Sosse
S-bloggar
RSS 1.0
RSS 2.0
Atomflöde
Prenumerera med Bloglines
Nyligen
Intressant
Pinga Frisim
Blogarama - The Blog Directory
Bloggtoppen.se
Spam Poison
Stoppa spammarna!
Creeper
Bloggparaden
Bloggportalen

Powered by Blogger

eXTReMe Tracker

Här bloggar Jonas Morian om politik, medier och samhällsfrågor. Publicering på bloggen sker med journalistiskt ändamål i enlighet med SFS 1998:204.

  Anonyma kommentarer accepteras inte. Stå för dina åsikter med ditt eget namn. Läs mer!

  www.flickr.com
  This is a Flickr badge showing public photos from PromeMorian. Make your own badge here.

  lördag, februari 07, 2009

  Rasistiska poliser och Förintelseförnekare

  Många har med rätta upprörts över att kravallpoliser i samband med ett våldsamt upplopp i stadsdelen Rosengård i Malmö i december i fjol, uttalat sig rasistiskt och hotfullt. Och märkligt är det en förundersökning om eventuellt tjänstefel så snabbt lades ned.

  Jag menar dock att vi måste göra skillnad på vad man å ena sidan lagligt ska ha rätt att säga och vad som å andra sidan bör vara skäl för uppsägning från polisyrket.

  I ett blogginlägg häromdagen skrev jag om yttrandefriheten och dess begränsningar. Jag uttryckte också oro över de allt fler tecknen på att en våt filt läggs över yttrandefriheten och öppenheten i Sverige. Själv tycker jag att yttrandefriheten borde vara mycket mer långtgående än vad den är i dag; exempelvis borde hetslagstiftningen rivas upp. Inte för att jag har den minsta acceptans för rasister och homofober – men dem bekämpar man inte bäst genom att göra dem till martyrer.

  Detta fick partivännen Bo Widegren att dels replikera på mitt inlägg och dels skriva ett eget där han utvecklade sina resonemang om att ”yttrandefriheten missbrukas i syfte att begå mentala angrepp mot redan från tidigare utsatta grupper, ofta minoriteter”. Vi hade ett intressant meningsutbyte om detta – läs det gärna.

  Min huvudpoäng är att vi som står upp för demokrati och yttrandefrihet också måste vara beredda att låta detta omfatta även dess motståndare. Självklart ska vi inte stillatigande acceptera rasism och homofobi. Sådant ska bekämpas – men med goda argument och inte med lagstiftning.

  I dag läser jag att nätbokhandeln Bokus har tagit bort böcker skrivna av Förintelseförnekare och antisemiter ur sortiment efter extern kritik.

  Självklart har ingen bokhandel någon plikt att sälja sådana här böcker, men det är allvarligt om inga andra än inbitna nazister och Förintelseförnekare ska kunna få läsa halsbrytande teorier om sionistiska världskonspirationer, att Olof Palme iscensatte sin egen död, att George Bush låg bakom attacken på World Trade Center eller att Elvis Presley lever och har hälsan på Mars.

  Sanningen kommer alltid fram. Och om vi inte litar på att sanning vinner över förvirrade galenskaper så tror jag att vi underskattar oss själva. Därför tar jag bestämt avstånd från lagstiftning och åsiktspoliser som försöker hindra även idiotiska uppfattningar att få yttras fritt.

  Andra skriver intressant om , , .


  Kommentarer om "Rasistiska poliser och Förintelseförnekare"

   

  Blogger Anders skrev... (07 februari, 2009 17:42) : 

  Kärnan i ditt inlägg är även min åsikt. Numera styrs debattklimatet av ängsliga dagisfröknar som ska skydda de korkade folket från onda åsikter med lagstiftning - vad är man rädd för? Att ha fel? Man kan lungt konstatera att konsensus i bland politiskt korrekta makthavara inte korrelerar med återkommande opinionsundersökningar.

  Vad gäller förintelseförnekelse är det inte långt bort att det ses som ett brott precis som i Tyskland. Jag blir frustrerad och förbannad över att man inte förstår att man kan aldrig uppnå insikt, eller om man ska nyttja floskler: "tolerans", genom att förbjuda diskussion.
  Vad har en "korrekt" åsikt för värde om den inte uppnåtts genom en förutsättningslös intellektuell process? Begreppet "fri åsiktsbildning" alltså.
  Under 70 och 80tal var normen att "inga åsikter fick förtryckas" verkliga nazister var ytterst fåtaliga, men de få som fanns behövde aldrig vara rädda för personliga erpressalier som idag. Idag är förhållandet tvärtom. SSU och PK-företrädare i de etablerade partierna bär skulden då man försökt överträffa varann i demoniserande beskrivingar och hycklande känslomässigt laddade uttalanden - med enda mål som jag kan se att försöka vinna över den stora och växande gruppen icke-vita i Sverige. Man förstärker skevheten att "utlänningar är finare och mer värdefulla" genom införande av "hatbrott" - som trots uttalade meningen med rån och våldtäkter vid intervjuer med utländska gärningsmän, aldrig kan dömas till en svensks fördel eftersom han/hon inte är en utsatt minoritet. Man ger särskilt ekonomisk subvention för att anställa etniska utlänningar och uppenbarligen är alla statliga verk och kommuner en lekstuga för att anställa utländska "akademiker" på höga poster enbart på grund av deras etnicitet eller kön.

