Sosse
S-bloggar
RSS 1.0
RSS 2.0
Atomflöde
Prenumerera med Bloglines
Nyligen
Intressant
Pinga Frisim
Blogarama - The Blog Directory
Bloggtoppen.se
Spam Poison
Stoppa spammarna!
Creeper
Bloggparaden
Bloggportalen

Powered by Blogger

eXTReMe Tracker

Här bloggar Jonas Morian om politik, medier och samhällsfrågor. Publicering på bloggen sker med journalistiskt ändamål i enlighet med SFS 1998:204.

  Anonyma kommentarer accepteras inte. Stå för dina åsikter med ditt eget namn. Läs mer!

  www.flickr.com
  This is a Flickr badge showing public photos from PromeMorian. Make your own badge here.

  söndag, maj 22, 2005

  En backlash för feminismen?

  I kväll sänder SVT den andra delen i dokumentärserien "Könskriget". Den första delen väckte stor uppmärksamhet när den sändes i förra veckan. Flera medier och ännu fler bloggare (exempelvis "Stilla undringar", "Sömnlösa nätter" och Karl Lundberg) har uppmärksammat dokumentären, i vilken journalisten Evin Rubar blev hotad av regeringens expert Gunilla Ekberg: "Räkna inte med att du får hjälp på någon kvinnojour".

  Jag vägrar ansluta mig till den kör av fördömanden som riktats mot kvinnojourer generellt. Jag är övertygad om att de allra flesta jourer betyder enormt mycket för misshandlade och hotade kvinnor i Sverige. Värdet av dessa jourers arbete kan inte underskattas. Men det betyder inte att de därmed kan räkna med att slippa kritisk granskning, i synnerhet inte när det görs av en så erkänt duktig journalist som Evin Rubar. Och att de flesta som engagerar sig och arbetar inom kvinnojoursrörelsen är hedervärda människor ursäktar inte de korkade, inskränkta och generaliserande uttalanden som fälldes av flera av ROKS:s företrädare i förra avsnittet av "Könskriget". Och av vad som redan läckt ut om innehållet i kvällens avsnitt så lär vi få höra fler idiotier. Expressen skriver till exempel att ROKS:s förbundsordförande Ireen von Wachenfeldt jämför män med djur, maskiner och vandrande dildos. Charmigt. Det ökar säkert förtroendet hos män för feminismen.

  Överhuvud taget verkar det som att feminismen, efter en tid av framgång och framflyttade positioner, drabbats av en slags backlash. Kanske beror det helt enkelt på den mediala logiken om att riva ned det man varit med om att bygga upp. Eller så beror det på något annat. Men Feministiskt initiativ (som jag tidigare skrivit om bland annat här och här) har från att varit rejält omskrivna och hyllade, nu försvunnit helt från radarskärmen. Och säkert välmenade idéer om det stötande i sexualiseringen av det offentliga rummet som sker via reklam, musikvideos, tidningslöpsedlar och annat, resulterar i ett ogenomtänkt uttalande om ett potentiellt grundlagsvidrigt förbud mot delar av mediernas innehåll (läs till exempel Aftonbladet för mer om detta).

  Jag har fortfarande gott hopp om en fortsatt positiv utveckling mot jämställdhet, där inte kön avgör vilka karriärmöjligheter som står öppna, vilken lön man får, hur man får klä sig eller bete sig utan att riskera utsättas för hot eller våld etc. Men idioter, oavsett kön eller huruvida de kallar sig feminister eller ej, kan riskera att vrida klockan rejält tillbaks med korkade uttalanden.