – men även till andra bloggar och nyhetskällor. Utan länkar och interaktivitet så blir bloggar bara anslagstavlor, och sådana har vi nog av inom politiken.

  * * *

  PS: Glöm inte att rösta på en sosse i omröstningen om Årets politiska blogg!

  Andra skriver intressant om , , , .


  Kommentarer om "Är s-bloggar något att ha?"

   

  Anonymous Anonym skrev... (30 december, 2008 19:28) : 

  God Fortsättning,

  Tyvärr ser det ut som om man kan rösta ett obegränsat antal gånger om Årets (bästa) politiska blogg.


  Mvh
  Klara

   

  Blogger Erik Laakso skrev... (30 december, 2008 20:52) : 

  Klara.
  Det ska inte gå att rösta mer än en gång men det går säkert att komma runt om man är kunnig.
  Som det ser ut i databasen så har inget som tyder på försök till missbruk förekommit.

   

  Anonymous Anonym skrev... (30 december, 2008 22:17) : 

  OK, jag har i alla fall röstat på tre s-bloggar!
  Gott slut och gott nytt år!
  Christina M W

   

  Anonymous Anonym skrev... (30 december, 2008 23:46) : 

  Självklart!

  Annars skulle jag ju inte läsa din sida.

  Nu gäller det bara att vi satsar kraft på att öka läsarkretsen och på så vis skapa en bättre spridning av budskapet. Hur det ska gå till har jag inget entydigt svar på, men jag lovar att återkomma via några bloggar med idéerna. En av dem blir Eriks i Tierp.

  Gott Nytt År! alla offensiva socialister. 2009 är det år vi ska lägga grunden till valsegern 2010.

   

  Anonymous Anonym skrev... (31 december, 2008 13:36) : 

  Erik Laakso

  Jag röstade flera gånger och kanske misstolkade att min röstning sades vara registrerad varje gång?

  Mvh
  Klara

   

  Blogger Erik Laakso skrev... (31 december, 2008 14:12) : 

  Klara, Björn sammanställer manuellt så dubbelröster på samma blogg inte räknas. Systemet är säkert inte vattentätt men fungerar för att sortera bort uppenbart röstfusk

   

  kommentera