  Som intellektuell varelse är det omöjligt att inte se det absurda i utvecklingen som pågått metodiskt sen Palme tog över SAP.

   

  Blogger Jonas Morian skrev... (07 februari, 2009 19:12) : 

  Anders, jag tycker definitivt att nazister och Förintelseförnekare får vara beredda att utstå spott och spe för sina snurriga uppfattningar - och jag ger mycket lite för de konspirationsteorier om PK-sammansvärjning som du för fram. Med det sagt så tycker jag ändå att du bör ha laglig rätt att vara precis hur snurrig som helst. Men räkna inte med någon sympati för dina uppfattningar från mig.

   

  Anonymous Anonym skrev... (07 februari, 2009 19:19) : 

  Hur ska man kunna bekämpa homofober och rasister i deras tankesätt om det fortfarande existerar efter tusentals år av förföljelse av olika folkgrupper där den senaste större tragedin utspekade sig under Andra Världskriget.Eller det finns någon form av mirakelkur som folk kan genomgå nu på tvåstusentalet.KNAPPAST.Vi är som vi är och detta kommer vi att förbli det är därför det ser ut som det nu gör i denna värld.Sedan spelar det inte den misnsta roll hur många spaltmil det än skrivs om ämnet.Detta är historien det största beviset på.

  Pelle

   

  Blogger Jonas Morian skrev... (07 februari, 2009 19:39) : 

  Pelle, bevisligen så finns det ju gott om exempel på människor som mognar och växer ifrån nazism och homofobi. Människor kan komma till insikt, inte minst om de konfronteras med det de fruktar eller hatar och lär sig inse att "den andre" inte är så värst annorlunda än en själv.

   

  Blogger roberth skrev... (07 februari, 2009 21:01) : 

  Ja att efter att blivit utsatta för stenkastning, raketskjutning och fina ord i stil med snutjävel, svennejävel, dö snutjävel så kan man inte förstå att de sa orden som gav mer eko i media än när 20 invandrare misshandlade en stackars tjej i södertälje! Pinsamt tamefan!

   

  Blogger Jonas Morian skrev... (07 februari, 2009 21:56) : 

  Roberth, just de här poliserna var öht inte ute på gatorna. De satt bara i bilen och "observerade". Det var därför de klarade sig undan utredning om tjänstefel, eftersom åklagaren ansåg att de inte ägnat sig åt tjänsteutövning när de hävde ur sig rasistiska kommentarer och våldshot.

   

  Blogger Jonas Morian skrev... (07 februari, 2009 21:57) : 

  Sorry, myndighetsutövning menade jag - inte tjänsteutövning.

   

  Blogger Bo Widegren skrev... (07 februari, 2009 22:12) : 

  Jag tycker det blir litet snurrigt att i samma blogg diskutera de rasistiska kommentarer av de tre Malmöpoliserna och tryck- och yttrandefrihetens gränser. Till det senare återkommer jag i en blogg vid tillfälle.

  När det gäller de tre polisernas yttrande. Så försökte jag för Röda Berget förklara vad som gällde men där var kommentarerna av lätt insedda skäl avstängda.

  Först vill jag då säga att jag inte på något sätt försvarar yttrandena och jag tycker inte heller det är ett försvar att situationen i Rosengård vid tillfället hade upploppskaraktär, eftersom man då av ett polisproffs måste kräva extra stark sinnesnärvaro och behärskning för att om möjligt kunna gjuta olja på de stormvågor som uppenbarligen var under utveckling.

  Däremot så är det så att jag inte vill ha någon lynchjustis och därför anser jag - precis som åklagaren - att det är tillåtet att i ett slutet rum yttra vad som helst om man inte avsett att chikanera någon i rummet närvarande och man inte heller kan räkna med att yttrandet skall komma att torgföras. DVS det varken är eller bör vara straffbart. Den straffbara gränsen är dock nästan tangerad eftersom polismännen var i tjänst iklädda uniform och det hade alltså räckt med att bildörren varit öppen så att demonstranter hört yttrandet eller att i bussen tagits in någon demonstrant som åhört yttrandena. Så långt det straffbara.

