Sosse
S-bloggar
RSS 1.0
RSS 2.0
Atomflöde
Prenumerera med Bloglines
Nyligen
Intressant
Pinga Frisim
Blogarama - The Blog Directory
Bloggtoppen.se
Spam Poison
Stoppa spammarna!
Creeper
Bloggparaden
Bloggportalen

Powered by Blogger

eXTReMe Tracker

Här bloggar Jonas Morian om politik, medier och samhällsfrågor. Publicering på bloggen sker med journalistiskt ändamål i enlighet med SFS 1998:204.

  Anonyma kommentarer accepteras inte. Stå för dina åsikter med ditt eget namn. Läs mer!

  www.flickr.com
  This is a Flickr badge showing public photos from PromeMorian. Make your own badge here.

  torsdag, september 10, 2009

  Vad vill socialdemokraterna?

  Nyligen presenterade de unga s-kvinnorna i Rebella en rapport för det socialdemokratiska partiets framtid. Där skriver man bland annat att s ”måste välkomna kärleksfulla kritiker och ha en levande interndebatt, där också misslyckanden och tillkortakommanden kan lyftas fram och analyseras”. Man vill också att partiet ska ”våga ompröva tidigare slutsatser som vår ideologi lett oss till och ha högt i tak i diskussionerna”.

  Detta är det lätt att instämma i. Sedan håller jag inte alls med om mycket av det Rebella-gänget skriver i sin rapport i fråga om politisk analys och idéer, men jag tror definitivt att de är något på spåret när de skriver att ”många väljare har tröttnat på att partierna talar illa om varandra istället för att berätta om vad de själva vill och vilka visioner de själva har, vilka visioner vi själva har”.

  Som ett brev på posten kom kort därefter en rapport från en s/v/mp-arbetsgrupp, som fram till valdagen ska ”granska den förda borgerliga politiken”. Temat var ”Högerpolitiken klyver Sverige”. Så mycket för egna visioner.

  En som verkar ha tröttnat på socialdemokratin helt och hållet är Anna Hellgren, frilansjournalist och ledarskribent på Dagens Arena. I det senaste numret av Arena skriver hon att s under senare år har ”blivit allt mer förknippade med toppstyre, anpassning till nyliberala ekonomiska idéer och interna strider mellan ’vänster’ och ’höger’-falangerna i partitoppen”. Samtidigt, skriver Hellgren, har partiet ”en inte oansenlig samling sympatisörer och medlemmar med hjärtat så långt till vänster att de med dagens ideologiska mått mätt borde rösta på Vänsterpartiet”.

  Hon menar att socialdemokratins agerande i opposition ”har dessvärre lämnat så mycket övrigt att önska att även den mest hängivna anhängare knappast kan blunda för att partiet inte verkar må särskilt bra”, och att partiet har ”förtvivlat svårt att formulera politiska alternativ”. Att s inte klarar av det, skriver Hellgren, ”är inte bara katastrofalt – det är ytterst ödesdigert”, och spekulerar i om det beror på ”inkompetenta politiska analyser i partitoppen eller oförmåga att ta till sig den radikalitet som trots allt finns bland partimedlemmar och anhängare”.

  Personligen tycker jag att hon tar till opåkallade överord. Fullt så illa är det inte, vare sig vad gäller den socialdemokratiska förmågan att formulera politiska alternativ eller att mobilisera stöd hos väljarna. Och det är inte alls säkert att mer ”radikalitet” är det som måste till för att vinna valet 2010.

  Johanna Graf är exempelvis inne på att ”politik vinns med hjärta, inte hjärna”. Hon menar att det först krävs att vi får människors förtroende, och för att få det ”krävs att vi delar samma problembild”. Och det ligger nog mycket i det.

  En annan ingång på detta är att som Katrine Kielos konstatera att i den just nu pågående halvinterna s-debatten om hur vi ska vinna valet i Stockholm, har vi ”tagit storstadsväljarna som gisslan och använt dem som slagträ i en intern debatt om politisk inriktning”. I stället för att försöka gissa sig till vad en genomsnittlig medelklassväljare kan tänkas vilja och tycka så måste s ”våga säga vad man menar och mena vad man säger”, skriver Kielos.

  Jag hoppas att vi inom socialdemokratin – och gärna i offentligt samråd med våra rödgröna samarbetspartner – det år som återstår innan valet till riksdag, kommuner och landsting, förmår att ha en ordentlig diskussion om vad vi egentligen vill med den politiska makt vi eftersträvar. Att kicka ut Fredrik Reinfeldt och alliansen från Rosenbad må vara ett behjärtansvärt mål, men det räcker knappast för att vinna varken väljarnas hjärtan eller hjärnor.

  Andra skriver intressant om , , .


  Kommentarer om "Vad vill socialdemokraterna?"

   

  Anonymous Johan S skrev... (10 september, 2009 16:48) : 

  Låt vänsterfalangen byta till V.

