Sosse
S-bloggar
RSS 1.0
RSS 2.0
Atomflöde
Prenumerera med Bloglines
Nyligen
Intressant
Pinga Frisim
Blogarama - The Blog Directory
Bloggtoppen.se
Spam Poison
Stoppa spammarna!
Creeper
Bloggparaden
Bloggportalen

Powered by Blogger

eXTReMe Tracker

Här bloggar Jonas Morian om politik, medier och samhällsfrågor. Publicering på bloggen sker med journalistiskt ändamål i enlighet med SFS 1998:204.

    Anonyma kommentarer accepteras inte. Stå för dina åsikter med ditt eget namn. Läs mer!

    www.flickr.com
    This is a Flickr badge showing public photos from PromeMorian. Make your own badge here.

    lördag, maj 28, 2005

    Rapport från Bloggforum

    I dag satt jag med i en paneldiskussion om bloggarna och valet 2006, under Bloggforum 2.0 på JMK i Stockholm. Kanske kommer man i efterhand att kunna se diskussionen på SVT 24. Med i panelen satt också Mark Comerford, Ali Esbati och Lisa Falk, och det hela modererades av Håkan Jacobson. Jag tyckte själv att det blev en väldigt bra diskussion. Min tes var att bloggarna knappast lär påverka utgången av valet, men de lär ha betydelse i nyhetsrapporteringen av valrörelsen. Etablerade medier lär referera till bloggar när de analyserar olika utspel och debatter, och jag skulle inte bli förvånad om vi får se bloggare ta plats i tv-sofforna och som gästkommentatorer i SVT:s och TV4:s nyhetssändningar.

    Jag sa också att den politiska högern, i vid bemärkelse - dvs inklusive borgerliga ledarskribenter och tankesmedjor, haft ett försprång i den svenska bloggosfären. Men det försprånget håller sociademokratin och vänstern på att ta igen. Inte minst tack vare att det socialdemokratiska partiet varit så framsynta och stöttande, genom att från partiets officiella webbplats länka till även fristående socialdemokratiska bloggare samt tillhandahålla ett särskilt webbhotell och domäner - med bloggmöjligheter - åt socialdemokratiska partiföreträdare. Högerns försprång beror nog i hög grad på att man varit duktiga på att citera och länka till varandra, kort sagt jobba kollektivt för att få starkare genomslag för sina idéer. Inom vänstern har man varit mer individualistisk och inte i lika hög grad samarbetat och stöttat varandra. Men nu verkar en förändring vara på gång.

    Att socialdemokraterna tar bloggande på allvar illustreras inte minst av att ledande företrädare som Stockholms finansborgarråd Annika Billström och socialförsäkringsminister Berit Andnor själva bloggar.


    Kommentarer om "Rapport från Bloggforum"

     

    Blogger Lennart skrev... (29 maj, 2005 06:14) : 

    Kul att se ännu en socialdemokratisk blogg! Jag tror att socialdemokraterna har mycket att hämta in på högern i den svenska bloggosfären. Inte minst i stil och aggressivitet. Här kan vi lära mycket av de progressiva bloggarna här i USA bl.a. under Howard Deans presidentkampanj.

    www.usablogg.org

     

    Anonymous Anonym skrev... (29 maj, 2005 10:13) : 

    Har reagerat på att sociademokraterna numera enbart verkar vända sig till bidragstagare eller de som tror att kan bli bidragstagare. Vad jag undrar över är alla debatter, där socialdemokraterna säger sig införa många reformer bara man vinner valet, Varför de inte gjort detta under de tio år de haft makten. Det mest skrämmande är avsaknaden av visioner och framtidstro hos socialdemokraterna. Debatt om jobb ( förutom när de försvinner ) och företagande har försvunnit hos partiet. Förutom i offentliga sektorn, där ska det skapas jobb, men vem ska betala ?
    Nu tror jag att det är skillnad mellan riksplan och lokalplan, men det är ju rätt förödande att det är på riksplanet som visionerna har försvunnit. Hur gick detta till ? I många år stod ju socialdemokraterna för visioner och borgarna verkade rätt trötta, men nu är det ju tvärtom.