  När det gäller polismäns uppträdande och åsikter i allmänhet så kan detta tjänstevägen bli föremål för prövning. Och man kan naturligtvis ifrågasätta om poliser som inför uppdrag bland allmänheten visar prov på dylika åsikter är lämpliga som polismän. Denna prövning har också skett och utmynnat i att polismännen tagits ur yttre tjänst och kommer att bli föremål för disciplinär bedömning. Parentetiskt kan här tilläggas att åklagarens snabbhet med den straffrättsliga prövningen hänger samman med dels att ärendet var skäligen enkelt att bedöma dels ook
  att den disciplinär vägen skulle stå öppen.

  Den förändring som skett när det gäller rasism och homofobi inom svenska poliskåren är markant och dylika yttringar tolereras inte av polisledmningen. Även statsmakterna har lagt ner åtskilligt på undervisning och åtgärder för att ändra attityder.

  Jag tycker att ansvarsfulla politiker - och s-bloggare - bör se detta och inte försöka i någon slags populistisk anda blåsa upp stormar kring tre röttägg som kommer att hanteras i vederbörlig ordning.

  Därmed har jag naturligtvis inte sagt att saken skall sopas under mattan, bara få sanna proportioner.

   

  Anonymous Anonym skrev... (07 februari, 2009 23:21) : 

  MED KOLL PÅ MÖRKLÄGGARNA.

  Jonas Morian skrev:
  "Min huvudpoäng är att vi som står upp för demokrati och yttrandefrihet också måste vara beredda att låta detta omfatta även dess motståndare. Självklart ska vi inte stillatigande acceptera rasism och homofobi. Sådant ska bekämpas – men med goda argument och inte med lagstiftning."

  Läs denna artikel av Sandelin:
  http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?a=758709

  Sen kan vi ju diskutera om dig och andra soscialdemokrater som "står upp för yttrandefrihet och demokrati".

  Jonas Morian: dina goda argument börjar rinna ut i sanden. Folket i Sverige har börjat vakna från åratal av propaganda och åsisktsförtryck från politiker och samtliga inom etablerad media.

   

  Anonymous Anonym skrev... (08 februari, 2009 00:26) : 

  Hej Jonas!

  Foljer din blogg fran mina Berlinstudier och tycker att du gor ett klokt inlagg gallande yttrandesfriheten! For att citera en klok manniska: "Om vi inte tror på yttrandefrihet för människor vi föraktar, tror vi inte på det alls." - Noam Chomsky.

  Keep up the good work!
  Mvh
  Erik G-A.

   

  Blogger roberth skrev... (08 februari, 2009 01:23) : 

  Du tror inte de har varit med där? Polisen och brandkpåren är så jävla less på dessa invandrare och det förstår jag!

   

  Blogger roberth skrev... (08 februari, 2009 01:24) : 

  Wilander bra sagt! Sossarna är de värsta hycklarna!!!

   

  Blogger Anders skrev... (08 februari, 2009 01:54) : 

  "Anders, jag tycker definitivt att nazister och Förintelseförnekare får vara beredda att utstå spott och spe för sina snurriga uppfattningar"

  OK, så mycket för din demokratiska övertygelse. Du har uppenbarligen inte förstått vad som utgör en intellektuell diskussion. Vilka tror du vinner i längden på att göra upp med ickeverbala medel? Tänk efter riktigt ordentligt.

  "- och jag ger mycket lite för de konspirationsteorier om PK-sammansvärjning som du för fram. Med det sagt så tycker jag ändå att du bör ha laglig rätt att vara precis hur snurrig som helst. Men räkna inte med någon sympati för dina uppfattningar från mig."

  "Sympati" kan vara trevligt. Men det jag förväntar mej är en rationell diskussion, vilket är essentiellt raka motsatsen till "sympati". Känslor står i vägen för rationalitet. Att du inte köper "konspirationsteorier" ser jag med ditt ordval mer som ett lågt retoriskt grepp att associationbevisa mina påståenden med "knasbollar" - alla vet ju hur knasiga alla med "konspirationsteorier" är.

  Det är för övrigt, som någon sa, olyckligt att blanda ihop yttrandefrihetsfrågan med invandrarbråken i Malmö i samma diskussion.

   

  Blogger World traveller skrev... (08 februari, 2009 08:14) : 

  Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

   

  Blogger Tobias Struck skrev... (08 februari, 2009 09:22) : 

  Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

   

  Blogger Jonas Morian skrev... (08 februari, 2009 11:10) : 

  Anonyma kommentarer accepteras inte. Stå för dina åsikter med ditt eget namn.

   

  kommentera