Sosse
S-bloggar
RSS 1.0
RSS 2.0
Atomflöde
Prenumerera med Bloglines
Nyligen
Intressant
Pinga Frisim
Blogarama - The Blog Directory
Bloggtoppen.se
Spam Poison
Stoppa spammarna!
Creeper
Bloggparaden
Bloggportalen

Powered by Blogger

eXTReMe Tracker

Här bloggar Jonas Morian om politik, medier och samhällsfrågor. Publicering på bloggen sker med journalistiskt ändamål i enlighet med SFS 1998:204.

  Anonyma kommentarer accepteras inte. Stå för dina åsikter med ditt eget namn. Läs mer!

  www.flickr.com
  This is a Flickr badge showing public photos from PromeMorian. Make your own badge here.

  torsdag, september 24, 2009

  Klädsam självkritik från socialdemokraterna

  Tomas Eneroth har genomfört en analys av socialdemokraternas EU-valrörelse och sammanfattat detta i en rapport som i dag presenterades vid en pressträff och samtidigt överlämnades till partisekreterare Ibrahim Baylan.

  Som bekant fick s i EU-valet sitt sämsta resultat på många år. Med 24,41 av rösterna får man gå tillbaka till ett landstingsval 1912 för att hitta så dåliga siffror. I rapporten konstateras att socialdemokratin gjorde ett extra uselt val i Stockholm med 15,1 procent. Bra resultat uppnåddes egentligen bara bland traditionellt socialdemokratiska kärnväljare och i områden som präglats av stark EU-skepsis – och det är en demografiskt bristfällig grund att vinna val på.

  Och Eneroth är självkritisk. Till Ekot säger han att partiet inte fullt ut gjorde hemläxan efter valet 2006 och ännu inte lyckats vinna storstadsbornas hjärtan när det gäller att övertyga om att man har svaret på storstädernas problem framöver.

  "Det kommer att bli mer fokus på storstäderna inom socialdemokratin framöver", säger Tomas Eneroth till Ekot, "och fler välkända kandidater".

  Detta går emot Carin Jämtins uttalanden om att s inte behöver något specifikt storstadsprogram, samtidigt som placerandet av Thomas Bodström som förstanamn på partiets riksdagsvalsedel i Stockholms län passar väl in i strategin.

  Följaktligen förefaller, knappast överraskande, socialdemokraterna i länet ha bättre koll på vad som krävs för att vinna val i regionen än vad kamraterna i Stockholms arbetarekommun har.

  I rapporten noteras att personvalet har en växande betydelse för s-väljare. Avsevärt fler valde att kryssa en kandidat denna gång jämfört med 2004. Kanske kan också detta bli en lärdom för partiets kritiker av personvalet. Vi har faktiskt en möjlighet att locka nya s-väljare genom att välkomna att enskilda kandidater tar ut svängarna, såväl politiskt som i fråga om kampanjmetoder.

  Grundproblemet är dock fortfarande systemets konstruktion. Om vi verkligen vill låta människors individuella val ha någon effekt så bör spärrarna slopas så att varje kryss verkligen betyder något.

  * * *

  PS: En anmärkning av mer teknisk natur; PDF:en med EU-valanalysen verkar väldigt underligt kodad. Det är som att all text i dokumentet är en bild. När jag försökt kopiera textavsnitt så blir det bara skräp när jag klistrar in det i ett ordbehandlingsprogram. Och nej, det är inte Word som strular den här gången. Enklare texteditorer ger samma effekt. Något att tänka på för partiets pressavdelning framöver.

  Andra skriver intressant om , , .


  Kommentarer om "Klädsam självkritik från socialdemokraterna"

   

  Anonymous fredrik jansson skrev... (24 september, 2009 22:12) : 

  Det är väl ganska gott om ställen i Lenet där man aldrig vinner val?

   

  Blogger Andreas skrev... (25 september, 2009 03:56) : 

  Förvisso, men om man kvittar Oscars församling och liknande i stan mot Danderyd och Täby i länet, är det väl ändå ett oomkullrunkeligt och bevisat faktum att lenet har mer känsla för hur storstadsväljare ska vinnas jämfört med stan. För inte är väl lenet fjärde största parti i länet?

   

  Anonymous Sydsossen skrev... (25 september, 2009 15:40) : 

  Med tanke på att valresultaten är urusla både i länet och i kommunen kanske kamraterna i huvudstaden borde ta sig en funderare på hur trovärdiga man framstår jämfört med t.ex. MP

   

  Anonymous Per Sandström skrev... (25 september, 2009 21:43) : 

  Du har rätt i att PDF-filen är helskum. Det går inte att kopiera ur den, och det går heller inte att söka i den (inte ens i Acrobat Reader). Den verkar vara genererad med GNU Ghostscript, som normalt sett är ett utmärkt program. Jag tror problemet ligger i den PostScript-fil som ligger till grund för PDF-filen. Den har framställts med en Microsoft-drivrutin som heter PScript5. Tyvärr kodar den om teckentabellen till oigenkännlighet...

   

  kommentera