     

    Blogger Jonas Morian skrev... (29 maj, 2005 11:46) : 

    Lennart: tack för välkomnande och tips.

    Leif: jag är böjd att hålla med, åtministone delvis. Själv tycker jag att en klart politisk linje om vikten av att människor arbetar, bör gå hand i hand med försvarandet av trygghetssystem för dem som av olika anledningar inte kan försörja sig själva. En annan socialdemokratisk bloggare, Magnus Ljungkvist, brukar driva linjen om att "folkets vilja till arbete är nationens viktigaste tillgång". Det är ålderdomligt uttryckt, men han har en poäng. Själv välkomnar jag socialdemokratiska initiativ för att få fler människor i riktiga jobb.

     

    Anonymous Anonym skrev... (29 maj, 2005 12:54) : 

    Det intryck man får är att man vänder sig till bidragstagarna: "Rösta på oss så får ni behålla bidragen."
    Och det synsättet känns konstigt. Vore det inte bättre med: "Rösta på oss så skall vi få bort er från bidragsberoende."
    En del av det uttrycker ju borgarna med att man skall sänka skatten så att det gynnar de lågavlönade. Då minskar ju behovet av bidrag. Enligt en debatt i riksdagen uttryckte Göran Persson att det var viktigt att bidragen hölls på en viss nivå, så att folk har råd att spendera, vilket ju skapar jobb. Men har man bidrag tror jag ändå man är försiktig och försöker spara om man kan. Klarar man sig utan bidrag, men istället får ut mer lön efter skatt, känner man nog mer att det där är mina pengar och man är mer villig att spendera.

     

    Anonymous Anonym skrev... (29 maj, 2005 12:58) : 

    Måste komma med plus till dig. En del av de socialdemokratiska blogggarna har ett språk och inställning som gör att man inser att orden självinsikt och självkritik har tappats bort längs vägen för länge sedan. Inte här tack och lov.

     

    Blogger Jonas Morian skrev... (29 maj, 2005 13:39) : 

    Leif: återigen tack. Jag har funderat ett tag på att skriva något lite mer genomtänkt om vikten av initiativ för att få fler människor i arbete. Dina kommentarer inspirerar.

     

    Anonymous Anonym skrev... (29 maj, 2005 16:22) : 

    Hej.
    Har följt ditt arbete för fler socialdemokratiska bloggar ett tag nu och fått en hel del inspiration. Såg debatten om valet 2006 på bloggforum och måste säga att jag håller med dig om att det var mycket intressant (särskilt det där om att framgångsrikt bloggande bygger på en kollektiv ansatts). Mitt referat återfinns på www.output.nu
    Har en fråga dock. Mycket av dialogen rörde sig runt bloggandet som politisk strategi och någon kom med förslaget att bloggandet skulle kunna fylla en viktig funktion, främst på lokalnivå, för det politiska samtalet. Som jag uppfattade dig så verkade du vara lite avvisande med argumentationen att visst vore det bra men att sådan verksamhet måste komma underifrån. Jag undrar lite vad du menade med underifrån? Är det så att socialdemokratiska initiativ per definition kommer ovanifrån (i så fall ligger vi riktigt illa till)? Min fråga är väl egentligen, hur kan socialdemokratin verka underifrån?

     

    Blogger Jonas Morian skrev... (29 maj, 2005 18:14) : 

    Jonas: kul att höra att jag inspirerar.

    Som svar på din fråga så uppfattade jag det Mark Commerford sa som att han förespråkade att socialdemokraterna centralt att via närstående organisationer initierar lokalpolitiska bloggar. Det var det jag vände mig emot. Själva idén med bloggar som kommenterar lokalpolitik och andra lokala angelägenheter tycker jag är utmärkt, men jag tror att det är viktigt att initiativet kommer från lokalt håll - t ex en s-förening.

     

    Rapport från Bloggforum'">kommentera