Sosse
S-bloggar
RSS 1.0
RSS 2.0
Atomflöde
Prenumerera med Bloglines
Nyligen
Intressant
Pinga Frisim
Blogarama - The Blog Directory
Bloggtoppen.se
Spam Poison
Stoppa spammarna!
Creeper
Bloggparaden
Bloggportalen

Powered by Blogger

eXTReMe Tracker

Här bloggar Jonas Morian om politik, medier och samhällsfrågor. Publicering på bloggen sker med journalistiskt ändamål i enlighet med SFS 1998:204.

  Anonyma kommentarer accepteras inte. Stå för dina åsikter med ditt eget namn. Läs mer!

  www.flickr.com
  This is a Flickr badge showing public photos from PromeMorian. Make your own badge here.

  torsdag, januari 19, 2006

  DN dekonstruerar det politiska språket

  Dagens Nyheter har i dag en ganska kul - om än förutsägbar - ledare som tar sin utgångspunkt i gårdagens partiledardebatt i riksdagen. DN:s ledarredaktion konstaterar att "makt över det politiska språket också skapar makt över tanken", och redaktionen har därför "dekonstruerat sju av de politiska modeorden". Några exempel kommer här:
  Samhälle
  Så fort ett problem uppmärksammas hörs krav på att "samhället" ska lösa det. Samhället ska satsa mer på psykiatrin, samhället måste förlänga föräldraledigheten, samhället bör höja ersättningsnivån i sjukförsäkringen. Men vad som efterlyses är egentligen inte ingripanden från samhället utan från staten, som bara är en del av det större samhället.

  Ibland sker denna språkliga förväxling medvetet, men ofta är den uttryck för en slentrian. Staten har blivit så stor i Sverige att det inte är så noga med distinktionerna.

  Trygghet
  Alla riksdagspartier säger sig värna om "tryggheten". Nästan alltid betyder detta att de lovar fler och generösare bidrag. Få står upp för ett alternativ som gör människor mindre beroende av politiska beslut.

  När hörde du senast en partiledare säga: Vi kan inte lösa alla dina problem. Men vi lovar att föra en politik som uppmuntrar dig som arbetar att bygga upp ett eget sparande. Vårt mål är att alla svenskar ska ha minst en årslön på banken, som ska kunna täcka oförutsedda utgifter.

  Och ja, DN:s ledarredaktions politiska slagsida lyser ganska tydligt igenom i "dekonstruktionen" av begreppen. Själv drar jag mig till minnes ett gammalt blogginlägg jag skrev om bland annat Carsten Palmaers bok "Liten ordlista för nusvenskar" (Ordfront pocket). I denna ordlista finns många intressanta iaktagelser som kanske DN:s ledarredaktion borde fundera över. Ett exempel:
  Politisk mognad - förmågan att uppröras mer av marginalskattehöjningar i Sverige än av massiva bombningar i fattiga länder.