  Så det blir tydligare vad S står för. Idag vet man inte i en enda fråga vad S står för. Eller kan någon säga någon större fråga som inte är kontroversiell i partiet?

   

  Anonymous Stig-Björn Ljunggren skrev... (10 september, 2009 20:40) : 

  Det där som skrivits på Arena bygger på ett missförstånd om att vänsteråsikter automatiskt borde leda till att man också röstar vänsterut. De flesta med hjärtat till vänster som jag känner har samtidigt hjärna och röstar därför inte på vänsterpartiet. Det är en sak att tycka så, en annan sak att önska ett sådant parti. Exempelvis är väljarnas mest populära parti folkpartiet, men väldigt få röstar på dem.

   

  Anonymous Bengt O. skrev... (10 september, 2009 21:56) : 

  Stig-Björn har rätt. Men det är värre än så. Med allra största sannolikhet kommer jag ffg att inte rösta i nästa val. Naturligtvis kan jag inte rösta för alliansen och deras privatiseringspolitik. Men jag kan inte heller rösta s+vpk+mp på grund av den nationalekonomiska och ekonomiskt-politiska inkompetensen hos s (varken Östros eller Sahlin verkar ens ha gjort nationalekonomi 101), p.g.a. att jag absolut inte vill ha f.d. (???) kommunister i regeringen och överhuvudtaget inga som är skeptiska till EU-samarbetet.

  Situationen är sorglig. Mona S. och Vanja L. måste gå men nu är det för sent.

  I Österrike där jag har kommunal rösträtt kan man med gott samvete rösta på "de gröna", ett modernt, progressivt och EU-vänligt parti - många mil från skogsmullarna i den svenska ankdammen. Jag får nöja mig med det.

   

  Anonymous Anonym skrev... (10 september, 2009 22:53) : 

  Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

   

  Anonymous Bengt O. Karlsson skrev... (11 september, 2009 19:18) : 

  Jag har just fått Arenagruppens nyhetsbrev för september där bl.a. Hellgrens artikel annonseras. I övrigt flaggar man för hur "Marie Starck möter Timbros välfärdsideolog Thomas Idergard i ett samtal om religion och fördelningspolitik, Devrim Mavi visar hur vänstern missuppfattar rasismen, Erik Bengtsson beskriver facklig organisering i Kina och Anna Gavanas diskuterar feministiska strategier i musikbranschen. Läs ett utdrag ur Kristina Hultmans lesbiska komma ut-roman"

  Är detta det socialdemokratiska nytänkandet? Är det den politik som skall förhindra alliansens fortsatta utförsäljning av den gemensamma sektorn?

  Är det så vi äntligen skall få en målinriktad finanspolitik som riktar in sig på den reala ekonomin i stället för börskasinot?

  Det verkar som det mesta av "nytänkandet" inom (s) har kidnappats av puerila dagspresskolumnissor. Jag vet naturligtvis inte vilket inflytande de har på partiets politik men tänker mig att deras elitära tänkande avskräcker såväl kärnväljare som tveksamma som gärna skulle se en ny regering.

  Nu bör det naturligtvis finnas plats för ett tänkande långt ut på kanten i ett brett parti men var är "mainstream"? Är det Östros klagosånger över "ofinansierad" politik eller Sahlins lovsång över en död popsångare?

  Det håller inte. Det post-Carlssonska ledarskiktet har förvandlat (s) till ett minoritetsparti bland andra, långt ifrån den statsbärande rörelse det varit sedan Per-Albins dagar.

   

  Anonymous Spiff skrev... (12 september, 2009 11:55) : 

  Sossarna har tappat fotfästet totalt men vill bara inte erkänna det ens internt. Vänsterfallangen lyckades "kuppa" in de f.d(nåväl...) kommunisterna i samarbetet och brände där den sista bron till den urbana medelklassens röster.

  Överbudspolitiken som baserades på skyhöga skatter och bidrag, attraherar ingen längre...

   

  Blogger Jonas Morian skrev... (12 september, 2009 13:55) : 

  "Spiff", presentera dig på allvar om du vill skriva här. Anonyma kommentarer är inte tillåtna.

   

  Anonymous Nils(Spiff) skrev... (12 september, 2009 14:08) : 

  Är Spiff mer anonymt än Nils, så OK då?!

   

  Anonymous Anonym skrev... (15 september, 2009 21:34) : 

  Bengt O -
  är det något vi verkligen behöver ÄNNU mindre än klantigt politiskt ledarskap (och jo, det finns),
  så är det prinsessan-på-ärten-väljare som inte vill slööööösa med sin fiiina röst på ett icke-perfekt alternativ.

  1. På valdagen röstar man på det minst dåliga alternativet, utan att göra sig illusioner om himmelriken. Punkt.
  2. Mellan valen försöker man sen påverka till ännu bättre. Punkt.

   

  kommentera