Sosse
S-bloggar
RSS 1.0
RSS 2.0
Atomflöde
Prenumerera med Bloglines
Nyligen
Intressant
Pinga Frisim
Blogarama - The Blog Directory
Bloggtoppen.se
Spam Poison
Stoppa spammarna!
Creeper
Bloggparaden
Bloggportalen

Powered by Blogger

eXTReMe Tracker

Här bloggar Jonas Morian om politik, medier och samhällsfrågor. Publicering på bloggen sker med journalistiskt ändamål i enlighet med SFS 1998:204.

  Anonyma kommentarer accepteras inte. Stå för dina åsikter med ditt eget namn. Läs mer!

  www.flickr.com
  This is a Flickr badge showing public photos from PromeMorian. Make your own badge here.

  torsdag, september 17, 2009

  Nykonservativ våg?

  Som bekant är det kristdemokraterna som opinionsmässigt förlorat mest på att ingå i allianssamarbetet där de ingående partiernas unika profiler fått stryka på foten till förmån för enighet under Fredrik Reinfeldts nymoderata fana. Det var i sig inte så förvånande, men det har sannolikt förorsakat Göran Hägglund en hel del huvudvärk.

  I somras ryckte han dock upp sig och levererade i Almedalen ett aggressivt konservativt - för att inte säga reaktionärt - angrepp på dem som ifrågasätter samhällets konventioner och normer, oavsett om det gäller fildelning, könsroller eller sexualitet.

  Kommentarer om talet hittas till exempel här, här, här och här.

  I dag gör Hägglund ett nytt idépolitiskt utspel, denna gång på DN debatt, där han säger sig se en växande klyfta mellan folk och etablissemang och menar att detta är i grunden ett demokratiproblem.

  Inte många går säkra för kd-ledarens ogillande; Mona Sahlin, Claes Borgström och Yvonne Ruwaida nämns uttryckligen, men i mer svepande ordalag så får även organisationer, medieredaktioner och politiska partier sin släng av sleven.

  Göran Hägglund säger sig tala för "verklighetens folk"; "den breda del av Sveriges befolkning som lever ett alldeles vanligt, hederligt arbetande liv och för vilka politik kommer i andra hand". Alla andra - som på ett eller annat sätt avviker från kristdemokraternas normer - torde alltså höra hemma i någon slags overklighet.

  Det är också intressant att Hägglund väljer att köra sitt Almedalstal i repris just nu, när Anna Anka och Roland Poirier Martinsson kommer ut i debatten och lanserar en genuint konservativ syn på könsroller. Försöker kd rida på en nykonservativ våg, eller handlar det bara en reaktion på opinionssiffror som skulle ge oppositionen egen majoritet i riksdagen om det var val i dag?

  Andra skriver intressant om , , .


  Kommentarer om "Nykonservativ våg?"

   

  Anonymous Anonym skrev... (17 september, 2009 09:06) : 

  Nykonservativ våg eller inte. Oavsett politisk uppfattning.

  Visst har ändå Göran en del rätt i det han skriver.

  Det finns en visst "von oben attityd" hos det han kallar "kulturvänstern" gentemot den sk vanligheten. Dvs den vanliga standardfamiljen som sköter sitt och i första hand bryr sig om sina barn, släktingar och närmaste vänner och som gärna tar husvagnen till lugnet vid Riddarhyttans camping.

  Claes Borgström har stora likheter med talibanerna. Lyssna på honom. Claes har hittat "SANNINGEN".

  Han vill frälsa oss andra. Gör vi inte som han säger så vill han bra gärna skicka "DO" på oss.

  Fy skäms! Gör som jag säger!

  Debatten är inget annat än:

  Tes - Antites.

  Dessutom ofta utopiskt postmodernism. Normerna som man tror är normer skall ändras med ett "trollspö" som inte fungerar.

  Eftersom det inte finns några metafysiska trollspön.

   

  Anonymous Pelle skrev... (17 september, 2009 11:14) : 

  Kanske har kulturvänstern en vonoben-attityd. So what? Tänker sig Hägglund lansera ett politiskt program för att motverka det? Vad är det egentligen han vill?

  "Ytterst handlar detta om att folk har rätt att slippa bli besvärade av den politiska makten av den enda anledningen att de är vanliga." - Göran vill alltså att politikereliten (obs inte kulturvänstereliten) själva ska bestämma agendan och politiken så att de vanliga kan slippa bry sig?

  Hur kan detta minska demokratiklyftan?

   

  Anonymous Nils skrev... (17 september, 2009 19:19) : 

  Till skillnad mot Mona då?
  Där man som man, vit, hetero och med ett jobb, är det som verkligen skall "sättas dit" med ännu mer skatter och regleringar, samt negativ särbehandling till jobben även om man är mer lämpad och/eller bättre utbildad...

   

  Anonymous Petter skrev... (17 september, 2009 23:44) : 

  Nils> Ja det är verkligen synd om er vita heterosexuella medelklassmän, hemskt är det! Ni är så förtryckta. Kanske borde vända er till FN och be om stöd?

  Har du tänkt på att du är bättre lämpad och har högre utbildning för att du föddes i rätt familj med rätt efternamn? Det finns benhård vetenskaplig statistik som visar att särbehandling av människor som dig pågår varje dag på alla nivåer i samhället. Men det ser du förstås inte.

   

  Anonymous Mattias skrev... (18 september, 2009 11:33) : 

  Som man, vit, hetero och med ett jobb, dessutom i yngre medelåldern, vill jag understryka att Nils inte talar för oss alla. Faktiskt tycker jag att det han säger är snömos. Och Göran Hägglund verkar vilja locka över SD:s väljare till sig. Tragiskt.

   

  kommentera