Sosse
S-bloggar
RSS 1.0
RSS 2.0
Atomflöde
Prenumerera med Bloglines
Nyligen
Intressant
Pinga Frisim
Blogarama - The Blog Directory
Bloggtoppen.se
Spam Poison
Stoppa spammarna!
Creeper
Bloggparaden
Bloggportalen

Powered by Blogger

eXTReMe Tracker

Här bloggar Jonas Morian om politik, medier och samhällsfrågor. Publicering på bloggen sker med journalistiskt ändamål i enlighet med SFS 1998:204.

  Anonyma kommentarer accepteras inte. Stå för dina åsikter med ditt eget namn. Läs mer!

  www.flickr.com
  This is a Flickr badge showing public photos from PromeMorian. Make your own badge here.

  torsdag, maj 19, 2005

  Heja Bodström!

  På en mejlinglista jag är med på diskuteras för närvarande justitieminister Thomas Bodströms utspel om att skivbolagen måste sluta spärra cd-skivor mot kopiering. Utspelet, som Bodström gör tillsammans med riksdagsledamöterna Hillevi Larsson (s) och Tasso Stafilidis (v), är även uppmärksammat i Aftonbladet.

  Skivbolagen sätter i dag skygglappar på sig själva och envisas med att ta ut skyhöga priser för distribution av plast och papper över hela världen. Priser som dessutom främst tycks motiveras av det faktum att de subventionerar skivbolagens främsta inkomstkällor: mastodontturnér och t-shirtförsäljning (läs mer om det här). Attityden från skivbolagen har hitintills varit ett envist och hårdnackat motstånd mot teknikutvecklingen och fildelningsrevolutionen. Ett betydligt mer sannolikt scenario är därför kopieringsskydd på samtliga skivor inom kort. Kopieringsskydd som hackare knäcker i högre takt än skivbolagen kommer mäkta med att klara av.

  Musikindustrin har varit lindigt sagt senfärdiga i frågan om fildelning av musik. Men har dessutom en ytterst avog inställning till satsningar som Apples iTunes Music Store och liknande - där mängder av kunder världen över BETALAR för att ladda ned låtar och hela skivor fullt lagligt. Endast en liten del av det vi i dag betalar för cd-skivor går till låtskrivarna och artisterna. Skivbolagen tar ut enorma vinster, vid sidan av kostnaden för distributionen. Det är inte rimligt att betala för detta när det i dag är möjligt att distribuera musiken direkt från artisten till konsumenten utan mellanhänder, praktiskt taget utan kostnad.

  På mejlinglistan jag nämnde drogs parallellen mellan det positiva i att kunna kopiera sina älsklingslåtar till mp3-format och lyssna på dem i vilken ordning man vill i sina bärbara spelare, med gamla tiders blandband. Och mycket riktigt lobbade skivindustrin på den tiden för orimliga straffskatter på onspelade kassettband för att kompensera för de förluster man ansåg sig göra på att konsumenter spelade av sina dyrt inköpta skivor på kassett. Och appropå liknelsen med blandband så skriver en gammal bekant som nyligen börjat blogga, Joakim Johansson, ett kul inlägg om just detta här, och Michael Silkesjöö om det här.


  Kommentarer om "Heja Bodström!"

   

  Heja Bodström!'">kommentera